Chat med oss!
søknad-tips-cvguru

Søknad – 10 tips for å lage en skarp søknad

Vil du skrive en søknad som blir lagt merke til? Da har du kommet til riktig plass. I denne artikkelen har vi samlet våre 10 beste tips til deg som trenger litt hjelp til å komme i gang.

En god søknad krever innsats. Et raskt Google-søk viser at det finnes mange meninger om hva en perfekt jobbsøknad er, og det kan være lett å gå seg vill i den jungelen av råd og tips som finnes der ute. Hva skal en søknad egentlig inneholde? Hvordan skal den se ut? Hvor lang bør den være? Alt dette vil vi gjerne hjelpe deg med å få svar på.

Tips 1: Hold søknaden kort

En god søknad er presis. En god regel er å holde den under én A4-side, og legger du litt arbeid i språket vil du fortsatt få plass til mye god informasjon. Jo flere søknader arbeidsgiver sitter med – jo viktigere er den jobben du gjør for å sikre at søknaden blir lest. En optimal lengde hjelper deg å havne lenger oppe i søknadsbunken.

Tips 2: Rydd bort skrivefeilene

Er du usikker på om du skriver riktig? Ta en titt innom Språkrådet eller få noen til å hjelpe deg! Språklige feil stjeler oppmerksomhet fra innholdet, og en korrektur kan være gull verdt om du er i tvil.

søknad-tips-cvguru-ordbok
Å sjekke at språket ditt er riktig er en viktig del av jobben med å skrive en god søknad

Tips 3: Bruk et tydelig språk

Dette er lettere sagt enn gjort, men en velskrevet søknad vitner om innsats. Et godt språk er ikke bare feilfritt – det er også presist. Skygg unna tomme fyllord, lange setninger og kronglete formuleringer. Ved å legge vekt på å skrive klart og tydelig unngår du at arbeidsgiver misforstår deg.

Tips 4: Bruk en mal for å gi klar struktur

Del søknaden inn i avsnitt, og pass på at hver del har en bestemt hensikt. En gjennomtenkt oppbygning sikrer en logikk som gjør søknadsteksten lett å lese. Vi anbefaler deg å skrive en innledning med fokus på motivasjon, en hoveddel med argumentasjon for din evne til å utføre jobben og en oppsummerende avslutning.

Les mer her: Jobbsøknad maler – tips

Tips 5: Vektlegg motivasjon i innledningen

Bruk innledningen til å vise at det er nettopp denne stillingen du ønsker deg. Fortell hvorfor du søker, og få med hva du kan bidra med. Har du utdanning, erfaring, egenskaper eller ferdigheter som kan gjøre deg til en verdifull ressurs for arbeidsgiver? Begynn med et avsnitt hvor du skriver dette!

Tips 6: Argumentér godt i hoveddelen

En solid søknad må ha solid argumentasjon. Forklar hvorfor du er en god kandidat.

  • Les gjennom stillingsannonsen og ta utgangspunkt i kvalifikasjonene som nevnes
  • Bruk tid på å vurdere hvilke kvalifikasjoner du treffer på, og hva som gjør at du treffer

Nøkkelen her er å trekke inn håndfast erfaring og kompetanse. Ikke vær generell. Bytt ut formuleringer som Jeg jobber godt både i team og alene med Seks år som prosjektleder har gitt betydelig erfaring med selvstendig arbeid, og samtidig gitt god forståelse for verdien av velfungerende samarbeid.

søknad-tips-cvguru
Les stillingsannonsen nøye: Hvilken kollega ser de etter? Hvordan er du kvalifisert til å ta denne plassen?

Tips 7: Skriv en treffende avslutning

En søknad bør ha en klar avslutning. Bruk et siste avsnitt på å samle trådene, ved å gi arbeidsgiver en kort oppsummering av søknadens innhold. Fokuser på det aller mest sentrale; det som gjør deg til en sterk kandidat til akkurat denne stillingen hos akkurat denne arbeidsgiveren.

Tips 8: Legg ved kontaktinformasjon

Sløyf adressen til arbeidsgiver. I dag sendes de aller fleste søknader elektronisk, og arbeidsgivers adresse blir overflødig. Bruk heller plassen øverst i søknaden til å legge ved kontaktinformasjon på samme måte som i CVen. Ta med fullt navn, telefonnummer, e-postadresse og postadresse.

Tips 9: Pass på utseendet

Godt innhold gir en god søknad, men du er ikke i mål før du har gitt den et hensiktsmessig utseende. Her finnes det ingen fasit, men to tommelfingerregler kan være greie å ta med seg:

  • Velg en mal med skriftstørrelse, skrifttype og farger som matcher CVen din
  • Vær obs på at maler med storslått fargebruk og mye grafikk kan være forstyrrende

Målet med en søknad er å vekke interesse for det som står i den, og derfor er det viktig at utformingen ikke slår ihjel innholdet. Likt utseende på CV og søknad gir et helhetlig inntrykk.

Anbefalt lesning: Oppskrift for hvordan du lager en elegant og profesjonell CV (og 4 maler du kan bruke!)

Tips 10: Tenk nytt

Altfor ofte fortsetter man med det som fungerte før. Et viktig råd er å være åpen for nye synspunkter. Vær villig til å prøve ut nye løsninger. Tørr å gi slipp på det du alltid har gjort. Tidene forandrer seg, og det samme gjør arbeidsgivers forventninger til søknadene de får tilsendt. Vær kritisk til din egen tekst, og ikke vær redd for å gjøre endringer.

Det kan være lurt å få noen andre til å se over teksten sammen med deg, og snakke sammen om hvilket inntrykk søknaden gir av deg. Det finnes mye lærdom i å se seg selv utenfra.

Vil du ha hjelp?

Disse tipsene er basert på god erfaring med å skrive søknader for kunder. Vi har hjulpet mennesker med mange ulike bakgrunner, og vi vet at det krever mye trening å få til en god søknad.

Det ligger mange timer med innsats bak en kort, velskrevet søknad med korrekt språk, god argumentasjon og en treffende avslutning. Det er dette vi har spesialisert oss på. Har du et mål om å havne øverst i søknadsbunken? Da hjelper vi deg gjerne med å skrive dine dokumenter.

Les mer her: Få hjelp til å skrive din søknad

Visste du at vi kan skrive din CV og søknad for deg?Mer info