Chat med oss!

Fritidsinteresser på CV-en: ja eller nei?

En god CV er kortfattet og relevant. Det innebærer at man ofte må gjøre mer enn å liste opp hva man har gjort. Man må sortere ut og prioritere informasjon om bakgrunnen sin for leseren. Noe kan slås sammen for å oppta mindre plass, mens andre ting rett og slett kan fjernes. Har det blitt trangt om plassen på de to A4-sidene CV-en din i de fleste tilfeller bør holde seg innenfor, er det vanlig å velge bort fritidsinteresser på CV-en.

CV-maler som gir deg jobben du vil ha kan du lese mer om hvordan du strammer opp CV-en din. Det handler om å gjøre den mest mulig presis og relevant. Fritidsinteresser på CV-en kan ofte kuttes, men det finnes unntak. For noen vil det å nevne fritidsinteresser være en smart avgjørelse. Nettopp derfor bør du vurdere nøye om og hvorfor du bør ta det med.

Å lage en sterk og relevant CV kan være utfordrende, og om du trenger hjelp har CVGuru erfarne skribenter med kompetanse til å hjelpe deg med å gjøre det riktig.

Usikker på om din CV er bra nok?

Vil du skille deg ut i bunken og bli innkalt til intervju så du kan sikre deg jobben du ønsker?

La våre eksperter hjelpe deg:

Fritidsinteresser på CV-en er smart når man er ung og helt ny i arbeidslivet

Fritidsinteresser kan, slik CV-nerden skriver, tilføre CV-en din mye om du er ung og uten erfaring. Er du tenåring og på jakt etter din aller første arbeidserfaring? I slike tilfeller handler det ikke om å vise til tidligere erfaring. Det handler om å gi arbeidsgiver et godt inntrykk av hvem du er. Da kan fritidsinteressene dine spille en viktig rolle.

Arbeidsmarkedet er tøft, og som ung kan det være fristende å lyve på seg erfaring for å få slippe til. Det å være ærlig på CV-en bør likevel, uavhengig av hvem man er og hvilke type arbeidsplass man søker seg til, være et ufravikelig prinsipp. Ikke slipp taket på sannheten når du lager CV for første gang. Har du ikke arbeidserfaring, så fremhever du heller andre ting du har gjort.

Fritidsinteressene dine kan si mye om deg som person. Spiller du fotball eller håndball? Lagsport har antakeligvis lært deg å samarbeide godt. Du vet hva det betyr å jobbe sammen for å nå et felles mål. Driver du med håndarbeid? Da kan du litt om det å jobbe nøyaktig. Har du dyr, og liker å bruke tiden din på dem? Det sier noe om din evne til å vise omsorg og se behov.

Fritidsinteresser på CV-en kan si noe viktig om deg

Har du en mastergrad, høy formell kompetanse eller flere arbeidsforhold å føre opp på CV-en, er det ofte slik at fritidsinteresser mister sin relevans og kan fjernes uten at du taper noe på det. Det trenger imidlertid ikke å være slik. Å fjerne fritidsinteressene helt er ingen fasit.

Har du høyere utdanning eller noen års arbeidserfaring, kan fritidsinteressene dine fortsatt være av interesse. Det gjelder dersom de tilfører CV-en din verdifull informasjon. Har du en hobby som har lært deg noe som er av relevans for jobbene du søker på, men som ikke kommer frem andre steder på CV-en? Da er det ingen dum idé å føre det opp.

Fritidsinteresser hører ikke alltid hjemme på CV-en. Det har blitt vanlig praksis å la være å nevne hva man gjør på fritiden. Men man skal ikke anse dem som uinteressante og rydde dem bort fra CV-en uten å vurdere nytteverdi først. Tenk nøye gjennom hva hobbyene dine har lært deg, og om de viser en annen side av deg enn det arbeidserfaringer og utdanning gjør.

 Ikke la fritidsinteressene dine oppta for mye plass

Dersom du velger å nevne fritidsinteresser: ikke la dem oppta for mye plass. Det gjelder ikke deg som er ung og uerfaren og ikke har fullt så mye håndfast å vise til, men deg som har noen år i arbeidslivet bak deg. I ditt tilfelle bør ikke hovedfokus ligge på fritidsinteressene.

Fritidsinteressene dine kan si noe om deg, men når det kommer til stykket er det erfaringer og utdanning som veier tyngst. Det er formell kompetanse og arbeidserfaring som avgjør om du er kvalifisert for en stilling. Derfor vil fritidsinteresser fortsatt være noe av det minst relevante du tar med på CV-en, og de bør derfor ikke stjele for mye oppmerksomhet.

Fritidsinteresser på CV-en kan nyansere inntrykket av deg som person, og de kan være spesielt nyttige for deg som ikke har arbeidserfaring. Det er heller ikke utenkelig at du får spørsmål om hva du driver med på fritiden når du først har kommet til jobbintervju. Fritidsinteressene du har er en viktig del av hvem du er, og de sier noe om hva slags menneske du er.

Det er ingen selvfølge at arbeidsgiver ikke har interesse av å få vite fritidsinteressene dine.

Vår erfaring er at du ikke taper på å ta det med, men at det ofte er slik at du ikke taper på å fjerne det heller. Nettopp derfor gjør du lurt i å tenke gjennom hvorfor du eventuelt vil ta dem med, og stille deg selv noen spørsmål. Blir CV-en din mer relevant for arbeidsgiver av at du tar det med? Får det deg til å fremstå som en mer attraktiv søker i noen grad? Hvis ikke: ta det gjerne bort.

PS.

Vi du skille deg ut i bunken?

Vil du bli innkalt til intervju så du kan få jobben du så gjerne ønsker?

Få en CV som får frem dine beste sider:

 

Facebook anmeldelser
5.0

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

CVGuru CV Hjelp
Skroll til toppen

- FØR DU DRAR -

Få gratis analyse av din CV/søknad 📈

Legg igjen epost og CV/søknad under, så analyserer en av våre CV-eksperter dokumentene dine og gir deg personlige tilbakemeldinger på hvordan DU kan selge deg inn på best mulig måte til ansetterne. Du får svar innen 1 virkedag.