Chat med oss!

Hvordan skrive jobbsøknad – en sjekkliste

Stadig flere velger å overlate jobben med å skrive både CV og jobbsøknad til profesjonelle. Det kan lønne seg å investere i hjelp til å utforme en velformulert og godt strukturert søknad. Vi har likevel troen på at du med noen enkle grep også kan klare søknadsskrivingen selv. Derfor har vi laget denne guiden – «Hvordan skrive jobbsøknad» – med noen enkle retningslinjer som får deg i gang.

Ønsker du heller hjelp til søknaden av noen profesjonelle?

En søknad som får frem hva du har å tilby arbeidsgiver og hvorfor de bør ansette deg?

Da kan vi kanskje hjelpe:

 

Hvordan skrive jobbsøknad uten profesjonell hjelp

Når du betaler for å få hjelp til å lage kvalitetspapirer fra oss i CVGuru, er det erfaringen vår og det at vi er trygge på det vi driver med som skiller oss fra deg. Erfaring kan du skaffe deg, og tryggheten kommer med erfaringen. Det lureste du som aktiv jobbsøker kan gjøre er derfor å sette deg ned, lese deg opp og øve. Å stole på sin egen dømmekraft er noe som kommer.

Vil du bli trygg på at den jobbsøknaden du skriver presenterer deg så godt som det lar seg gjøre? Begynn med å søke på Google etter «Hvordan skrive jobbsøknad». Øv, få tilbakemeldinger og øv mer, så vil de grunnleggende prinsippene vi skriver om her bli selvfølgeligheter for deg.

Ta gjerne en titt: Betale for CV og søknad – en mulighet flere og flere velger

Det viktigste å huske når du går i gang med søknadsskrivingen er derfor at det vil, som med alt annet, snart bli enklere. Du vil ganske snart bli flinkere.

6 viktige ting du bør huske når du skriver søknad

1. Har du valgt en passende mal?

En god søknadsmal gir deg et godt utgangspunkt. Her kan du gjerne begynne med å lese denne artikkelen: søknadsmaler – 3 maler du kan bruke gratis. I artikkelen finner du tre av våre egne maler som er gjort tilgjengelige for nedlastning. En god mal sikrer god struktur, at all nødvendig informasjon er med, og at søknaden din fremstår ryddig og lesbar.

2. Gjelder det en utlyst stilling eller skal søknaden være åpen?

Før du begynner å skrive, må du bestemme deg for om søknaden skal være åpen eller ikke. En god søknad er presis, og må tilpasses sin hensikt. Du får ikke en optimal søknad om du forsøker å spisse den mot tre stillinger samtidig. Den kan ikke være både åpen og godt tilpasset én stilling samtidig. Les gjerne mer her: Åpen søknad: slik skriver du den.

3. Har du lest stillingsannonsen nøye?

En vanlig feil er å ikke lese stillingsannonsen nøye nok. Les den nøye, og les gjennom hele. Noter deg hva de ser etter og hvilke kvalifikasjonskrav du møter. Være nøye med detaljene. En god søknad må målrettes.

En viktig del av jobben gjøres nemlig før du begynner å skrive. Du må vite hva du søker på for å kunne treffe. Les stillingsannonsen i sin helhet, så unngår du å skrive noe i søknaden som ikke er relevant for arbeidsgiver. Manglende relevans kan være nok til at du ikke når opp.

 
4. Har du planlagt en god struktur for søknaden din?

En ryddig og god struktur er avgjørende for et vellykket resultat. Strukturen er som et skjelett: du får noe å henge de ordene og setningene du skriver på. Du skaper en logisk sammenheng, og gjør dermed mottakerens lesejobb enklere.

Et godt utgangspunkt er å innlede med et avsnitt hvor motivasjon for stillingen står i fokus, for deretter å skrive et par avsnitt hvor du jobber med å argumentere godt for din evne til å utføre jobben. Til sist kommer avslutningen, hvor du kan samle trådene litt for leseren. Oppsummer egenskaper, erfaring og ferdigheter som gjør deg til et trygt valg for stillingen.

5. Har du vært presis og lagt vekt kun på det relevante?

Har du gjort mye, lært mye og oppnådd mye, er det vanlig å ville få med alt dette i søknaden. Et godt råd som er vanskelig å følge er å prioritere hardt og kutte. Overøses man av informasjon i en jobbsøknad, er det vanskelig for leseren å få øye på det viktigste. Du må gjøre denne jobben for den du sender søknaden din til. Dette krever en del øvelse, men du tjener på det.

Når du går i gang med prosjekt «hvordan skrive jobbsøknad», vil du lære at det handler om mer enn å skrive godt. Det handler i like stor grad om å reflektere over egen bakgrunn, være tydelig og vurdere nøye hva du bør inkludere.

Husk derfor: Kill your darlings! Det gjør litt vondt, men det er verdt det.

6. Har du dobbelsjekket at språket ditt ikke spenner bein på deg?

Dette kan ikke nevnes nok ganger. Når du har skrevet søknaden ferdig og er klar til å sende, pass på at du leser korrektur først. Du kan komme et stykke på vei med å lese her: CV og søknad – 5 tips til et korrekt språk. Er du likevel i tvil om hvorvidt språket ditt er korrekt eller ikke: få hjelp! Det er overraskende vanlig å sende ut søknader med åpenbare språklige slurvefeil.

Feilstaving legges merke til. En god jobbsøknad er godt skrevet, og godt skrevet innebærer at språket er riktig. Korrektur må stå som et siste punkt på sjekklista før du sier deg ferdig.

PS.

Ønsker du en søknad som gjør at du skiller deg ut i bunken og blir innkalt til intervju?
Da kan vi kanskje hjelpe deg:

 

 

Facebook anmeldelser
5.0

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

Skroll til toppen