Chat med oss!

Målrettet jobbsøknad: dette må du huske på

En av de vanligste feilene å gjøre som jobbsøker er å være for ivrig på copy-paste. Man finner formuleringer man er fornøyd med og lar de bli med videre til neste søknad, og vips – så har man sendt nesten samme søknad til alle stillingene man har søkt. Har du søkt en stund og ikke fått de resultatene du ønsker deg? Da kan det hende det er det som er utfordringen din. Å levere fra seg en gjennomarbeidet, målrettet jobbsøknad er nøkkelen til å bli lagt merke til.

Anbefalt for deg: Hvordan skrive jobbsøknad – en sjekkliste

Det finnes ingen klar og tydelig fasit på hvordan du kan skrive en jobbsøknad som sikrer deg intervju. Hvor langt du kommer i rekrutteringsprosessen avhenger liker mye av hvem de andre søkerne er som det gjør om hvor god søknaden din er. Det hender konkurransen er tøff.

Iblant er det rett og slett andre søkere som har en bakgrunn som passer den aktuelle stillingen bedre. Men dersom du søker stillinger du anser deg selv som kvalifisert for og aldri kommer til intervju, da kan det lønne seg å revurdere egen fremgangsmåte. Still deg selv et kritisk spørsmål. Har jobbsøknadene du sender vært målrettede nok?

En målrettet jobbsøknad må handle om én ting

En utfordring for mange kan være det å la jobbsøknaden handle om kun én ting: jobben du skal søke på. Man har gjerne mye på hjertet, mye man vil vise til og mange grunner til at man er den rette for stillingen. Det er helt i orden, men vær nøye med å ikke spore av. Hold det kort, konsist og relevant – så er mye av jobben gjort.

Hovedfokus må alltid være matchen mellom din bakgrunn og behovet som skal dekkes i den utlyste stillingen. Er du litt i tvil om hvordan du skal vurdere hva som er relevant og ikke? Les gjennom søknaden din, setning for setning og avsnitt for avsnitt, og still deg selv et spørsmål:

Har du sagt noe om hvordan du kan dekke behovet stillingsbeskrivelsen reflekterer?

Kanskje er du kjempeflink i noe du gjerne vil dele med arbeidsgiver, men som det ikke spørres etter i stillingsannonsen? Vurder kritisk om du skal ta det med. Tar du det med, så er jobben du gjør med å aktualisere kompetansen og ferdighetene dine noe av det viktigste du gjør. Hvis ikke risikerer du at søknaden din blir lagt til sides fordi den ikke oppleves som relevant.

En god øvelse er å lese gjennom aktuelle stillingsannonser på nettsider som FINN.no og gjøre notater i to omganger. I første omgang skriver du ned hva jobben krever og kvalifikasjoner som nevnes. I andre omgang trekker du frem kunnskap og erfaring som gjør at du er aktuell.

En målrettet jobbsøknad handler ikke kun om deg

Det er klart en jobbsøknad skal handle om deg. En målrettet jobbsøknad skal også handle om deg. Men den skal ikke bare handle om deg, og hvilken vinkling du velger er avgjørende. Det er stor forskjell på jeg vil ha denne stillingen fordi jeg vil jobbe hos dere og jeg vil ha denne stillingen fordi jeg har en bakgrunn jeg tror kan være nyttig for dere.

Les mer: Jobbsøknad: dette får deg til å skille deg ut

Legg gjerne vekt på motivasjon. Si gjerne noe om hvorfor akkurat denne arbeidsplassen ville passet deg så bra. Men ikke glem at veldig få blir ansatt bare fordi de ønsker seg jobben. Du må gjøre deg fortjent til den. Du må si noe om hva din erfaring, dine ferdigheter og din kunnskap kan gjøre for dem. Fokuser på hva du kan tilføre arbeidsplassen.

La hovedfokus ligge på hva du kan gi – ikke hva du kan få. Å lese en jobbsøknad fra en kandidat som glemmer å ta i betraktning hvem mottakeren er kan bli litt kjedelig. Det blir litt som å delta i en samtale hvor den du prater med glemmer å lytte til deg.

Ikke la arbeidsgiver sitte igjen med en jammen, hva med meg da?-følelse.

Til sist: show – don’t tell!

Et siste lite tips til slutt: ikke bare fortell hva du kan bidra med – vis hva du kan bidra med.

Er du effektiv og strukturert? Vis til erfaring som har gjort deg effektiv og strukturert, eller styrket din evne til å være det.

Har du samme verdier som arbeidsgiver? Er du også opptatt av å være respektfull, åpen og engasjert? Ikke kopier verdier og visjoner når du setter deg inn i hvem arbeidsgiver er, og bekreft for dem at joda, sånn er jeg også. Vis til erfaringer, egenskaper og ferdigheter som viser at du har demonstrert disse verdiene. Fortell om noe som vitner om din evne til å være det.

Å vise til erfaring – å henge dine egne positive beskrivelser av deg selv på knagger – er nøkkelen til overbevisning. Og en målrettet jobbsøknad som øker sjansen for innkalling til intervju må vitne om to ting: at du har satt deg inn i hvem arbeidsgiver er, og at du har tatt deg tid til å få en forståelse for hvordan du kan dekke det gjeldende behovet.

Visste du at vi kan skrive din CV og søknad for deg?Mer info