Chat med oss!
CV som skiller seg ut i mengden

Hvordan vet du at du har en CV som skiller seg ut?

Du er sjelden alene om å søke stillingene du søker. Hvor mange du konkurrerer med om jobben avhenger av hvor i landet du søker og hvilken bransje du vil inn i, men som regel er det nettopp det: en konkurranse. For å vinne en konkurranse må man skille seg ut på en positiv måte. Det er her CV-en din kan gi deg den drahjelpen du trenger for å bli innkalt til intervju.

Les gjerne: 10 tips for å lage en skarp CV

Vi snakker mye om at papirene du sender må vekke interesse. CV-en må pirre nysgjerrigheten til leseren. Kort og godt: Det må være noe med CV-en din som gir mottakeren lyst til å lese forbi overskriften og lære mer om hva slags kandidat du er.

Neste spørsmål som melder seg er: Hvordan skiller man seg ut da? Hvordan vet man at man har en CV som arbeidsgiver legger merke til og blir nysgjerrig på? Hva skal til for å synes i mengden?

Du må se alt fra mottakerens ståsted

Er det ett nøkkelord du må huske når du skal jobbe med å lage en CV som skiller seg ut, så er det dette: Mottakerorientering. Du må tenke på mottakeren, og legge til rette for at mottakeren skal forstå. Erfaring og kompetanse hjelper deg ikke til intervju, om ikke du presenterer den godt nok.

Det å skille seg ut positivt handler om å være annerledes. Men det å være annerledes trenger ikke nødvendigvis å handle om spektakulære designvalg og geniale formuleringer. Et fyrverkeri av en CV fanger blikket til leseren, men det stopper der.

Derfor er det viktig å huske at det å finne en måte å skille seg ut i mengden på i de fleste bransjer ikke handler om å demonstrere overlegne kreative ferdigheter. Det handler først og fremst om å vise forståelse for den som skal lese CV-en din. Og hvordan gjør man det da?

Hvorfor mottakerorientering er så viktig

Mange av de vanligste feilene man gjør når man skriver en CV faller i samme kategori. Skrivefeil og slurvefeil, dårlig struktur, informasjon som er vanskelig å finne, informasjon som mangler, informasjon som ikke er relevant og innhold som ikke er prioritert. Alt sammen gjør at du havner i samme fella: Du gjør det vanskelig for mottakeren å lese og forstå.

Når vi er så opptatt av at det er mottakerorientering som står øverst på lista over prioriteringer når du skal lage en CV som skiller seg ut, så er det nettopp fordi det er her mange faller gjennom. Det er her potensialet for å skille seg ut positivt er aller størst.

Det å være kreativ i utformingen av CV-en er ikke negativt, men still deg selv spørsmålet: Er det den som roper navnet ditt høyest og knuffer deg i skuldra for å få kontakt med deg du har mest lyst til å prate med? Eller er det den som henvender seg til deg i en høflig og hyggelig tone, og viser interesse for hvem du er? Prinsippet er det samme for skriftlig kommunikasjon.

Et godt råd for å sikre at du blir lyttet til er å ta hensyn til hvem du prater til
Et godt råd for å sikre at du blir lyttet til er å ta hensyn til hvem du prater til

Slik sørger du for at CV-en din er tilpasset mottakeren

Feilene som er nevnt i forrige avsnitt gir deg kanskje en aldri så liten pekepinn på hvor du har størst forbedringspotensial i egen CV.

Ta gjerne en titt: Skrive ny CV? Ikke gjør disse kjente feilene

Sliter du med å identifisere svakheter i CV-en din, så finnes det lite som er mer effektivt enn å la noen du kjenner lese gjennom den. Gjerne noen som ikke har inngående kunnskap om fagfeltet ditt, slik at du får et utenfra-perspektiv på om du har skrevet forståelig.

Pass på å prioritere informasjonen du tar med i CV-en din

Lærte du å skrive CV for 10-20 år siden, så var oppskriften enkel: Skriv en liste over alt du har gjort. Slik er det ikke i dag. Det gjelder spesielt for deg som vil inn på et tøft arbeidsmarked og søker deg til en bransje hvor konkurransen er hard.

Når vi snakker om å prioritere informasjon, så er det spesielt fire grep du bør gjøre:

Lag et avsnitt for nøkkelkompetanse. Et kort og konkret avsnitt for nøkkelkompetanse eller nøkkelkvalifikasjoner øverst på CV-en, under kontaktinformasjon, er gull verdt. Det kan du lese mer om i vår artikkel Slik definerer og presenterer du din nøkkelkompetanse.

Ha informasjon i riktig rekkefølge. Tenk gjennom hva det er viktigst at mottakeren får vite om deg. Er du nyutdannet med mastergrad, uten noe særlig relevant erfaring? Har du lite formell kompetanse, men lang arbeidserfaring? Det er din bakgrunn – ikke CV-malen du bruker – som betyr mest for hva du velger å skrive om først. Pass også på omvendt kronologisk rekkefølge: Det nyeste først, det eldste sist.

Ta bort informasjon. Fjern det som ikke er relevant, med forbehold om at det ikke har for stor innvirkning på helhetsinntrykket. Ta med fordel vekk truckførerkurset om du skal søke som helsefagarbeider. Men ikke ta bort seks års erfaring fra en arbeidsgiver, slik at du får et åpent hull i arbeidshistorikken din.

