Chat med oss!
Jobbsøkere ikke gjør denne feilen

7 feil du som jobbsøker IKKE har RÅD til å gjøre (men som du sikkert gjør..)

Mange gjør betydelige feil når de inntrer “stillingen” som jobbsøker, og vet aldri om det selv engang. Disse feilene er feil som er enkle å gjøre, men som kan koste deg dyrt med tanke på tap av potensiell jobb. Det er alt fra feil du kan gjøre på CVen, feil på søknaden, på jobbintervjuet, på LinkedIn-profilen din, på FACEBOOKEN din (!), med mer. Dette er generelt feil du som jobbsøker helt ærlig ikke har råd til å gjøre.

Nå, det vil kreve litt disiplin og omvending, men om du gjør ditt beste for å unngå å gjøre disse 7 feilene som vi nå avslører, så har du kommet veldig mye lenger enn mange av de du konkurrerer mot i jakten på ny jobb. Garantert.

Her er 7 av de største feilene vi ser de som er jobbsøker gjør, og hvordan du kan unngå de:

Feil #1: En jobbsøker sine favoritt ord “meg meg meg”.

Ja, en CV og søknad (CVen spesielt), SKAL fokusere på hvem du som person er. Helt klart. MEN. Mennesker er, som du kanskje vet, (litt) selvopptatt. Dette betyr, at det er lurt å finne en gyllen midt vei når det kommer til CVen og søknaden. Ha fokus på deg selv, helt klart, men det er høyst lurt av deg og også skinne litt fokus mot selskapet du søker til.

Altså, hva kan DU gjøre for DE?

Dette gjelder forsåvidt både CVen og søknaden, men også på selve jobbintervjuet. Ikke start intervjuet (som MANGE utrolig nok gjør…) med å være så opptatt av hvor mange feriedager du vil få, hvor tidlig du må starte eller hvor sent du må jobbe. Fokuser på hvordan DU kan være til NYTTE FOR BEDRIFTEN du søker til, hva DE tjener på å ansette deg, og vis en STOR interesse i selskapet.

Dette kan gjøres ved blant annet å stille spørsmål som “Hvor mange er innom kontoret i løpet av en dag?”, “Hva gjør de når de ikke er på kontoret?” eller “Hvordan ser er en typisk arbeidsdag ut?”, og dra deretter samtalen videre basert på det de sier når de svarer på spørsmålene dine.

MERK DOG: det er ikke du som skal gjennomføre eller lede intervjuet, men det vi prøver å få frem her er at du skal virke interessert i de som intervjuer deg og selskapet deres, vise at du vet hvem de er, vise at du vet hva som er viktig for de, og vise at du vet hvordan du kan hjelpe de.

Ser du den røde tråden? Mer fokus på selskapet du søker til og dets ansatte. Det er en helt ufattelig mektig taktikk som så svært få bruker.

Og vet du hva det beste er?

Ved å gjøre dette…. ved at du tar en interesse i dem… så vil du sekundet de forstår at du er rett person for jobben/gir deg et tilbud, kunne be om (nesten) hva du vil. Feriedager, fleksitid, lønn, mm.

Nettopp fordi da vil de “ha deg”.

Dette er uten tvil det vi oftest anbefaler våre kunder å ha fokus på, og som vi igjen ALLTID, uten unntak, mottar gode tilbakemeldinger om at det funker.

Vis en stor interesse i de som intervjuer deg og bedriften deres ikke bare når du er jobbsøker, men generelt sett. Dette er en god taktikk for å både lande jobben, men også beholde den og stige i gradene.
Vis en stor interesse i de som intervjuer deg og bedriften deres ikke bare når du er jobbsøker, men generelt sett. Dette er en god taktikk for å både lande jobben, men også beholde den og stige i gradene.

Feil #2: En jobbsøker vet ikke hva en CV og søknad faktisk skal gjøre.

Okei, dette er litt utrolig..

Det virker som svært få faktisk vet hva en CV og søknad skal gjøre.

Hva er målet?

Hvorfor har vi CVer og søknader?

