Chat med oss!

Skrive en god søknad? Da må du unngå disse 5 feilene

Har du lest deg opp på hvordan du skal skrive en god søknad? Da har du helt sikkert fått med deg at mange råd handler om at den må være både tydelig, kortfattet, relevant og velformulert, inneholde solid argumentasjon og ha et passende utseende. Det er mye å tenke på før man blir trygg på at man mestrer det. Ofte er det lurt å identifisere egne feil samtidig som man leser seg opp på hvordan man skal gjøre det riktig. Derfor vil vi gjøre deg bevisst på noen vanlige feil.

Vil du ha en vinnende søknad?

Å skrive en god søknad krever prøving og feiling

Det å skrive en god søknad trenger ikke være vanskelig, men det tar ofte litt tid før det blir enkelt. Det krever tålmodighet. Gjør deg kjent med dine egne feil, og søk aktivt etter ny kunnskap. Finn ut hvordan du kan gjøre det bedre.

En god søknad er fri for disse 5 feilene

Feil 1: Du har skrevet for mye og søknaden din er altfor lang

En utfordring du vil møte om du har gjort mye, er at du må kutte vekk mye. Mye fra din bakgrunn kan være relevant for stillingen du søker, men alt kan ikke nevnes i søknaden. En god søknad er både informativ og kortfattet. Det innebærer at du må gjøre to ting. Du må stramme opp språket, slik at ikke unødvendig informasjon opptar plass, og du må være nøye i utvelgelsen av innhold.

Søknaden din bør være på under én A4-side. Er den lenger enn det, øker sjansen for at den blir lagt bort til fordel for en annen søknad. Ha i bakhodet av søknaden din skal kommunisere mest mulig effektivt for å få deg til intervju. Den trenger ikke å kommunisere alt om din bakgrunn.

Feil 2: Du sender samme søknad til helt forskjellige mottakere

Skal du skrive en god søknad, må du legge innsats i den. Copy/paste reflekterer ikke innsats og engasjement – det er det tilpasning og mottakerretting som gjør.

Du slipper mest sannsynlig unna med færre søknader før du får napp, om du tar hensyn til hvem du sender dem til. Bruk bedriftens navn og trekk inn din motivasjon for den aktuelle stillingen. Ikke vær for generell i måten du henvender deg til arbeidsgiver på i søknaden.

Feil 3: Du fyller søknaden med påstander istedenfor argumenter

Argumenterer du ikke godt nok, vil du ikke imponere leseren din. Pass på at argumentene dine er bunnsolide. Det innebærer at du må begrunne hvorfor du er kvalifisert. Det holder ikke å fylle opp søknaden med å kun fortelle at du er kvalifisert.

Kanskje du er kjent for å være en kreativ problemløser, eller imponerende flink til å håndtere krevende kunder? Begrunn det! Er det tre års erfaring fra en hektisk sportsbutikk som har gjort deg til en racer i kundekommunikasjon? Heng det på en knagg. Du er flink til å løse problemer, fordi du har en stilling i dag som krever at du er selvstendig og tar utfordringer på strak arm.

Feil 4: Du fokuserer kun på deg selv, og ikke på arbeidsgivers behov

En jobbsøknad må handle om mer enn deg. Å skrive en glimrende søknad krever at du har fokus rettet utover, ikke bare innover. Du har lyst på jobben, og kanskje er du godt kvalifisert, men det stopper ikke der. Stillingen som er lyst ut reflekterer et behov hos arbeidsgiver. Arbeidsgiver må bli trygg på at du er den rette til å dekke dette behovet. Da er det avgjørende at du viser at du har forståelse for det aktuelle behovet.

Ikke bare la det handle om hva du vil ha. La det handle om hva du kan gi.

Feil 5: Du glemmer hvor viktig et godt språk er for et godt inntrykk

Slurvefeil hører ikke hjemme i en gjennomarbeidet og god jobbsøknad. Man blir fort blind for egne feil, men få hjelp eller les gjennom flere ganger etter at du har satt punktum. Et godt språk handler om både korrekt grammatikk og staving, og om variasjon og flyt i språket.

Flere gjennomlesninger og en second opinion fra en venn eller kollega kan hjelpe deg. Du får et bedre utgangspunkt for å spisse søknaden enda mer, og tilbakemeldinger fra en annen leser kan sikre et språk som flyter enda bedre. Det er ikke enkelt å oppdage egne gjentakelser, eller endre fraser man har grodd fast i. Få nye øyne på søknadens språk, så blir den garantert et hakk bedre.

I denne artikkelen fra Aftenposten kan du lese mer om hvilke tabber arbeidsgivere mener du må ha fokus på å unngå, når målet ditt er å skrive en god søknad.

PS.

Ønsker du at våre tekstforfattere hjelper deg med din søknad?

Facebook anmeldelser
5.0

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

Skroll til toppen