Chat med oss!

Slik definerer og presenterer du din nøkkelkompetanse

Det å skrive gode CV-er og jobbsøknader handler i all hovedsak om å klare å presentere sin egen bakgrunn på en ryddig, presis og relevant måte. Nøkkelkompetanse og nøkkelkvalifikasjoner er to begreper som ofte blir brukt når man snakker om styrker.

Nøkkelkompetansen din er de erfaringene, den kunnskapen og de ferdighetene du har som veier tyngst hos arbeidsgiver. Det handler om hva som er mest relevant med tanke på de jobbene du søker. Det du kan som kvalifiserer deg og får deg til å fremstå som en aktuell kandidat.

Å definere og føre opp egen nøkkelkompetanse på CV-en høres enkelt og greit ut i teorien. I praksis er det en annen sak. Å trekke ut essensen av egen bakgrunn og skrive presist og godt om den kan være utfordrende. Nettopp derfor gir vi deg noen råd om hvordan du kan gå frem for å både definere og presentere det som er din nøkkelkompetanse.

Visste du at vi kan skrive CVen din for deg? 2.000+ fornøyde nordmenn.
7/10 får jobben de ønsker kort tid etter de får ny CV fra oss. 

Hvordan skal du presentere din nøkkelkompetanse?

Du har kanskje sett det på noen andres CV? Et kort avsnitt på noen setninger, eventuelt noen få bullet points, som oppsummerer hva han eller hun kan vise til.

Det du må tenke på når du skal presentere den aller viktigste informasjon om deg selv i et slik avsnitt er først og fremst plassering. Vi er opptatt av at du skal tenke at det viktigste alltid må komme først. Det innebærer at du må plassere feltet for nøkkelkompetanse øverst på CV-en din – etter navnet ditt og all aktuell kontaktinformasjon.

Målet med nøkkelkompetansen er å fremheve det som gjør deg til en sterk kandidat. Da virker det mot sin hensikt å plassere dette sist – med større risiko for at det aldri blir lest.

Vi har tidligere skrevet en artikkel om hvordan du skal sette opp nøkkelkvalifikasjonene som kan hjelpe deg godt på vei.

Husk å være konkret og kortfattet når du skriver. Dette feltet skal brukes til å synliggjøre det aller viktigste. Utdype bør du gjøre i en jobbsøknad, og alt som ikke er like relevant eller like viktig bør komme senere – under arbeidserfaring, utdanning eller andre avsnitt.

Hva er det som bør stå under nøkkelkompetanse?

Nøkkelkompetanse kan være så mangt, men det er viktig at du er konkret – og viser til noe du har gjort, lært, oppnådd eller mestret.

En vanlig feil er å føre opp «strukturert, effektiv, lærevillig, engasjert, initiativrik og dyktig», og så la det være med det. Det kan godt hende alle disse egenskapene definerer deg, og det er positivt å være både strukturert, effektiv, lærevillig, engasjert, initiativrik og dyktig.

Problemet er at ingen av begrepene sier noe om hva du kan, hvilken kunnskap du har og hva slags erfaringer du har gjort deg. De sier veldig lite, og det å føre opp nøkkelkvalifikasjoner på denne måten er lite effektivt når målet er å fremstå godt kvalifisert.

Når du skal overbevise må det mer enn påstander til. Du må ha argumenter, og når du skal argumentere for din evne til å utføre en jobb er det avgjørende at du viser til hva det er som faktisk gjør deg kvalifisert.

Begynn der. Noter deg konkrete punkter. Hva har du gjort? Hvor mange års erfaring med en sentral oppgave har du? Hvilke verktøy har du kompetanse på, og hvordan vil du vurdere kompetansenivået? Hva har du studert, og hva slags kunnskap ga studiet ditt deg?

Hvordan finner du ut hva din nøkkelkompetanse er?

Du trenger ikke en master i økonomi og administrasjon eller ti års erfaring som selger for å kunne kalle nøkkelkompetansen din solid. Ikke alle har høyere utdanning, lang arbeidserfaring og imponerende resultater å vise til. Det gjør ingenting. Det betyr ikke at du ikke har noen nøkkelkompetanse. Jobb med det utgangspunktet du har.

Hva du skriver under nøkkelkompetanse er opp til deg. Det er individuelt hva som passer best under denne overskriften i CV-en din.

Er du ung og uerfaren har du kanskje et konkret prosjekt på skolen å trekke frem? Kanskje har du gjennomført førstegangstjeneste og kan vise til god erfaring med struktur eller lederegenskaper? Har du gjort noe frivillig som vitner om evnen til å kommunisere godt med andre mennesker?

Nøkkelkompetanse trenger ikke å være mange års studier eller lang arbeidserfaring. Det kan også være det faget du fikk god karakter i, utmerkelsen du fikk på et kurs du deltok på eller tilbudet du fikk om å få forlenget vikariatet ditt. Alt som teller positivt kan føres opp. Du må bare huske å vise til erfaring, kunnskap og ferdigheter – ikke kun personlige egenskaper.

Hva er forskjellen, tenker du kanskje? «Effektiv, engasjert og systematisk» sier kun noe om personlige egenskaper. «Dreven lagermedarbeider med god erfaring med systematisk arbeid» sier noe om både erfaring og ferdigheter i tillegg.

Når du finner ut hva akkurat din nøkkelkompetanse er kan du bruke nettopp det som en retningslinje. Sier det noe om erfaring, ferdigheter og kunnskap? Med andre ord: sier det noe som vitner om din evne til å utføre jobben du søker?

Er det så viktig å ta med nøkkelkompetanse da?

Du trenger ikke å føre opp nøkkelkompetanse, men vår erfaring er at det lønner seg å gjøre det.

Hvorfor? Jo, fordi en arbeidsgiver leser mange CV-er, og det er viktig å komme raskt til poenget. Å levere fra seg en lang og omstendig CV uten prioritert innhold øker sjansen for at du ikke når frem med det du vil si. Det handler om effektiv kommunikasjon.

Lager du et presist og godt nøkkelkompetanseavsnitt øverst i CV-en øker sjansen for å vekke nysgjerrighet. Du legger til rette for en god leseopplevelse, fordi du har synliggjort det som er viktigst for mottakeren å få vite.

En CV kan også lages uten et slikt avsnitt. Fordelen ved å bruke tid på å definere og fremheve nøkkelkompetanse er likevel så stor at vi gir dette grepet vår varmeste anbefaling.

PS.

Ønsker du en vinnende CV som har sikret over 2.000 nordmenn jobben de ønsker, kan vi hjelpe deg:

Facebook anmeldelser
5.0

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

Skroll til toppen