Og nettopp dette, er nok en stor grunn til at mange ikke helt vet hva de skal skrive, eller skriver de helt feil tingene på CVen og søknaden. For de vet jo ikke hvorfor de skriver!

Så la oss fortelle deg “”hemmeligheten””, som “ingen” tilsynelatende vet:
En CV og søknad har som mål og gi bort akkurat nok informasjon om deg og hvordan du kan hjelpe bedriften du søker til, til at de vil vite mer.

Thats it.

Det er målet.

Les også: er det juks å betale for at andre skal skrive din CV og søknad?

Helt ærlig, det er målet, det er ikke “verre” enn det.

Og for å utdype litt:
Da vi sier gi bort akkurat nok info mener vi, hold det kort og konsist og ikke hopp ned i detaljene. For om du selv ikke greier å vurdere hva som er aktuelt å ta med på CVen og søkanden din, og du er en av de som sier “alt er relevant!”, så har du tapt.

Alt du noen gang har gjort er sikkert spennende i dine øyne, men tro oss. Alt du har gjort er ikke relevant for en arbeidsgiver.

De vil hovedsakelig vite at du innehar de kvalifikasjonene de etterspør og at du kan fungere hos dem godt nok til å ville investere i deg (ansette deg).

Etter du har vist dette, ja da kan du, om du absolutt må, hoppe ned i detaljene. (dette gjøres ofte da på intervjuet.)

Feil #3: En jobbsøker vet ikke hvorfor bedrifter ansetter nye mennesker.

Det er to grunner til at en bedrift søker nye kloke hoder. Det er enten:
a) for å løse et problem de har.
eller
b) for å dekke et behov de har.

Det er de eneste to grunnene.

Dette er de ABSOLUTT eneste grunnene til at et selskap vil ansette nye mennesker. Uansett hva du hører andre si, så er dette den virkelige grunnen.

Din jobb som jobbsøker er da å vise, som nevnt tidligere (vi prøver altså virkelig å hamre dette inn i hodet ditt da det er så få som gjør dette, men de som gjør det opplever utrolige resultater…..), så din jobb som jobbsøker er da å vise at du kan enten løse problemet deres eller dekke behovet deres. (på en KORT og KONSIS måte).

Dette må du bare vite.

Feil #4: En jobbsøker ser bare etter utlyste stillinger.

Som du sikkert har hørt 1000 ganger før: godt over 50% av alle ledige stillinger blir aldri annonsert på f.eks. Finn.no. Disse stillingene blir da dekket ved hjelp av kontakter og referanser. Det er derfor svært viktig at du er aktiv på sider som LinkedIn.com og generelt utnytter nettverket ditt for alt det er verdt.

Med mindre det er hemmelig at du er på jobbjakt, bør ALLE vite at du ser etter ny jobb. Og når du forteller de, ikke bare si “ser etter nye muligheter. Vet du om noe?”.

Vær SPESIFIKK. Jo mer spesifikk du kan være, jo bedre. Sjansen er nemlig stor for at når du bare spør f.eks. en venn om de kjenner noen som ansetter og utvider – at de IKKE vil kunne hjelpe deg. Spør du derimot samme venn SPESIFIKT om de kjenner noen som ansetter eller utvider selskapet og har ledig stillingen som X og som holder til i f.eks. Oslo, så vil de du snakker med umiddelbart tenke på en spesifikk person eller flere om de kjenner noen som treffer kravene dine.

Den personen de tenker på da ville de mest sannsynligvis aldri ha kommet opp med hadde du ikke spurt så spesifikt. Standard svaret er jo nesten ikke å tenke en gang, men heller bare automatisk si nei. Så jo mer spesifikk du kan være, jo bedre er det for alle. (gjør det lett for folk å hjelpe deg!)

Nettverket ditt bør helt ærlig videre være der du har størst andel av fokuset ditt rettet når du søker etter nye stillinger. Alle kjenner noen, og husk: bedrifter ansetter hele tiden, så lenge du kan vise at de vil tjene på det. Uansett tid på året, uansett hvordan markedet er. Så lenge du greier å vise at du kan være til nytte, har du sikret deg en jobb i utgangspunktet hos hvem du vil.

