Chat med oss!

Si opp jobben – 10 ting du må gjøre før du sier opp

Hvordan bør du si opp jobben din? Hva bør du styre unna? Oppsigelser kan håndteres på mange måter.

Én ansatt la igjen en lapp på sjefens skrivebord som sa at hun slutter og ville ikke vil komme tilbake. En annen ansatt ble sint, skrek til sjefen, og gikk sin vei. Ingen av disse er gode alternativer for de som ønsker å si opp jobben.

En ansatt som fratrer på en skikkelig måte gir tilstrekkelig advarsel, skriver et høflig oppsigelsesbrev og takker arbeidsgiver for de mulighetene de hadde mens de jobbet i selskapet, vil motta en mye bedre referanse.

Før du sier opp bør du ideelt sett ha en ny jobb på plass.

Vil du sikre ny jobb raskt?

Skill deg ut i bunken med en skreddersydd CV og søknad som får deg gjennom nåløyet og inn på intervju:

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

Si opp jobben? 10 Huskeregler for oppsigelse

Her er hva du bør (og ikke bør) gjøre når du sier opp jobben:

Si opp jobben: Fjern personlige detaljer fra datamaskinen. Selv om du gir tilstrekkelig advarsel, kan det hende at arbeidsgiver bestemmer seg for at du må gå på dagen (vanlig dersom du har fått jobb i et konkurrerende firma). Før du gir dem oppsigelsen din, må du slette data på PCen din. Slett alle personlige filer og e-postmeldinger. Sørg for at du beholder kontaktinformasjonen til alle du ønsker å holde kontakten med etter at du er borte.

Si opp jobben: Ikke skriv noe som er negativt. Uansett hvor mye du hater jobben din, hater sjefen din, eller hater selskapet, ikke si det. Selv om oppsigelsen er det beste valget du har tatt til dags dato, hold det for deg selv. Ditt oppsigelsesbrev vil lagres og kan dermed komme til overflaten ved en annen anledning, årevis senere.

Si opp jobben: Gi beskjed så fort som mulig. Med mindre situasjonen er uholdbar, bør du gi minst en måneds advarsel (med mindre kontrakten din sier noe annet).

Si opp jobben: Skriv et oppsigelsesbrev. Det er en god idé å skrive et formelt oppsigelsesbrev selv om du fratrer via e-post eller på telefon. Du trenger ikke å si mye mer enn at du ønsker å fratre, og når den siste arbeidsdagen din vil være. Hvis du er usikker på hva du skal si, finnes det en rekke eksempler på internett.

Klar for en ny jobb? Sørg for at du sier opp med verdighet.

Si opp jobben: Få detaljer. Når du forteller sjefen din eller Human Resources at du skal slutte, sørg for at du får tak i alle de detaljene du trenger i forhold til ytelser, lønn du har krav på når du forlater, forsikringer og ubrukt ferie.

Si opp jobben: Ikke vær negativ.  Når du snakker om oppsigelsen med kolleger, prøv å understreke det positive og snakk om hvor mye du har vokst i selskapet, selv om det er på tide å gå videre. Det er ingen vits i å være negativ, du skal forlate dem og det er viktig å vedlikeholde et godt forhold.

Si opp jobben: Ikke skryt om din nye jobb. Selv om du har fått den beste jobben i verden, bør du ikke skryte av det. Dine kollegaer vil savne deg når du forlater dem, så er det noen vits i å gjøre dem sjalu også?

Si opp jobben: Tilby å hjelpe. Hvis det er mulig, tilby hjelp i overgangsfasen. Tilbudet blir kanskje ikke akseptert, men det vil bli verdsatt.

Si opp jobben: Be om en referanse. Spør din sjef og kolleger om de er villige til å gi deg en referanse. Dersom de sier ja, be dem om å skrive en Linkedin anbefaling samt være tilgjengelig via e-post eller telefon.

Si opp jobben: Ikke glem å si farvel. Før du forlater selskapet, ta deg tid til å sende en avskjedsmelding til dine medarbeidere, der du forteller dem at du begynner i ny jobb, pensjonerer deg eller gjør noe annet med livet ditt. Legg ved kontaktinformasjon slik at dere kan holde kontakten.

Si opp jobben: vær forberedt på hva som skjer videre. Før du sier opp jobben, vær forberedt på hva som skal skje etter du faktisk har sagt opp. Har du en ny jobb du skal starte i og det er derfor du slutter, flott. Tenker du dog å si opp før du er helt sikker på hva du skal gjøre videre, vil vi anbefale deg å hvertfall starte jobbsøkerprosessen før du sier opp.

Det tar fort 1-2 måneder fra du starter å søke ny jobb til du har funnet en og signert kontrakt, så det kan være greit å være godt i gang med dette før du ev. sier opp så du ikke står uten arbeid for lenge. Ideelt sett bør du ikke si opp før du har signert ny arbeidskontrakt hos en ny bedrift. Skulle du trenge hjelp med CV og jobbsøknad ifm. dette, slik at du skiller deg ut i mengden og får raskere ny jobb, kan vi hjelpe med dette også. Vi skriver daglig CVen og søknaden for nordmenn som søker ny jobb: mer info får du her om dette.

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

Facebook anmeldelser
5.0

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

Skroll til toppen

Forrige uke fikk 19 av våre kunder jobben de søkte på.

Du bør være den neste.