cv-mal-cvguru

CV – 10 tips for å lage en skarp CV

Er du på jobbjakt? Da trenger du en god CV. Vi i CVGURU lager CVer hver dag, og her har vi samlet noen gode tips til hvordan du selv kan lage en skarp CV. Setter du av litt tid og følger tipsene i denne artikkelen, så får du en CV som arbeidsgiver legger merke til. Et godt verktøy i kampen om drømmejobben.

1: Ikke skriv “CV” på din CV.

Ordet, eller nærmere bestemt de to bokstavene CV, har gått ut på dato, og er strengt tatt ganske overflødig. Skriv gjerne CV i filnavnet, men ikke la det være overskriften på det ferdige dokumentet. I stedet bør du bruke navnet ditt som overskrift, det er tross alt navnet ditt du vil at arbeidsgiver skal huske. Arbeidsgiver er fullstendig klar over at det er din CV han eller hun har i hendene, eller på dataskjermen for dem som foretrekker det, og trenger ikke bli minnet på dette. Så, bruk navnet ditt som overskrift, glem de to bokstavene CV, og for all del, skriv ikke Curriculum Vitae. Beklager til de som liker Curriculum Vitae. Latin er et fint språk, for all del. I mange år sto det faktisk Curriculum Vitae også på min CV, men det gjør det ikke lengre. Ta denne setningen bort fra din også.

2: Fatt deg i korthet

Den harde sannhet angående din CV er at arbeidsgiver bruker lite tid på den. Det er litt trist å tenke på at dokumentet som du har brukt timesvis på å utforme ikke blir gitt den oppmerksomheten det fortjener, men slik er det dessverre. Når det utlyses en stilling kan arbeidsgiver få hundrevis av søknader, og de tar seg ikke tid til å bruke lang tid på alle. Derfor må din CV være oversiktelig, slik at en rask gjennomgang gir et godt inntrykk av hvem du er, og hva du har gjort tidligere. Korte setninger under hver stilling, som forteller om dine viktigste ansvarsområder i dine ulike jobber. Har du utrettet noe spesielt i en eller flere av disse jobbene? Få det ned på papiret, men fatt deg i korthet.

3: Et budsjettansvar er ikke som alle andre budsjettansvar

Mange skriver i sin CV at de hadde budsjettansvar i en tidligere stilling, og det er flott! Budsjettansvar er et stort ansvar, som viser at du har hatt klare mål å forholde deg til. Har du jobbet i samme stilling lenge, og hadde budsjettansvar, så er det en liten indikasjon på at du gjorde en god jobb. Men, det er et stort men her. Ordet budsjettansvar sier veldig lite. Hvor stort var budsjettet? Var du ansvarlig for et budsjett på en million, så høres det ganske så imponerende ut. Var budsjettet 1000 kr, ikke like imponerende. Dessverre. Du kan gjerne spørre deg selv, er dette budsjettansvaret noe jeg er stolt av? Nådde jeg budsjett? Om ja, skriv budsjettansvar i din CV. Men skriv hvor stort budsjettet var, og tjente du inn mer enn budsjett, skriv det også.

Les også: 10 tips for en skarp søknad

4: Ikke vær redd for å bruke farger

Mange vil nok se på CV’en som et profesjonelt dokument som man skal behandle med respekt, og det er greit. Men litt gøy kan man ha det! Husk at arbeidsgiver ikke bruker lang tid på å lese CV’en din, og derfor må du fange arbeidsgivers interesse. Det er en grunn til at markedsførere lager reklame i farger og ikke i sort-hvitt, og hvor mange firmalogoer har du sett som er kun sort-hvitt? De er i farger fordi de skal fange interessen til de som går forbi på gaten, eller ruller forbi på Facebook. Det samme prinsippet gjelder for din CV. Bruk farger, eksempelvis i alle overskrifter. Fang arbeidsgivers interesse, men vær konsekvent. Bruk samme farge for alle overskrifter, eller bruk kun farge i hovedoverskriften. Bruk samme farge for all undertekst. Det er lov å ha det litt gøy som sagt, men din Curriculum Vitae er fremdeles et profesjonelt dokument, selv om den er blitt litt penere å se på.

5: Vær profesjonell!

En gang sendte jeg en søknad som var nesten blottet for tekst, og hvor jeg hadde limt inn et par morsomme bilder. Der og da tenkte jeg at det var en smart måte å fange arbeidsgivers interesse på. Det var ikke det. Jeg fikk ikke tilbud om intervju, tro det eller ei. Dette er vondt å tenke på i ettertid, og jeg lover å ikke gjøre det igjen. Ikke gjør det du heller.

Selv om det er viktig å fange arbeidsgivers interesse så må man fremstå som profesjonell. Man søker på en jobb, og en jobb er et profesjonelt samarbeid mellom to parter med penger involvert. Arbeidsgivere er restriktive med pengene sine, så det er viktig at du fremstår som en seriøs person. Bruk profesjonelt språk, ikke dagligtale. Ikke fortell om hvor flink du er til å skape god stemning på julebordet, hold deg til å fortelle om tidligere arbeidsoppgaver, ansvarsområder, utdanning og så videre.

6: Referanser

Nei, du trenger ikke oppgi dem, men du kan om du vil. Personlig foretrekker jeg å kun oppgi dem på forespørsel, for da har jeg mulighet til å ringe min referanse på forhånd og advare dem om at jeg har søkt en jobb og at en dertil egnet sjefsperson kommer til ringe dem. Det kan være til din fordel at dine referanser får litt tid til å forberede seg før samtalen.