Du som jobbsøker er nødt til å utnytte nettverket ditt, uansett størrelse, for alt det er verdt.

Feil #5: En jobbsøker skal gjøre alt alene.

Du betaler en mekaniker for å bytte olje på bilen, du har en eiendomsmegler for å selge boligen, og gjerne naboungen til å klippe plen. Så hvorfor vil du ikke investere i profesjonell hjelp med noe så viktig som jobbsøking? For eksempel kan karrièreveiledere hjelpe deg med å artikulere din verdi, og de er videre gjennom flere hundrevis av lignende prosesser i løpet av et år, og er dermed eksperten på dette området.

Og om du sier til deg selv at du ikke gjør det fordi du ikke har råd, still deg selv spørsmålet. Er det ikke dyrere å være arbeidsledig i 6 måneder mer enn nødvendig fordi du skal så absolutt gjøre det selv?

Et annet eksempel, CVGURU.no (det er oss….), kan f.eks. skrive din CV og søknad for deg, til kun en brøkdel av det du vil tjene i en ny fulltidsjobb som du vil få som resultat av det vi lager.

Det handler om å se hvor en har sin styrker, og hvor en ser det er mer effektivt å få hjelp.

Og husk. Bedriftene bruker jo rekrutteringsbyrå når de skal gjennomføre nyansettelser. Da er det vel bare rettferdig at du også har hjelp.

Feil #6: En jobbsøker forbereder seg ikke godt nok til jobbintervjuer.

Nei, du kan ikke ta jobbintervjuet “på sparket”. Det skinner så utrolig godt gjennom, og det er en enkel måte å nesten alltid sørge for at jobbintervjuet ikke resulterer i en ny jobb.

Vi hører ofte historier om både kunder og deres venner og familie som har vært på intervjuer og som har blitt stilt spørsmålet: “hva vet du om oss?”eller “hvorfor vil du jobbe her?”. Da er det litt… “uheldig”, og sitte der å ikke kunne svare på dette.

Så forbered deg godt. Alt du må vite er tilgjengelig på nettet.

Du bør også forberede deg på noen spørsmål som du tror du vil bli stilt på intervjuet. Ha også selv noen gode spørsmål på lur om selskapet, og møt opp i GOD TID. (10 – 15 min før er perfekt.)

 

Sørg for at du som jobbsøker er GODT forberedt til interjvuet. Ellers er det ikke vits å møte opp engang.

Feil #7: En jobbsøker vet ikke sin markedsverdi.

Dette er en spesiell vrien case.

Vi ser gjerne et par ulike tilfeller av dette i løpet av en vanlig uke, og du som jobbsøker, eller menneske generelt, er NØDT til å finne ut og vurdere din verdi i markedet.

Dette betyr egentlig bare: hva er DU god på, hvorfor burde noen ansette DEG, og hva tjener DE på å ansette deg. (ja vi er tilbake til dette med hva tjener DE på å ansette deg….)

Da du klart og tydelig vet hva DU er BEST på, vil du kunne starte å både forhandle lønn effektivt og også selge deg inn som rett kandidat mye enklere.

Dette har vært vår samling av 7 feil vi OFTE ser jobbsøkere gjør. Merk at det er veldig lett for selv den mest erfarne av arbeidssøkere og gjøre disse feilene, så ta gjerne også lagre denne siden og les artikkelen 1 gang hver dag, til du har landet jobb.

Og husk. Ting tar tid. Fortsett å søk jobber. Hver dag, 7 dager i uken. Og du VIL lande en jobb du er fornøyd med. Uten tvil.

Aldri gi opp.

Lykke til.

Takk for at du leste artikkelen! CVGURU.no er et team med hodejegere, journalister og forfattere som kan SKRIVE din CV og søknad FOR DEG. For mer info om dette, vennligst ta en titt her. For flere gratis tips, sjekk enten ut bloggen vår https://cvguru.no/aktuelt eller partneren vår cvnerden.no.

Visste du at vi kan skrive din CV og søknad for deg?Mer info