Chat med oss!

CV – 10 tips for å lage en skarp CV

Er du på jobbjakt? Da trenger du en god CV. I CVGuru lager vi CV-er daglig, og her har vi samlet noen gode tips til hvordan du kan lage en skarp CV selv. Setter du av litt tid og følger tipsene i denne artikkelen, vil du få du en CV som arbeidsgiver legger merke til – et godt verktøy i kampen om drømmejobben.

Ønsker du en vinnende CV? Vi kan hjelpe:

Tips 1: Det står ikke «CV» på en skarp CV

Ordet, eller nærmere bestemt de to bokstavene, har gått ut på dato. De er strengt tatt blitt ganske overflødige. Skriv gjerne CV i filnavnet, men ikke la CV være overskriften i det ferdige dokumentet. Bruk heller navnet ditt som overskrift. Det er tross alt navnet ditt du vil at arbeidsgiver skal huske.

Arbeidsgiver er klar over at det er din CV han eller hun har i hendene, eller på dataskjermen for dem som foretrekker det. Leseren trenger ingen påminnelse.

Hvis du ønsker å stramme opp og få en profesjonell CV – bruk navnet ditt som overskrift. Glem de to bokstavene CV, og for all del, ikke skriv Curriculum Vitae. Det er mange av oss som bruker – eller har brukt – Curriculum Vitae som overskrift, fordi det er det vi har lært. Latin er et fint språk. Det er ikke det det handler om. I mange år sto det faktisk Curriculum Vitae også på min egen CV, men det gjør det ikke nå lengre.

Du kan med stor fordel stryke «CV» eller «Curriculum Vitae» fra din CV også.

Tips 2: Fatt deg i korthet

Den harde sannheten når det gjelder din CV er at arbeidsgiver bruker lite tid på den.

Det er litt trist å tenke på at det dokumentet du har brukt timesvis på å utforme ikke blir gitt den oppmerksomheten det fortjener. Slik er det dessverre ofte. Når en stilling utlyses får arbeidsgiver gjerne hundrevis av søknader. Veldig få tar seg tid til å bruke lang tid på å gå gjennom alle.

Derfor er det viktig at din CV er oversiktlig. En skarp CV er oversiktlig, fordi god oversikt legger til rette for at arbeidsgiver kan danne seg et godt inntrykk av deg på kort tid. Skriv et par-tre korte beskrivende setninger under hver stilling som sier noe om dine viktigste ansvarsområder i de ulike arbeidsforholdene du har hatt. Har du utrettet noe spesielt i en eller flere av disse jobbene? Få det ned på papiret, men husk på at en profesjonell og god CV er presis. Fatt deg i korthet.

skarp CV - 10 tips
Å fatte seg i korthet er en treningssak, men arbeidet du legger ned er verdt det.

Tips 3: Ansvar må spesifiseres og konkretiseres

Det er vanlig å føre opp i CV-en at man har hatt budsjettansvar, personalansvar, bestillingsansvar m.m. Ansvar er flott! Det viser at du har hatt klare mål å forholde deg til.

Har du jobbet i samme stilling lenge og hatt en form for ansvar, så er det ansvaret du har blitt tildelt en indikasjon på at du har gjort en god jobb og at arbeidsgiver har vært fornøyd med deg. Det kan være en verdifull erfaring å ta med seg videre når man søker ny jobb.

Men. Og det er et stort men her. Budsjettansvar sier i seg selv veldig lite. Det samme gjelder personalansvar. Hvor stort var budsjettet? Var du leder for mange ansatte? Hva innebar ansvaret? Budsjettets og personalets størrelse har mye å si.

Still gjerne deg selv noen spørsmål for å reflektere over hva ansvaret egentlig sier om deg. Er budsjettansvaret noe du er stolt av? Og ikke minst – nådde du budsjett? Dersom svaret er ja – skriv inn budsjettansvar i CV-en din. Pass bare på at du spesifiserer. Å tallfeste og være konkret løfter CV-en din flere hakk, fordi det hjelper mottakeren med å forstå hva du har erfaring med.

Ved å heve presisjonsnivået noen hakk kan du gå fra å ha en middelmådig CV til å få en virkelig imponerende og skarp CV på kort tid.

Tips 4: Ikke vær redd for å bruke farger

Mange vil nok anse CV-en sin som et profesjonelt dokument som skal behandles med respekt. Det er greit. Litt kreativ får man likevel lov til å være!

