Chat med oss!

Er det på tide å slutte? Slik sier du opp jobben din

Har du begynt å kjede deg i jobben din? Er du litt lei, eller er tiden rett og slett bare kommet for å prøve noe nytt? Uansett hva som er årsaken til at du har bestemt deg for å si opp: pass på at du har tenkt nøye gjennom beslutningen din før du leverer oppsigelse, og pass på at du sier opp på en ryddig og ordentlig måte som ikke ødelegger for deg i fremtiden.

Skal du slutte i jobben?

Da må du lage en god CV og søknad så du blir innkalt til intervju for den nye jobben du ønsker.

Ønsker du å hoppe over flere timer med arbeid og få en perfekt CV og søknad som skiller deg ut i mengden?

Da kan vi kanskje hjelpe:

Ikke ta avgjørelsen om å si opp på sparket

Det å si opp er for de aller fleste en endelig avgjørelse. Derfor er det viktig å tenke gjennom både ulempene og fordelene ved å slutte. Hvor mye går det utover inntekten din? Hva har det å si for fremtiden din, og hvordan ser det ut på CV-en? Har du noe annet å gå til?

Det at du bør bruke litt tid på å tenke gjennom hvorfor du vil slutte og hvilke konsekvenser det får for deg, er ikke det samme som at vi anbefaler deg å bli i en jobb du mistrives i.

Står du fast og føler at du mangler utfordringer og utviklingsmuligheter? Har du sjeldent lyst til å gå på jobb om morgenen? Synes du arbeidsoppgavene dine er for krevende? Trives du ikke med de du jobber sammen med? Kommer du dårlig overens med ledelsen?

Grunnen til at du vurderer å si opp jobben kan være så mangt. Det viktigste er å sove på det, og ikke la midlertidig misnøye som skyldes problemer som kan løses få deg til å gjøre noe du angrer på når du får tenkt deg om. Det er bare du som vet hva som er det beste for deg, og om du har bestemt deg for at oppsigelse er veien å gå: stol på at det er riktig valg for deg.

Slik sier du opp på en ryddig og ordentlig måte

Når du først har bestemt deg for å si opp: gjør det på en profesjonell måte. Ingen oppsigelser bør skje i affekt. Husk at måten du sier opp på kan påvirke din fremtidige karriere.

En oppsigelse skal alltid leveres skriftlig, men be gjerne om en prat eller et møte med sjefen i forkant slik at oppsigelsesbrevet ditt ikke kommer som om en overraskelse. Du er ikke pliktig til å prate med sjefen om hvorfor du slutter, men det å ta en samtale med sjefen din som det første du gjør når du har bestemt deg for å si opp kan spare både deg og sjefen for usikkerhet. Du får muligheten til å forklare, og sjefen din slipper å lure på hvorfor du slutter.

Tar du praten med sjefen først unngår du også at sjefen får nyheten om at du slutter fra andre enn deg. Det lønner seg å ta ting i riktig rekkefølge. Prat med kollegene dine, slik at de du tilbringer arbeidsdagene sammen med også vet at du har sagt opp. Pass bare på at du gjør det etter at du har hatt samtalen med ledelsen.

En oppsigelse må alltid leveres skriftlig

Slik Arbeidstilsynet skriver på sine sider, så finnes det ikke noen bestemte krav til oppsigelsen – utover at den skal være skriftlig. Å levere den skriftlige oppsigelsen personlig, slik at det ikke etterlates noen tvil, er ofte den beste måten å gjøre det på. En skriftlig oppsigelse sikrer nemlig dokumentasjon på at oppsigelsen faktisk har funnet sted.

Hvor lang oppsigelsestid du har avhenger av arbeidsmiljøloven og kontrakten du har inngått med arbeidsgiver. Har du jobbet i mindre enn fem år gjelder en oppsigelsestid på én måned, fra første dag i neste kalendermåned, om ikke annet er spesifisert i arbeidsavtalen din.

I oppsigelsesbrevet trenger du kun å ha med personalia, mottaker og dato, samt informasjon om når oppsigelsen gjelder fra og når du forventer at siste arbeidsdag vil være.

Du kan også benytte anledningen til å si noe om hvorfor du slutter. Eksempelvis kan du ha med en setning om et jobbtilbud du har fått. Du kan samtidig takke arbeidsgiver for de mulighetene du har fått. Å avslutte arbeidsforholdet i en positiv tone lønner seg.

Bruk oppsigelsestiden til å vise hva du er god for

Gjør ditt beste frem til siste arbeidsdag. Da gjør du overgangen til ny jobb så mye hyggeligere for din etterfølger, og du sikrer et godt forhold til den sjefen og de kollegene du drar fra.

Jobber du ut avtalt oppsigelsestid har du krav på en sluttattest. Sluttattesten skal inneholde ditt navn og din fødselsdato, samt en beskrivelse av hva du har jobbet med og hvor lenge du har vært ansatt. Avslutter du arbeidsforholdet med å gjøre en god jobb også i oppsigelsestiden får du med deg mer velvilje på veien videre. Du får et bedre forhold til dem du ønsker å ha med videre som referanser, og du gjør lurt – både for egen og andres del – i å avslutte med stil.

Det kan være mange følelser knyttet til det å si opp jobben sin og forlate kolleger man kanskje har hatt lenge. Ta vare på kontaktinformasjonen deres. Relasjoner er vel så viktig som nye utfordringer og spennende karrieremuligheter. Det å legge en arbeidsplass bak seg trenger ikke å bety at du må legge alle menneskene du har møtt på jobben bak deg.

Det viktigste du gjør den dagen du lukker døren til din gamle arbeidsplass bak deg for siste gang, er å ta med deg videre de menneskene du satte pris på mens du jobbet der.

PS.

Vil du ha en vinnende CV og søknad som sikrer deg intervju og ny jobb?

Husk da å bruk god tid på den. Det er ikke gjort på 1 time.

Eller bruk oss.

100% fornøyd eller pengene tilbake.

Facebook anmeldelser
5.0

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

CVGuru CV Hjelp
Skroll til toppen
CVGuru Norge

- TILBUD TIL DEG -

Ønsker du et jobbtilbud?

Vi samarbeider med rekrutteringsbyråer som aktivt ser etter kandidater på vegne av tusenvis av norske bedrifter.

Øk sjansen for å lande jobben raskere ved å fylle ut skjemaet nedenfor og laste opp din CV. Deretter forsøker vi å finne en god match til deg.