Chat med oss!
CV-mal

CV-mal – 5 ting du må vite

CV-mal – dette må du vite: Å lage en CV kan være en overveldende oppgave. Rådene om hva du bør gjøre, og hva du absolutt ikke bør gjøre, er bare et raskt Google-søk unna, men det er mye å sette seg inn i. Mye skal klaffe. Godt innhold er viktig, men ikke nok med det; du skal også velge deg et passende utseende.

Utseende er viktig, og grunnen er enkel: det visuelle kommuniserer mye raskere enn det verbale. Vi ser før vi leser, og liker vi ikke det vi ser – da frister det lite å lese.

Utvalget av gratis nedlastbare CV-maler er minst like omfattende som samlingen av råd og tips til innhold, og det kan være vrient å vite hvilken av dem man skal gå for. Derfor har vi laget en liten oversikt over fem ting det kan være lurt å vite før du bestemmer deg.

Anbefalt lesning for deg: 10 tips for å lage en skarp CV

Råd 1: En CV-mal må ha de riktige innholdsmomentene

Alternativene er mange, og bredden i utvalget er stort. Derfor er det viktig å huske at gode CV-maler er de CV-malene som har de riktige innholdsmomentene. CV-malen du velger er nødt til å ha med personalia/kontaktinformasjon, nøkkelkvalifikasjoner, arbeidserfaring, utdanning og referanser.

I tillegg gjør du lurt i å ta med relevante kurs, verv/frivillig arbeid, språkkunnskaper, utmerkelser og sertifiseringer, men velg kun det som er aktuelt for akkurat deg og den typen stillinger du søker.

Råd 2: En CV-mal skal gjøre innholdet lett å lese

En god CV-mal skaper struktur i teksten og gjør den lett å lese. CV-malen du velger bør derfor ha:

  • Tydelige overskrifter
  • En linjeavstand stor nok til å gi luft mellom linjene
  • En skrifttype som er behagelig for øyet

Enkle grep som dette gjør informasjon lettere tilgjengelig, og det gir leseren et godt grunnlag for å skaffe seg et raskt overblikk over din bakgrunn.

Velg en mal som gjør det enkelt for arbeidsgiver å oppdage hva som gjør deg kvalifisert, og hvordan de får tak i deg. Finner ikke leseren det han eller hun leter etter, er det fort gjort at CVen din blir lagt bort til fordel for noen andres.

Råd 3: En CV-mal må være egnet til å vekke interesse

Utseendet på CVen din skal invitere mottakerne til å lese. Nettopp derfor må den være profesjonell. Skal en arbeidsgiver fatte interesse for din CV, må du velge en CV-mal som gir dem som vurderer kandidater til ledige stillinger lyst til å bruke tid på det som står skrevet.

Ikke vær redd for å velge en med farger, men pass på at det ikke blir for mange farger eller for mye farge. Velg gjerne én farge, eller flere nyanser av samme farge, og pass på at arket du skriver på er hvitt. Her finnes det ingen fasit, men balanse er et viktig stikkord vi ofte legger vekt på. En profesjonell utforming er en som fremhever innholdet fremfor å lede oppmerksomheten bort fra det.

Råd 4: En CV-mal må gi innholdet en passende lengde

Overstiger CVen din to A4-sider, bør du vurdere å kutte noe. CVen skal kommunisere effektivt, og det gjør den kun hvis den er kort. 1-2 sider er optimalt. Du trenger ikke mer enn 2 sider på å vise hva du har gjort og hva du kan. Bearbeid tekst, slå sammen punkter og fjern informasjon, så kommer du dit.

En god mal for deg er altså en som lar deg presentere all din relevante erfaring og kompetanse på en god og oversiktlig måte på 2 sider eller mindre.

Råd 5: En CV-mal skal passe deg og din bakgrunn

En CV er et formelt dokument, men ikke mist deg selv i prosessen med å lage en. Det er smart å skaffe seg kunnskap om hvordan en profesjonell CV-mal ser ut, og å ta hensyn til den som skal lese, men det er ingenting i veien for å bruke et utseende du liker. Gjør den til din egen.

CVen din skal være profesjonell, men den skal også reflektere hvem du er.

Og ikke glem: De som leser CVen din er bare mennesker de også. En god CV-mal er avgjørende for om CVen din blir lest, men det er viktigere at den er lett å lese, at all relevant informasjon er med og at den har en anbefalt lengde, enn om du velger blått eller grønt i overskriftene.

Er du litt redd for å trå feil? Da kan vi skrive for deg, eller hjelpe deg på vei med noen gode maler. Klikker du deg inn på lenken under, vil du finne et lite utvalg profesjonelle CV-maler som gir deg et godt utgangspunkt for den jobben du har foran deg:

Visste du at vi kan skrive din CV og søknad for deg?Mer info