Husk at arbeidsgiver ikke bruker lang tid på å lese CV-en din, og at det er viktig å fange arbeidsgivers interesse. Det er en grunn til at markedsførere lager reklame i farger og ikke i sort-hvitt. Hvor mange firmalogoer har du sett som er kun sort-hvitt? Logoene er i farger, og det er de fordi de skal fungere som blikkfang. De skal vekke interessen til folk som går forbi på gaten, eller et publikum som scroller forbi på Facebook.

Det samme prinsippet gjelder for CV-en din. En skarp CV trenger ikke å være kjedelig å se på. Bruk farger. Et godt eksempel er å bruke farger i detaljer og overskrifter. Bruk farger som et virkemiddel for å gjøre arbeidsgiver nysgjerrig på innholdet, men vær konsekvent. Bruk samme farge for alle overskrifter, eller kun farge i hovedoverskriften. Men husk at teksten skal kunne leses uten problemer, så det lønner seg å ikke tulle for mye med bakgrunn og brødtekst.

Det er lov å ha det litt gøy, men CV-en din er er fremdeles et profesjonelt dokument. Den må kunne leses, og den må vitne om et visst nivå av profesjonalitet hos deg som avsender. Ikke vær redd for fargebruk, men vurder valgene du tar nøye og finn en balanse.

skarp CV - 10 tips
Skal du lykkes med i jobbjakten er det viktig at du legger arbeid i CV-en din

Tips 5: En skarp CV er en CV som lyser profesjonalitet

En gang sendte jeg en søknad som var nesten blottet for tekst, hvor jeg også hadde limt inn et par morsomme bilder. Der og da tenkte jeg at det var en smart måte å fange arbeidsgivers interesse på. Det var ikke det. Jeg fikk ikke tilbud om intervju, tro det eller ei. Dette er vondt å tenke på i ettertid, og jeg lover å ikke gjøre det igjen. Ikke gjør det du heller.

Selv om det er viktig å fange arbeidsgivers interesse, så må man ikke glemme å fremstå som profesjonell. Ikke glem at det er jobb du søker.

En jobb er et profesjonelt samarbeid mellom to parter hvor den ene parten blir kompensert for å ha utført et bestemt arbeid. Arbeidsgivere er restriktive med pengene sine, så det er viktig at du som arbeidssøker fremstår som en seriøs person.

Bruk profesjonelt og feilfritt språk, ikke dagligtale, og vær også nøye med å skille mellom arbeid og fritid. Ikke fortell om hvem du er i vennegjengen og hvor flink du er til å skape god stemning på julebordet. Hold deg til å fortelle om tidligere arbeidsoppgaver, ansvarsområder, utdanning og annet som har betydning for arbeidsgiver.

Tips 6: Du trenger ikke å oppgi referanser på CV-en

Du kan føre dem opp om du vil, men det er ikke nødvendig.

Kontaktinformasjon til referansepersoner er normalt ikke informasjon det er behov for før du har blitt innkalt til intervju. Derfor kan du ofte nøye deg med å skrive «oppgis på forespørsel».

Personlig foretrekker jeg nettopp det; å kun oppgi referanser på forespørsel. Da har jeg mulighet til å ringe mine referanser i forkant og informere dem om at jeg har søkt jobb og at de kan vente en telefon i nær fremtid. Det kan være til din fordel at dine referanser får litt betenkningstid og informasjon om stillingen du er aktuell for, slik at de kan forberede seg før samtalen.

Tips 7: Bruk avsnittet for referanser til å si noe mer

«Oppgis på forespørsel» kan virke litt tamt. Jeg er helt enig, og derfor bør du utbrodere litt.

Skriv at referanser oppgis på forespørsel, men legg gjerne til en setning eller to. «Men mine tidligere kolleger og ledere vil beskrive meg som…», eller lignende.

Bruk adjektiver som beskriver deg og dine evner. Benytt deg av anledningen til å gi arbeidsgiver et inntrykk av hvem du er for andre. Vær ærlig, slik at ikke den som ringer referansene dine får feil inntrykk av deg, og les gjerne punkt nummer 9 før du går i gang.

Tips 8: En profesjonell CV har kun relevant innhold

Du har kanskje hatt mange mindre stillinger, deltidsjobber, korte engasjementer og lignende?