Samle opp informasjon. Det er ikke alltid smart å ta vekk det som ikke er relevant. Fjerner du alle spor etter en erfaring på CV-en, så risikerer du at arbeidsgiver klør seg i hodet av hullene i arbeids- og studiehistorikken din. Det løser du ved å samle opp mindre relevant erfaring og utdanning i fellespunkter. Lag beskrivelser av de erfaringene og studiene som veier tyngst. La det andre stå samlet i punkter for “øvrig erfaring” og “øvrige studier”. Det blir med, men opptar ikke mer plass en høyst nødvendig.

Pass på å gi mottakeren nok informasjon i CV-en

Vi er opptatt av at en CV skal være kort og presis. Det er ikke det samme som at det bør gå sport i å ha CV-en kortest mulig. Kvalitet over kvantitet gjelder også her. CV-en skal ikke være lenger enn nødvendig, men all nødvendig informasjon må med.

Du kan ikke bestemme deg for at “nå skal jeg få plass til alt på én side, så blir det skikkelig bra”. Har du lang relevant erfaring og/eller mye formell kompetanse som skal presenteres, så er det definitivt relevans som er viktigst. Ikke lengden, men innholdet.

Å gi for lite informasjon i CV-en blir som å skrive i kode
Gir du arbeidsgiver for lite eller for dårlig informasjon, så blir teksten uforståelig

Dette bør du huske på når du skal sjekke at du har med all nødvendig informasjon:

Ha med all kontaktinformasjon. Her kan du virkelig spenne bein på deg selv, om du ikke har med telefonnummer og mailadresse – og helst også postadresse. Pass på at informasjonen er riktig. Med referanse til forrige tips: Prioriter! Kontaktinformasjon er vesentlig. Derfor bør den synliggjøres. Plasser den øverst, så det ikke er noen tvil.

Ha med viktige detaljer. Hva er de viktige detaljene, tenker du kanskje? Alt som sikrer at det ikke er noen tvil om hva du kan eller har gjort. Når du fører opp arbeidserfaring: Ikke glem stillingstittel, arbeidsgiver eller tidsrom. Når du fører opp studier: Ha med utdanningsinstitusjon, tidsrom og korrekt navn på utdanningen. Fører du opp språk? Ha med hvor godt du prater og skriver språkene.

Skriv klare og tydelig beskrivelser. Vi jobber mye med å tydeliggjøre kompetanse. En viktig del av dette er beskrivelser. Beskriv de mest relevante erfaringene og studiene dine. Skriv et kort avsnitt eller noen få bullet points for hver. Få med sentrale fagfelter, viktige avhandlinger som f.eks. en masteroppgave, ulike typer ansvar og hva arbeidsområdet ditt er/var.

Pass på at du har et gjennomarbeidet og feilfritt språk

Nå som du har fått med all nødvendig informasjon og passet på å sette den i riktig rekkefølge: Jobb med språket. Korrekturles, rediger, stram opp og finpuss.

CV-en må ha et godt og riktig språk
Språket du bruker i CV-en kan bidra til at mottaker får med seg hva du kan

Språket du bruker kan bidra til at den som leser vil lese ferdig CV-en din. En god og velformulert tekst gir en hyggelig leseropplevelse. En hyggelig leseropplevelse gjør at man vil lese mer, og du øker sjansen for at mottakeren leser CV-en ferdig.

Rydder du bort alt av skrivefeil, får noen til å korrekturlese om du er i tvil selv og er nøye med å bruke ord som mottaker forstår – da er du et stort skritt nærmere en solid presentasjon av deg selv. Godt språk og god formidlingsevne er interessevekkende i seg selv.

Mer om godt språk kan du lese i våre artikler: 5 tips for et engasjerende språk og 5 tips til et korrekt språk.

Hva oppnår du med å ha en CV som skiller seg ut?

En godt strukturert og velskrevet CV med prioritert innhold gir deg det beste utgangspunktet du kan få for å bli innkalt til intervju. Men det er én ting du må huske på: Du må være kvalifisert. Du må ha en bakgrunn som tilsier at du har evnen til å utføre jobben du søker på.

En CV skal fremheve dine styrker, med den skal være ærlig. Det er en del av mottakerrettingen det også: Vi liker å bli fortalt sannheten. Det er viktig å ikke bli så fokusert på å skille seg ut at man tråkker over den grensen.

Det er ingen hyggelig opplevelse å ta en kandidat i CV-løgn på et eventuelt intervju. Det å lage en CV som skiller seg ut handler om å gi arbeidsgiver et godt grunnlag for å vurdere deg som aktuell – på bakgrunn av det du kan. Ikke fall for fristelsen og begynn å pynte på sannheten.

I Ha fokus på dette om du vil bygge en sterkere CV skriver vi mer om dette med viktigheten av relevans.

Har du en relevant bakgrunn, men sliter likevel med å bli innkalt til intervju for stillinger du mener du er godt kvalifisert for? Da vil det kunne lønne seg for deg å ta en vurdering på om CV-en din gir det inntrykket av deg som du sitter med selv.

Fokuser på mottakerorientering, så er du garantert at det vil hjelpe deg med å skille deg ut og bli lagt merke til blant andre søkere som har glemt å gjøre det samme.

Skreddersydd CV og søknad
- vi skriver for deg
Her er CVen og jobbsøknaden som gir jobbsøkere intervju hele 7 av 10 ganger. Skill deg ut fra mengden – vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker.Les mer her