Chat med oss!

Jobbsøknad: alt du trenger å vite om den

Å skrive jobbsøknad kan være en frustrerende oppgave når jobbintervjuene uteblir og det ikke gir de resultatene man ønsker. Har du søkt en stund uten å komme noen vei, er det fort gjort å miste motivasjonen til å fortsette jobbjakten. Uansett om du er fersk jobbsøker, eller om du har holdt på en stund og er ute etter råd for veien videre: vi har samlet hjelpen du trenger her.

Å få til å skrive gode jobbsøknader er en læringsprosess, og noen runder med prøving og feiling kommer man ikke utenom. Ofte er det mye lærdom å hente hos andre som har drevet med det samme. Det lønner seg å søke kunnskap om man er i tvil. Vårt mål med denne artikkelen er å tilby deg kunnskap som gjør deg enda bedre rustet til å skrive søknader som treffer.

5 artikler som ruster deg til å skrive jobbsøknad

Et godt utgangspunkt for skriveprosessen er å se hva andre har gjort før deg. Vårt eksempel er ingen fasit, men det gir deg et bedre bilde av hvordan en skarp jobbsøknad kan se ut.

Les her: Eksempel på jobbsøknad: slik kan den skrives

I mange tilfeller kan det være til god hjelp å følge en sjekkliste. Som jobbsøkere flest er du nok godt kjent med NAV.no, og her får du blant annet en fin oversikt over hva du må huske før du sender din CV og søknad. Vi har utarbeidet en enkel guide til deg som er villig til å legge arbeid i søknaden din. Her legger vi opp til at du tenker nøye gjennom både språk, struktur, relevans, mottakerretting og utseende.

Les her: Hvordan skrive jobbsøknad – en sjekkliste

Vi har også samlet våre 10 beste tips for en virkelig god jobbsøknad.

Les her: 10 tips for å lage en skarp søknad

Språket ditt er viktig. Mange skrivefeil eller åpenlyse slurvefeil kan koste deg en mulighet du vet du hadde fortjent. Når det er mange om beinet, bør du gjøre ditt ytterste for å optimalisere. Et godt språk er en viktig del av førsteinntrykket.

Les her: CV og søknad – 5 tips til et korrekt språk

Et godt språk handler om mer enn å skrive riktig. En tekst må være mer enn korrekt formulert for å fange en lesers interesse. Derfor skrev vi en artikkel om hvordan du kan gi din jobbsøknad et mer levende og interessevekkende språk.

Les her: Søknad og CV – 5 tips for et engasjerende språk

4 artikler som kan heve nivået på din jobbsøknad

Når du er en av mange som søker en stilling, er det viktig å gjøre grep for å vinne frem med din søknad. Det er flere enn deg som skriver godt, og det er flere enn deg som er kvalifisert. Det kan hende det å ha fokus på dette og legge vekt på det lille ekstra er nettopp det du trenger.

Les her: Jobbsøknad: dette får deg til å skille deg ut

Like viktig som språket er valg av mal. En god søknadsmal hjelper deg med å få struktur på det du skriver og gi søknaden et profesjonelt utseende. Matcher den CV-en din, bidrar den også til at du gir et helhetlig inntrykk. Alt som gjør at papirene dine ser gjennomarbeidet ut teller positivt. Å velge et passende design på søknaden kan løfte den flere hakk.

Les her: Søknadsmal – 5 ting du må vite

Du bør også være bevisst de vanligste feilene for å unngå å gå i samme fella. Å skrive for mye, ikke ta hensyn til hvem mottakeren er og bruke påstander fremfor argumenter er utbredte feil.

Les her: Skrive en god søknad? Unngå disse feilene

Når søknaden din er ferdig, er det viktig å huske at søknaden ikke gjør jobben for deg. En søknad er et verktøy, verken mer eller mindre, og det er opp til deg å lære deg å bruke det riktig. Det innebærer at du følger opp arbeidsgivere du sender den til. Du må også gjøre endringer når det er nødvendig. Å skrive søknad er en prosess, ikke en engangshendelse.

Les her: Profesjonell CV og søknad: slik tar du det i bruk

En god søknad fortjener å komme frem i god behold

Og sist, men ikke minst: sørg for at det du sender kommer frem som planlagt. Word er et enkelt og greit program å jobbe i. Pass bare på at du eksporterer dokumentene til PDF før du sier deg fornøyd og sender dem avgårde. Vi har skrevet en artikkel som gir deg et godt innblikk i hvordan du kan gjøre dette selv. Du bør alltid sende din søknad i PDF-format.

Les her: Hvorfor CV og søknad bør sendes i PDF

Trenger du veiledning eller hjelp til å skrive en profesjonell jobbsøknad, så har vi i CVGuru lang erfaring med dette og hjelper deg gjerne om du står fast. Lykke til!

Visste du at vi kan skrive din CV og søknad for deg?Mer info