7: Ja men “oppgis på forespørsel” høres så kjedelig ut!

Ja, jeg vet. Jeg er helt enig, og derfor bør du utbrodere litt. Skriv at referanser oppgis på forespørsel, men skriv også; “Men mine tidligere kollegaer og ledere vil beskrive meg som…”, eller lignende. Bruk adjektiver som beskriver deg og dine evner, men vær ærlig, og les gjerne punkt nummer 9 før du går i gang.

8: Andre erfaringer

Du har gjerne hatt mange mindre stillinger, deltidsjobber, korte engasjementer og lignende?

Spør deg selv, er denne jobben relevant for stillingen du søker? Har du jobbet i tre forskjellige Rema butikker? Det er ikke noe galt i å ha jobbet på Rema. Erfaring fra dagligvare eller annen type butikk er meget verdifull erfaring, men du trenger ikke ramse opp den samme erfaringen flere ganger i din CV. Gjør en vurdering på hva som er relevant for den bransjen du søker jobb i, og fremhev disse stillingene. Resten samler du under punktet “Andre erfaringer”. Forsøk å komprimere din erfaring til en A4 side. (en hel CV bør totalt sett ikke overstige to.)

Anbefalt lesning: bilde på CVen? Ja eller nei?

9: Er du motivert og engasjert?

Det er flott, absolutt, men det er dessverre mange andre søkere som også er motiverte og engasjerte. Om du skal beskrive dine personlige egenskaper, forsøk å finne ord som mer spesifikt beskriver deg og dine evner. Bruk ord du kan bevise. Du trenger heller ikke være redd for å utbrodere ordene litt, altså bruke dem i en setning fremfor å ramse opp adjektiver. For eksempel, har du ledererfaring? Skriv hvor mange du ledet. “Erfaring som leder av 50 personer”. Er du motivert? Hvorfor er du motivert? Du kan skrive at du motiveres av utfordrende arbeidsoppgaver, eller kanskje du motiveres ytterligere av å gjøre andre gode? Det er også veldig mange som er samarbeidsvillige, men det er ikke like mange som; “ser verdien av beslutninger tatt i fellesskap med dyktige kollegaer”.

10: Er du en vinner?

Sist men ikke minst vil jeg prate litt om det lille ekstra. Hva er det lille ekstra som gjør at arbeidsgiver gir din CV et bekreftende nikk, nipper til kaffekoppen mens han eller hun lener seg tilbake i kontorstolen, smiler lurt for seg selv og tenker at her, her har vi rett og slett drømmekandidaten.

Utdanning, CV og kurs er vanlig å ha med i en CV. Mange glemmer derimot å ta med prestasjoner. Om du har vunnet en pris, for eksempel som årets selger, årets kundeservicemedarbeider eller hva det måtte være, skriv det inn i din CV! Var du best i klassen under studiet? Skriv det inn i din CV! Dette er ikke å skryte av seg selv. Dette er harde fakta. Du er en vinner, og det burde din potensielle arbeidsgiver få vite. Om du har flere prestasjoner å vise til kan du lage et eget punkt kalt prestasjoner eller utmerkelser. Har du kun en prestasjon som du føler deg fornøyd med ville jeg valgt å skrive dette under det aktuelle jobb eller studiepunktet, men dette velger du selv. Det er din CV, du er sjef, du er flink, og nå skal du kapre drømmejobben.

Nå er det bare å gå i gang! Sett av litt tid til å organisere og pynte på din CV. Det kan være krevende å formulere gode, korte setninger som forteller arbeidsgiver hvem du er, uten at du må levere inn en roman utgitt på eget forlag. Det er en kunst å fortelle mye, med så få ord som mulig. Husk at jobben til CV’en er å friste arbeidsgiver til å kalle deg inn til intervju, den skal ikke fortelle alt som er verdt å vite om deg. Den skal være lettlest, informativ og behagelig å se på.

Lykke til. Dette greier du.

Visste du at vi kan skrive din CV og søknad for deg?

Visste du at vi kan skrive din CV og søknad for deg?

  LES MER  

You have Successfully Subscribed!

Send this to a friend

PGgyIHN0eWxlPSJ0ZXh0LWFsaWduOiBjZW50ZXI7Ij48c3BhbiBzdHlsZT0iY29sb3I6ICNlZDFjMjQ7Ij5TY3JvbGwgbmVkIGZvciDDpSBzZSBoZWxlIHNpZGVuPC9zcGFuPg0KPGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vc3RpYW5za290bGFuZC5uZXR0Y3Yubm8vIiB3aWR0aD0iMTUwMCIgaGVpZ2h0PSI2MDAiPg0KRGVyc29tIGR1IHNlciBkZW5uZSBtZWxkaW5nZW4gc3TDuHR0ZXIgaWtrZSBkaW4gbmV0dGxlc2VyIGZvcmjDpW5kc3Zpc25pbmdlbiwgZHUga2FuIGJlc8O4a2UgPGEgaHJlZj0iaHR0cDovL3N0aWFuc2tvdGxhbmQubmV0dGN2Lm5vLyI+c3RpYW5za290bGFuZC5uZXR0Y3Yubm88L2E+PC9pZnJhbWU+PC9oMj4=
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNTYwIiBoZWlnaHQ9IjMxNSIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC84WEdfM3BneGlxOCIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNTYwIiBoZWlnaHQ9IjMxNSIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9FSU0wd1A0QUlQRSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=