Da er det viktig at du stiller deg selv noen spørsmål før du fører alt sammen opp på CV-en din. Er alle jobbene du har vært innom relevante for stillingen du søker nå? Har du jobbet i tre forskjellige Rema 1000-butikker? Erfaring fra dagligvare eller annen type butikk er meget verdifull erfaring, men det er ikke nødvendig å liste opp lignende erfaring flere ganger i CV-en. Det gjelder spesielt når du søker stillinger i andre bransjer.

skarp CV - 10 tips
Arbeidsgiver får inn mange søknader og CV-er – pass på at din er interessant og relevant!

Gjør en vurdering av hva som er relevant for den bransjen du søker jobb i. Fremhev de stillingene som har bidratt til at du er kvalifisert. En skarp CV er ikke bare presis og oversiktlig. Den er også mottakerorientert og relevant.

Det som ikke er relevant trenger du ikke å vie mer plass til enn du må for å unngå huller i historikken. Det holder å samle det under «andre erfaringer» eller «øvrig erfaring». Prøv å komprimere din erfaring til en A4-side.

En god tommelfingerregel er at en profesjonell, skarp CV totalt sett ikke bør overstige to.

Tips 9: Ikke vær for generell når du beskriver deg selv

Det er viktig å være motivert og engasjert, men det er dessverre slik at mange andre søkere også er motiverte og engasjerte.

Når du skal beskrive dine personlige egenskaper, forsøk å finne ord som mer spesifikt beskriver deg og dine evner. Vær nøye med å bruke ord og beskrivelser som underbygges av erfaring og kompetanse, slik at det du sier blir mer enn påstander.

Du trenger heller ikke å være redd for å utdype litt. Bruk en setning fremfor å liste opp adjektiver og stikkord. Har du ledererfaring? Skriv hvor mange du ledet. «Erfaring som leder for 50 ansatte». Er du motivert? Hva motiverer deg? Motiveres du av utfordrende arbeidsoppgaver, eller brenner du for å gjøre andre gode? Vis til erfaringer du har hvor din motivasjon har kommet til uttrykk.

Det er veldig mange som er samarbeidsvillige, men det er ikke like mange som «ser verdien av beslutninger tatt i fellesskap med dyktige kollegaer». Få med noe som viser at dine beskrivelser av deg selv er gjennomtenkte.

skarp CV - 10 tips
Noe av det smarteste du gjør er å legge fokus på det som gjør at du skiller deg ut fra mengden

Tips 10: En skarp CV har fokus på det som gjør deg unik

Sist, men ikke minst: jeg vil gjerne prate litt om det lille ekstra. Hva er egentlig det lille ekstra? Det som gjør at arbeidsgiver gir din CV et bekreftende nikk, nipper til kaffekoppen mens han eller hun lener seg tilbake i kontorstolen, smiler lurt for seg selv og tenker at her – her har vi rett og slett drømmekandidaten?

Utdanning, erfaringer og kurs er vanlig å ha med i en CV. En virkelig skarp CV har mer. Det mange glemmer er nemlig å ta med prestasjoner. Har du vunnet en pris, for eksempel som årets selger eller årets kundeservicemedarbeider? Før det opp på CV-en! Var du best i klassen under studiet? Det hører også hjemme på din CV!

Dette handler ikke om skryt. Dette er harde fakta. Du er en vinner, og det burde din potensielle arbeidsgiver få vite. Har du flere prestasjoner å vise til kan du lage et eget punkt for prestasjoner eller utmerkelser. Har du kun én bestemt prestasjon du er stolt av ville jeg skrevet dette under den aktuelle jobben eller studiet, men dette er helt opp til deg. Det er din CV. Det er du som bestemmer. Du er flink, og nå skal du kapre drømmejobben.

Nå er det bare å gå i gang! Sett av litt tid til å organisere og finpusse på din CV. Det kan være krevende å formulere gode, korte setninger som forteller arbeidsgiver hvem du er, uten at du må levere inn en roman utgitt på eget forlag. Det er en kunst å fortelle mye med færrest mulig ord.

Husk at formålet med CV-en er å friste arbeidsgiver til å kalle deg inn til intervju. Den skal ikke fortelle alt som er verdt å vite om deg. Den skal være lettlest, informativ og behagelig å se på.

Lykke til. Dette greier du!

PS.

Ønsker du at vi i CVGuru.no skal hjelpe deg med din CV?


Facebook anmeldelser
5.0

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag.

Rull til toppen