Chat med oss!

Jobbintervju – 10 ting du *aldri* må gjøre i et intervju


IKKE GJØR DETTE PÅ JOBBINTERVJU. Det er mye du skal huske på med tanke på jobbintervju. Ting du bør gjøre, ting du bør spørre om, og ting du ikke bør gjøre er bare noe av det som går gjennom hodet ditt som aktiv jobbsøker. Men frykt ikke, for å hjelpe deg litt på veien har vi samlet 10 ting du absolutt aldri bør gjøre på intervjuet.

Sliter du å komme til intervjuer?

Ønsker du en vinnende CV og søknad som har sikret over 2.000 nordmenn jobben de ønsker?

Da kan vi kanskje hjelpe deg:

 

10 ting du ALDRI må gjøre i et jobbintervju:

1. Være sen. Sørg for at du tar turen en dag i forveien, enten det er med buss, bil eller tog, slik at du vet hvordan du kommer deg dit og hvor lang tid det vil ta. Ev. er Google Maps et nyttig verktøy for dette formålet.

2. Møt opp uten å vite hvem du skal ha møte med, eller uten deres kontaktinformasjon. Ta med navn, avdeling og telefonnummer eller e-postadressen til personen som inviterte deg til intervjuet. Hvis det oppstår en forvirring eller dersom den faste resepsjonisten har fri denne dagen, vil stedfortrederen være i stand til å finne den personen du skal møte dersom du tar med deres navn og kontaktopplysninger.

3. Kom uforberedt. Ta med flere papirkopier av CVen og søknaden og papir og penn i en mappe. Skriv ned alle dine spørsmål i forkant, og bruk det samme papiret til å ta notater under intervjuet.

4. Møt opp til intervjuet med feil påkledning. Hvis du ikke er sikker på om arbeidsstedet krever en formell eller uformell kleskode, sørg for at du spør om dette i forkant. Dersom du dukker opp i feil antrekk vil dette gjøre at du blir enda mer nervøs. Det er også mulig å komme altfor formelt kledd, spesielt dersom intervjuet er for et nyoppstartet firma eller et trendy, kreativt selskap, så ikke vær redd for å spørre om hvilket antrekk som er vanlig under et intervju i deres selskap.

5. Møt opp uten spørsmål. Sørg for at du har spørsmål til den/de som intervjuer og skriv dem ned på et papir før du drar hjemmefra. Still spørsmål om rollen, arbeidstiden, forretningsmessige prioriteringer eller det du mest ønsker å vite om jobben. Dersom du har kritiske spørsmål som vil avgjøre om du kan ta jobben (hvis du ikke kan dra på forretningsreise grunnet familieforpliktelser og du derfor trenger å vite om jobben krever dette, for eksempel) må du spørre dette spørsmålet før intervjuet er over!

6. Ikke snakk i munnen på intervjueren. Det kan hende du er ivrig etter å fortelle en historie eller svare på intervjuerens spørsmål, men ta en dyp pust og la ham eller henne snakke ferdig først.

7. Glemme intervjuerens navn eller firmanavn. Skriv ned intervjuerens navn, avdelingen du intervjuer for, stillingen du søker på og firmanavnet på papiret du har med deg i mappen din. På denne måten kan du ikke glemme selskapet og intervjuerens navn eller tittel midt i intervjuet.

PS. Vi tilbyr intervjutrening over telefon. Kontakt oss via live chat for mer info og priser.

 

8. Fortell irrelevante historier, eller vik fra temaet. Det er viktig å fortelle om dine bragder og prestasjoner under et jobbintervju, men historiene må være relevant for jobben du søker på. Det er bedre å ta en pause og tenke over hva intervjueren har spurt om før du snakker enn å begynne på en historie eller et svar som ikke har relevans for selskapets situasjon.

9. Sett av for lite tid. Pass på at du setter av tilstrekkelig tid før din neste avtale, da jobbintervjuer kan vare lengre enn planlagt, noe som er et godt tegn. Dermed slipper du å måtte ringe barnehagen og be om unnskyldning for at du ikke kan plukke opp barnet i tide, eller måtte forlate intervjuet i en fart.

10. Avslutte uten å takke intervjueren for hans eller hennes tid. Sørg for å alltid si «Takk for meg – det var veldig hyggelig å møte deg og lære mer om jobben.»

Og til slutt…

Mange arbeidssøkere har lært at de skal spørre: «Hvor lenge tror du dette intervjuet vil vare?» Eller «Når regner du med at dere tar en beslutning?», men jeg anbefaler at du ikke spør noen av disse spørsmålene.

Intervjueren vil sannsynligvis si: «Vi håper å ta en rask beslutning» og dersom de ikke gjør det – grunnet andre arbeidsoppgaver osv. – blir du stresset og mister håpet.

I stedet foreslår jeg at du takker intervjueren, henter barn i barnehagen eller går hjem og lufter hunden – bare lev livet som normalt. Følg opp med en epost som takker for deg om en dag eller to.

I stedet for å feste alle dine håp til dette intervjuet eller andre jobbintervjuer, er det viktig at du fortsette å stikke jern i ilden frem til du får et tilbud.

Jeg er heller ikke en tilhenger av lukkede spørsmål, slik som «Ser du noen grunn til at jeg ikke er kvalifisert for jobben?», fordi intervjueren, akkurat som deg, fortsatt sitter i en lang samtale, og man kan ikke forvente at han eller hun har latt alt synke inn enda.

Det å ansette en ny medarbeider er ikke det samme som en matematisk ligning. Det er mange faktorer som fører til en ansettelsesbeslutning. Ikke spør intervjueren om de tror du kan gjøre jobben. Husk at du er en konsulent, og ikke en trengende arbeidssøker.

Husk også dette: Bare de som ansetter deg, fortjener deg!

PS.

Lyst på flere intervjuer? Ønsker du en vinnende CV og søknad som har sikret over 5.000 nordmenn jobben de ønsker? Da kan vi kanskje hjelpe deg:

Facebook anmeldelser
5.0

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

Skroll til toppen