Chat med oss!

Åpen søknad: slik skriver du den

En åpen søknad minner om en vanlig jobbsøknad, men det finnes forskjeller. Den viktigste av dem er at den åpne søknaden blir sendt uten at arbeidsgiver har lyst ut en ledig stilling. En åpen søknad skriver du uten å ha en stillingsannonse å gå ut ifra.

Som aktiv jobbsøker er det viktig å ta initiativ. Mange spennende jobbmuligheter når aldri ut til allmennheten før de er snappet opp av noen andre. Da kan det lønne seg å ligge i forkant og markedsføre seg selv gjennom en åpen jobbsøknad.

Målet med en åpen søknad er å gi en god, interessevekkende presentasjon av egen kompetanse. For å få til det, bør du undersøke hvordan den skal skrives og hva som gjør en slik søknad god. I denne artikkelen gir vi deg en innføring i hvordan du bør gå frem.

Vi kan også skrive en profesjonell søknad for deg:

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

CVGuru CV Hjelp
 

En åpen søknad bør sendes etter avtale

Det er ikke noe i veien med å sende en åpen søknad uoppfordret. Det er bare litt mer effektivt å gjøre undersøkelser i forkant, og forsikre seg om at bedriften er villig til å ta den imot.

Ta kontakt med bedriften før du begynner å skrive, og still spørsmål. Er det aktuelt å hente inn ny arbeidskraft? Hvem bør i så fall søknaden sendes til? Undersøk hvem som har innsikt i den typen kompetanse du besitter, og hvem som tar disse avgjørelsene.

Å finne riktig mottaker kan være avgjørende for om søknaden din blir tatt på alvor og vurdert på best mulig grunnlag. Pass på å referere til samtalen du har hatt når du sender søknaden din. Det å finne ut om åpne søknader har noen hensikt og avklare hvem de bør sendes til kan spare deg for mye tid. Du slipper å gjøre bortkastet arbeid.

Formuler en overskrift som gjør deg interessant

Overskriften er vanligvis noe av det som krever minst innsats når man søker jobb, men søknad på stilling som … fungerer ikke når det ikke er lyst ut noen stilling å søke på.

Åpen søknad til [bedriftsnavn] er ikke et dårlig valg av overskrift, men gå gjerne rett på sak og presenter deg: Erfaren prosjektleder med økonomikompetanse søker nye muligheter hos [bedriftsnavn]. En slik overskrift krever at du har gjort grundig forarbeid og kartlagt bedriftens behov. Er ikke behovet for din kompetanse der, vil ikke din søknad være interessant.

Finn en treffende overskrift som appellerer til et behov i bedriften.

Søknadsteksten må få frem at du er motivert

En åpen søknad er ikke en masseprodusert søknad som deles ut til alle som er villige til å ta imot. Tvert imot. I den åpne søknaden er motivasjon om mulig enda viktigere enn i en vanlig søknad. En åpenbart masseprodusert søknadstekst reflekterer alt annet enn motivasjon.

Bud nr. 1 når du skal formidle motivasjon: tilpass søknaden!

Når du sender en søknad til en arbeidsgiver som ikke har lyst ut en stilling enda, er det én ting som er nødt til å skinne gjennom: at du virkelig vil dette, og at du har noe å tilby som bedriften trenger. Bruk tid på å undersøke, og bruk tid på å skrive. En gjennomarbeidet, godt tilpasset og velskrevet åpen søknad viser at du har lagt ned innsats. Lite formidler oppriktig motivasjon mer troverdig enn at du har gjort en solid innsats med søknaden.

Det alle arbeidsgivere ønsker seg er arbeidstakere som ønsker å gjøre en god jobb for nettopp dem. En god åpen søknad viser at du både kan og ønsker å bli en verdifull bidragsyter.

Anbefalt for deg: Søknadsmaler – 3 maler du kan bruke gratis

Gjør deg selv tilgjengelig avslutningsvis

Målet med å sende en åpen søknad er at arbeidsgiver skal ta kontakt. Gjør det enkelt å få kontakt med deg! Avslutt søknaden med en setning hvor du tilbyr din kontaktinformasjon:

Jeg kan kontaktes på telefon: 123 45 678 og via e-post: jobbsøker@epost.no, og ser frem til en potensiell mulighet til å få møte dere for en samtale.

Følg opp søknaden i ettertid

Jobben er ikke over idet du trykker send. Følg opp. Ta en telefon, eller send en e-post. Vent gjerne en uke eller to, slik at arbeidsgiver får tid til å lese gjennom og vurdere søknaden, men ta kontakt på eget initiativ. Her gjelder det å ikke være redd for å være frempå.

Er du bekymret for å fremstå masete? Det å ta kontakt rett etter at søknaden er sendt avgårde, eller sende gjentatte henvendelser som ikke blir besvart – det kan kvalifisere som mas. Det å vise interesse for en arbeidsplass, derimot – det er ikke mas.

En høflig henvendelse en uke eller to etter at den åpne søknaden er sendt vitner om reell interesse. Hiv deg ut i det. Du har ingenting å tape!

PS.

Visste du at vi kan skrive både din CV og søknad? Slik at de matcher og spiller i lag med hverandre? 7,500+ fornøyde nordmenn – fornøyd eller pengene tilbake. For mer om dette, se våre tjenester for CV-hjelp.

 

Facebook anmeldelser
5.0

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

CVGuru CV Hjelp
Skroll til toppen

Forrige uke fikk 19 av våre kunder jobben de søkte på.

Du bør være den neste.

- FØR DU DRAR -

Få gratis analyse av din CV/søknad 📈

Legg igjen epost og CV/søknad under, så analyserer en av våre CV-eksperter dokumentene dine og gir deg personlige tilbakemeldinger på hvordan DU kan selge deg inn på best mulig måte til ansetterne. Du får svar innen 1 virkedag.