Å gjøre en solid forberedelse til jobbintervju kan utgjøre forskjellen på om du får jobben eller ikke. Derfor er det verdt å bruke litt tid på det.
Et jobbintervju kan nemlig være en nervepirrende affære. I løpet av kort tid skal du hilse på mennesker du kanskje aldri har møtt før, svare godt på spørsmål du ikke kjenner på forhånd og overbevise dem om å velge deg fremfor de andre.
Det er tøft å prestere under press, men ikke uoverkommelig. Hvis du setter av tid til noen forberedelser, så blir det mye enklere å være avslappet og overbevisende. Her gir vi deg et lite innblikk i hvordan du gjør det.
Gjerne ta en kikk på infografikken vi har laget for å oppsummere de viktigste punktene i artikkelen, før du dykker ned i dybden!
Ryddige papirer gir god forberedelse til jobbintervju
Finn frem attester, vitnemål, kursbevis og annen dokumentasjon som gir arbeidsgiver et enda bedre grunnlag for å vurdere deg. Møter du opp med en mappe med papirer som dokumenterer dine prestasjoner og ferdigheter, legger du grunnlaget for økt troverdighet.
Vet du at det er flere som skal intervjue deg, er det lurt å gjøre klar mer enn én mappe. Ta gjerne med deg originale papirer, men pass på å ha med kopier arbeidsgiver kan beholde.
Dette er helt grunnleggende for god forberedelse til jobbintervju.
Øv deg på å svare på ukjente spørsmål
Mange har god kontroll på egne ferdigheter og erfaringer. Likevel kan det være lett å bli satt ut når man blir bedt om å snakke om det på en måte man ikke er vant til. Øver du deg på vanlige jobbintervju-spørsmål og svar skal det mer til før du blir overrumplet. Få en venn eller kollega til å spørre deg ut.
Å gi gode svar krever trening. Øver du deg i forkant vil du også stille til intervju med et mer bevisst forhold til din kompetanse og hvordan den kan komme arbeidsgiver til gode.
Se også: Intervjuspørsmål du er garantert til å få – og hva du kan svare
Tenk gjennom hvordan du kan begrunne egenskaper
God, strategisk forberedelse til jobbintervju bidrar til at du blir bedre kjent med deg selv som arbeidstaker.
I jobbsøknader er det vanlig å trekke frem personlige egenskaper. Regner du deg selv som lojal, ansvarsfull, strukturert og løsningsorientert? Tenk gjennom hvorfor.
De aller fleste kan kalle seg løsningsorienterte, men din egen beskrivelse av deg selv er subjektiv. Det sier en arbeidsgiver lite at du er både selvstendig og flink til å samarbeide, om du ikke har et godt svar når du blir bedt om å fortelle mer om det. Derfor er det lurt å ta en kritisk gjennomgang med seg selv. Hvordan karakteriserer du egentlig deg selv?
Har du eksempler på problemer du har løst på en god måte, som viser at du er en effektiv problemløser? I hvilke sammenhenger har du trådd til og vist at du er flink til å ta ansvar? Hva gjør deg til en person man vil samarbeide med? Dersom du beskriver deg selv som initiativrik eller engasjert – hva betyr det å være initiativrik for deg, har du et konkret initiativ å vise til som har fått gjennomslag og hvordan kommer ditt engasjement til uttrykk?
Lær bedriften å kjenne
I jobbintervjuet er det du som skal testes, men det handler om mer enn deg. Det handler om hvordan du kan dekke et behov og fylle en rolle på arbeidsplassen. En del av forberedelsene dine bør være at du leser deg opp på bedriften du skal møte. Gjør et søk på Internett, besøk nettsiden deres og finn ut mer om dem. Finn ut hvem du skal treffe.
Hvilken visjon har de, og hvilke verdier er viktige for dem? Hva slags kompetanse besitter dine nye kollegaer, og hvordan kan din kompetanse bli et verdifullt tilskudd? Å gjøre undersøkelser og ha et glimrende svar på lur når du blir spurt om hvorfor du søker hos akkurat dem er gull verdt.
Se på forberedelse til jobbintervju som en mulighet
Tenk på forberedelse til jobbintervju som en mulighet til å gjøre det meste ut av denne sjansen du har fått. Mye står på spill, men du har blitt innkalt fordi du er interessant for arbeidsgiveren. Noen har sett noe som gjør deg til en aktuell kandidat. Papirene dine har gjort den jobben de skal: de har fått deg til intervju.
Tillat deg selv å være fornøyd med den jobben du har gjort så langt. Ikke glem at du har mye å bidra med. Pust med magen, og husk at målet med forberedelser til jobbintervjuet er å finpusse måten du presenterer det du allerede kan på.
Forberedelse til jobbintervju gir selvtillit
Har du kjent den roen det gir å grue seg til en eksamensoppgave eller en utfordring på jobben, for så å oppdage at du forstår problemet og vet hvordan du skal løse det og komme deg i mål?
Sånn kjennes mestringsfølelse. Setter du av den tiden du trenger til å øve deg og bli tryggere på intervjusituasjonen, vil du mest sannsynlig slappe mer av og gjøre det enda bedre. Det skjerper sansene å være nervøs, men frykten for å gjøre det dårlig må ikke få overmanne deg.
Gjør du grunnleggende forberedelse til intervjuet vil du enklere kunne overbevise dem du prater med. Nervene dine slipper lettere taket, fordi det ligger en trygghet i det å vite at man har tenkt på det meste før. Og noen kilo vil forsvinne fra skuldrene dine underveis, når nervøsiteten legger seg og gir plass til noe som kjennes litt bedre: selvtillit og mestringsfølelse.
P.S. Vi tilbyr intervjutrening over telefon (30-40 min) ved forespørsel. Her går vi gjennom spørsmål vi tror du i din bransje spesifikt vil få, hva du kan svare, ting du ev. lurer på, m.m. Bestill intervjutrening i dag, så bistår vi deg med å sørge for at du stiller maksimalt forberedt.