Chat med oss!

9 tips for deg som skal på jobbintervju

 

Når du har mestret kunsten å skrive CV og søknad, og begynner å motta invitasjoner til jobbintervju, er det på tide å lære hvordan man skal lykkes i selve jobbintervjuet. Denne artikkelen fokuserer på de 9 beste og absolutt viktigste tipsene for å lykkes på jobbintervju.

Tips 1 for et vellykket jobbintervju: Lær deg så mye du kan om arbeidsgiveren, sjefen og stillingen

Et vellykket jobbintervju begynner med at du har god kunnskap om både stillingen du søker på og selskapet du søker til. Du bør forstå arbeidsgiveren, krav til jobben, og bakgrunnen til den eller de som intervjuer deg. Jo mer du vet, jo mer vil du forstå arbeidsgiver og være i stand til å svare på intervjuspørsmål (samt være i stand til å stille gode spørsmål – se #8).

Informasjonskilder inkluderer organisasjonens nettside og andre publiserte materialer, søkemotorer, ditt nettverk av kontakter og andre verktøy for kildearbeid. Lær mer om kildearbeid for jobbsøkere her.

Tips 2 for et vellykket jobbintervju: Finn ut hva som er vanlige intervjuspørsmål og forbered svar

Noe annet som er viktig for et vellykket intervju er å forberede svar på jobbintervju-spørsmål du forventer vil komme. Dette starter med at du først og fremst bør vite hva slags type intervju du faktisk skal på (din kontaktperson i organisasjonen bør kunne svare på dette).

Målet ditt er å kombinere detaljerte og konsise svar, med fokus på konkrete eksempler og prestasjoner. Et godt verktøy for å huske dine svar er å fortelle dem i en historie-form som du da kan fortelle i intervjuet. Du trenger ikke å pugge svar (det er faktisk best å ikke gjøre dette), men å utvikle et diskusjonstema.

Tips 3 for et vellykket jobbintervju: Dress for Success

Planlegg et antrekk som passer til organisasjonen og dens kultur, og se så profesjonell ut som mulig. Husk at det alltid er sikrere å kle seg litt for formelt enn motsatt — og sørg for at klærne er rene og rynkefrie. Sørg videre for å bruke minimalt med tilbehør og smykker. Unngå å røyke eller spise rett før intervjuet, og hvis mulig, puss tennene eller bruk munnvann rett før.

Tips 4 for et vellykket jobbintervju: Møt opp i god tid før intervjuet – og vær forberedt på suksess

Det finnes ingen unnskyldning for å komme for sent til et intervju, bortsett fra en eller annen form for katastrofe. Sørg for at du ankommer ca. 15 minutter for tidlig, slik at du kan legge siste hånd på papirarbeid og gi deg selv tid til å finne roen. Dette gir deg også en mulighet til å observere dynamikken på arbeidsstedet.

Dagen før intervjuet bør du pakke et par ekstra kopier av din CV og liste med referanser. Hvis du har en portefølje eller eksempler på arbeidet ditt, ta med dette også. Til slutt, husk å pakke flere penner og en blokk med papir for å skrive notater. Sørg også for at du slår av mobilen før du går inn i intervjuet (og hvis du har tyggegummi, bli kvitt den).

Tips 5 for et vellykket jobbintervju: Gjør et godt førsteinntrykk

En hovedregel under intervjuet: Vær høflig og hils pent på alle du møter – fra parkeringsvakten eller resepsjonisten til avdelingslederen.  Arbeidsgivere er nemlig ofte nysgjerrig hvordan jobbsøkere behandler andre ansatte – og jobbtilbudet kan lett bli avsporet hvis du er frekk eller arrogant overfor noen.

Når det er tid for intervjuet, husk at førsteinntrykket – som former seg i løpet av de første sekundene etter at dere møtes – kan være kritisk når det kommer til utfallet av et intervju. Gjør et sterkt førsteinntrykk ved å kle deg riktig (se #3), ankom tidlig (se #4), og når du hilser på intervjueren; stå oppreist, smil, få øyekontakt, og tilby et fast (verken slapt og heller beinknusende) håndtrykk.

