Chat med oss!

Referanser på CV-en – slik setter du det opp

Feltet for referanser har lenge vært den naturlige avslutningen på CV-en. Referanser på CV-en er likevel noe vi ofte får spørsmål om. Hvor mange skal man ha med, skal man si ifra til referansene hver gang man søker ny jobb, og hvordan skal det egentlig settes opp?

I denne artikkelen gir vi deg en innføring i hvordan dine referanser bør settes opp på CV-en.

Gode referanser er viktige, fordi de gir fremtidige arbeidsgivere en trygghet. Det fjerner en risiko, det å få muligheten til å snakke med noen du har arbeidet for eller med tidligere. Det at noen har samarbeidet med deg, vært fornøyd med jobben du gjorde og sagt ja til å gå god for deg – det kan være avgjørende for om du blir stående igjen som sistemann i en ansettelsesprosess.

Usikker på om din CV er bra nok?

Vil du skille deg ut i bunken og bli innkalt til intervju så du kan sikre deg jobben du ønsker?

Få CVGuru på laget i dag:

 

Oppsett av referanser på CV-en

Tidligere var det vanlig praksis å sette opp referanser med fullt navn og telefonnummer. Det er ingen dødssynd om du gjør det på denne måten, så lenge du har informert dem det gjelder. I dag regnes det likevel ofte som et bedre alternativ å vente med å gi ut denne informasjonen til du blir innkalt til intervju. I de fleste tilfeller kan du nøye deg med å la det bli stående slik:

Her kan du velge å la oppgis ved forespørsel stå alene, men ta gjerne en titt på attester du har fått og legg til en liten setning eller to om hvordan du ofte blir beskrevet. Hvilke egenskaper har du, som også kan bli viktige i stillingen du søker? Før opp disse. Da gir du arbeidsgiver et inntrykk av hva som er i vente når referansene dine skal kontaktes, samtidig som du får utnyttet enda en mulighet til å gjøre deg selv aktuell.

Referansene hører normalt hjemme nederst på CV-en, og en god CV mal passer på at det kommer naturlig frem.

 

Hvorfor oppgis ved forespørsel?

Det er sjeldent aktuelt å ringe referanser før man har hatt en kandidat til intervju. Derfor er det ofte unødvendig å sette opp kontaktinformasjon til referanser på CV-en. Denne kan du heller gjøre klar i en annen versjon av CV-en, eller på et eget ark, og ta med deg når du får et intervju.

En CV skal være så presis som mulig. Ved å fjerne noen linjer med navn og telefonnummer får du mer plass til det som er relevant: erfaring og kompetanse. Setter du opp referanser på CV-en på denne måten, slår du to fluer i én smekk:

  • Du gjør CV-en din enda mer presis, fordi du tar bort mindre relevant informasjon
  • Du får større kontroll på hvem som eventuelt ringer referansene dine

Pass på at informasjonen er riktig

Velger du å la kontaktinformasjonen til referansene dine stå på CV-en din, er det én ting som er viktigere enn alt annet: at den er oppdatert og korrekt. Stav fornavn og etternavn riktig, ta med tittel og arbeidsplass, og sjekk at telefonnummeret du fører opp stemmer.

Oppgir du feil telefonnummer, risikerer du at det ser ut som om du ikke tar søkingen på alvor.

Referansene dine må holdes informert

Husk å behandle referansene dine pent. Ta kontakt med dem før du drar på jobbintervju, for å forsikre deg om at det er i orden at du oppgir dem som referanse. Er det lenge siden du har fått et ja, bør du spørre på nytt. I alle tilfeller er det høflig å informere om at du er innkalt til intervju, og at de kan forvente en telefonsamtale i nær fremtid.

Passer du på å si ifra til referansene dine i forkant av intervjuet, gir du dem tid til å forberede seg. Informer om hvilken stilling du er aktuell for. Gi dem anledning til å tenke. Da legger du til rette for en god samtale mellom referansen og din fremtidige arbeidsgiver.

Gode referanser er bedre enn mange referanser

Mange lurer på hvor mange referanser de bør oppgi. Det beste svaret vi kan gi er å tenke kvalitet fremfor kvantitet. Bemanningsbyrået Manpower har skrevet utfyllende om referansesjekken. Her påpekes det at det viktigste med referansene er at de bidrar til å styrke din posisjon som den beste kandidaten. Nettopp derfor finnes det ingen fasit på antall.

Det er bedre med to enn fire, dersom du ikke er sikker på om alle fire kan hjelpe deg. Velg blant mennesker som kjenner deg, og som du vet kan gå god for deg. Kanskje er veilederen din på bacheloroppgaven et bedre valg enn sjefen på deltidsjobben?

Det viktigste er ikke det valget du tar om å ta kontaktinformasjon med på CV-en eller vente til intervjuet. Det viktigste er at referansene du velger å oppgi er gode.

PS.

Lei av å søke på mange jobber uten napp?

Skill deg ut med en skreddersydd CV:

 

Facebook anmeldelser
5.0

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

CVGuru CV Hjelp
Skroll til toppen

- FØR DU DRAR -

Få gratis analyse av din CV/søknad 📈

Legg igjen epost og CV/søknad under, så analyserer en av våre CV-eksperter dokumentene dine og gir deg personlige tilbakemeldinger på hvordan DU kan selge deg inn på best mulig måte til ansetterne. Du får svar innen 1 virkedag.