Chat med oss!

Skal du skrive søknad som lærling? Slik får du jobben

Tar du utdanning og er på utkikk etter lærlingplass? Da er du kanskje usikker på hvordan du skal gå frem for å finne en egnet bedrift – og hva som skal til for å lande den perfekte læreplassen. I denne artikkelen har vi samlet noen råd og tips som gir deg de beste forutsetningene for å skrive en god søknad som lærling.

Det første du som søker bør gjøre er å kartlegge de tilbudene som finnes – uansett om du utdanner deg som håndverker, frisør eller kanskje noe helt annet. Konkurransen vil være tøff, og en god søknad blir avgjørende. Under finner du noen gode tips som egner seg spesielt for deg som lærling. Dersom du heller vil at vi skal skrive en unik søknad for deg, som skiller seg ut i bunken, kan du se her:

PS: det er viktig at du finner en godkjent lærebedrift hvor du kan gjennomføre læretiden. Her har du noen alternativer for hvordan du kan gå frem:

1. Kontakt bedrifter og undersøk om de er godkjente læresteder for ditt fagfelt.

2. Sjekk med fagopplæringskontoret i ditt fylke.

3. Når du har funnet et sted du vil søke, sammenfatt en solid åpen søknad rettet mot bedriften. Mer om dette videre i artikkelen.

På tide å skrive søknad: Hvordan presentere dine faglige kvalifikasjoner?

Avhengig av hva slags fagfelt du utdanner deg innen og hvilken type stilling du søker, vil kravene for ansettelse variere en god del. Det er også helt egne momenter å ta i betraktning når man søker som lærling, som ikke nødvendigvis gjelder ellers i jobbmarkedet.

Til tross for at det å søke som lærling er en særegen situasjon, er vårt første tips til deg det samme tipset vi gir enhver jobbsøker: les deg nøye opp på bedriftens krav og ønskede kvalifikasjoner, og finn ut hvorfor nettopp du er godt egnet hos bedriften du skal søke mot.

Samtidig er det viktig å huske på at du er en investering for bedriften du søker hos, og deres mål er alltid å hyre inn noen som kan bli en viktig bidragsyter på sikt. De vet at du er nyutdannet og forventer ikke en fagutlært kandidat med flere års erfaring. I denne sammenheng er det derfor viktig at du raskt viser at du er en lærevillig og engasjert person som alltid takker ja til en mulighet for faglig utvikling.

Med alt dette i bakhodet kan det være vanskelig å vite akkurat hvilke kvalifikasjoner man skal fremheve i en søknad, men dette får du raskt et bilde av når du leser deg opp på godkjente bedrifter og undersøker hva de er på utkikk etter hos en aktuell kandidat.

Husk – det er intet endelig fasitsvar på hva man skal vektlegge i en søknad. Dette vil variere avhengig av fagfelt og arbeidsoppgaver knyttet til stillingen. Det viktigste er derfor at du ikke bare skreddersyr søknaden mot bransjen og fagfeltet ditt, men også spesifikt mot bedriften du skal søke hos.

Søknadens andre del: Hvordan fremheve dine personlige egenskaper som lærling?

Det er ikke til å komme fra at de faglige kvalifikasjonene veier tungt i enhver stilling. Men når mange kandidater med den samme faglige nøkkelkvalifikasjonen søker på stillingen vil faktorer som personlig egenhet spille inn. Her vil for eksempel faglig engasjement, lærevilje og tilpasningsdyktighet spille en viktig rolle.

Kvaliteter som ofte settes høyt hos arbeidsgiver er din vilje til å lære fra de erfarne fagfolkene rundt deg, i tillegg til at du er en som alltid jobber for å utvikle egne tekniske og faglige ferdigheter – både på generelt grunnlag, men også konkret rettet mot bedriftens behov. Læretiden er en praktisk forlengelse av utdanningen, og veldig mange opplever en bratt og fin læringskurve så fort de kommer ut i en stilling som lærling.

Det å jobbe som lærling handler i grunn om mye mer enn de faglige kunnskapene dine. Hvordan du er som person vil påvirke hvordan du utnytter nettopp denne faglige kunnskapen. Det at du er tilpasningsdyktig, lærevillig og viser engasjement for faget ditt kan være viktige momenter når du tar kontakt med en lærebedrift. Husk derfor å trekke frem konkrete eksempler på situasjoner der du har demonstrert relevante personlige nøkkelkvalifikasjoner.

Still deg selv spørsmålet: Hva slags engasjement og personlige egenskaper har du som vitner om at du kan stå i det en slik stilling krever av deg?

Vær tydelig når du presenterer din motivasjon

Når du har lest stillingsannonsen nøye, hold søkelyset på det som gir deg tyngde. I tøff konkurranse med andre søkere er det viktig at du svarer kort og godt på det bedriften spør etter. Målet er å overbevise arbeidsgiver om at du er den beste kandidaten for en læreplass. Det krever at du skriver målrettet. 

Prinsippet om mottakerorientering står sterkt hos oss som jobber med CV og søknad daglig. Det handler om relevans: Du må kartlegge hvilke verktøy og egenskaper du har i din sekk som er mest interessant for arbeidsplassen du søker hos. Slik viser du at du vet hva du går til, og du demonstrerer motivasjon.

Si noe om både erfaring, egenskaper og motivasjon tidlig i søknaden. Hvorfor er det akkurat denne bedriften du vil starte din læretid hos? Hvilke muligheter gir det deg å være lærling her, og hvorfor er det nettopp dette du ønsker deg? Hva er det som gjør deg spesielt godt kvalifisert til å bli en bidragsyter hos nettopp denne bedriften du søker hos?

Skal du søke flere steder er det avgjørende å ikke bli for generell. Vær spesifikk når du omtaler din motivasjon, og se din bakgrunn i sammenheng med de aktuelle kvalifikasjonskravene.

Genuin interesse gir økt gjennomslagskraft

De gode søknadene er de som på kortfattet vis gir mottakeren et innblikk i følgende tre forhold: Din bakgrunn, egenskaper og motivasjonen du har for å søke. De aller beste søknadene er de som knytter alle disse tre opp mot akkurat den arbeidsplassen man søker hos. Leseren må tro på at det er dette du ønsker deg, og at det er dette du har jobbet mot.

Nåløyet er smalt, og vår erfaring er at det som gir deg størst gjennomslagskraft – forutsatt at du er kvalifisert – er å være genuin. Vis at du er engasjert. Vis at det går en rød tråd gjennom valgene du har tatt, og at du har satt deg mål. Skriv slik at leseren ser både hvor du kommer fra og hvor du vil.

Trenger du friske øyne og litt hjelp til å spisse søknaden din? Da kan du ta en titt her på våre tjenester; vi har lang erfaring og hjelper deg gjerne.

Oppdatering: etter vi skrev denne artikkelen har det kommet en veldig nyttig tjeneste på markedet som heter SmartEmploy. Det er et opplæringskontor som matcher deg som vil bli lærling opp mot lærebedrifter i yrkesfaget ditt gratis. Søker du læreplass kan det være verdt å prøve. 

Facebook anmeldelser
5.0

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

CVGuru CV Hjelp
Skroll til toppen

- FØR DU DRAR -

Få gratis analyse av din CV/søknad 📈

Legg igjen epost og CV/søknad under, så analyserer en av våre CV-eksperter dokumentene dine og gir deg personlige tilbakemeldinger på hvordan DU kan selge deg inn på best mulig måte til ansetterne. Du får svar innen 1 virkedag.