Husk også at det å ha en positiv holdning og uttrykke entusiasme for jobben og arbeidsgiver er avgjørende i den innledende fasen av intervjuet; studier viser at ledere tar viktige beslutninger om arbeidssøkere i de første 20 minuttene av intervjuet.

Tips 6 for et vellykket jobbintervju: Vær ekte, positiv, målrettet, selvsikker, ærlig, og nøyaktig

Når intervjuet starter, er kvalitet og levering av svar nøkkelen til suksess. Målet ditt bør være å genuint svare sannferdig på intervjuspørsmål. Samtidig, er målet å komme videre til neste runde, så du ønsker å gi nøyaktige svar som viser dine ferdigheter, erfaring og egnethet – for jobben og arbeidsgiver. Gi solide eksempler på løsninger og prestasjoner – men hold svarene korte og konsise. Ved å forberede svar på vanlige intervjuspørsmål (se #2), vil du ideelt sett unngå lange, vandrende svar som kjeder intervjuerne. Sørg for å alltid svare kort og rett på sak.

Til slutt, uansett hvor mye intervjueren prøver, må du aldri si noe negativt om din tidligere arbeidsgiver, sjef eller kollega. Intervjuet handler om deg – og hvorfor du er den ideelle kandidaten for jobben.

Tips 7 for et vellykket jobbintervju: Vær bevisst på kroppsspråket ditt og unngå uvaner

Selv om innholdet i intervjusvarene dine er viktig, kan et dårlig kroppsspråk være en distraksjon i beste fall, eller en grunn til ikke å ansette deg i verste fall. Effektivt kroppsspråk er smil, øyekontakt, en god holdning, aktiv lytting, og nikking. Skadelige former for kroppsspråk er en lut rygg, å se fraværende ut, leke med en penn, sitte urolig i stolen, børste tilbake håret, berøre ansiktet, tygging av tyggegummi, eller mumling.

Tips 8 for et vellykket jobbintervju: Still spørsmål som viser innsikt

Studier viser at arbeidsgivere gjør en vurdering av en kandidats interesse for jobben ved å se om de stiller spørsmål. Det betyr at selv om intervjueren var grundig med sine spørsmål rundt stillingen og hva som er forventet av deg, må du også stille noen spørsmål. En smart jobbsøker forbereder spørsmålene sine noen dager før intervjuet, og legger til noen flere spørsmål under intervjuet.

Tips 9 for et vellykket jobbintervju: Takk intervjueren personlig, og via e-post eller brev.

Som du allerede har sett fra tidligere råd, er alminnelig høflighet en viktig del av intervju-prosessen, og viktigheten av å takke bør ikke komme som noen overraskelse. Start prosessen etter intervjuet, med å takke hver enkelt person som intervjuet deg. Selv om en takke-epost og et notat kort tid etter intervjuet ikke vil gi deg til jobbtilbud, vil det muligens gi deg et forsprang sammenlignet med de andre finalistene som ikke gadd å ta bryet med å takke pent for tiden deres.

Til slutt…

Å lykkes i jobbintervjuer krever forberedelse, praksis og utholdenhet. Jo mer innsats du legger i intervjuforberedelsene, jo flere jobbtilbud til du motta – spesielt hvis du husker å følge disse 9 intervjurådene.

Lykke til.

PS.

Vi tilbyr intervjutrening over telefon. Ta kontakt på live chat for mer informasjon om dette.

 

Facebook anmeldelser
5.0

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

CVGuru CV Hjelp
Skroll til toppen

- FØR DU DRAR -

Få gratis analyse av din CV/søknad 📈

Legg igjen epost og CV/søknad under, så analyserer en av våre CV-eksperter dokumentene dine og gir deg personlige tilbakemeldinger på hvordan DU kan selge deg inn på best mulig måte til ansetterne. Du får svar innen 1 virkedag.