Chat med oss!

CV og søknad – 5 tips til et korrekt språk

Når marginene er små og det er lite som skiller deg fra de andre søkerne, blir detaljene viktige. Med CV og søknad som utgangspunkt skal du vurderes, og det viktigste virkemiddelet du har til å få frem din kompetanse er språket ditt.

Du kommer deg et stykke på veien med en solid gratis CV-mal, men til slutt er det helt avgjørende at du også gjør deg forstått.

Et godt språk er både korrekt og engasjerende. Begge deler kan være utfordrende, og vi har derfor laget en liten veiledning til hvordan du kan jobbe med språket ditt når du skriver. Vi snakker ofte om viktigheten av å luke ut skrivefeil, skrive kort og presist, og tilpasse CV og søknad til mottakeren, men hvor begynner man egentlig? I de to neste artiklene vil vi vise deg hvordan.

I denne artikkelen får du fem tips som kan hjelpe deg på vei med rettskrivning og tegnsetting: det korrekte språket. I neste artikkel får du fem tips til hva du kan gjøre for å tilpasse din CV og søknad til den du skriver til og få leseren din nysgjerrig: det engasjerende språket.

Visste du at vi kan skrive den perfekte CVen og søknaden for deg?

Tips 1: Sjekk om du har de vanligste skrivefeilene

Korrekturavdelingen er en nyttig ressurs for deg som er litt usikker når det kommer til språk. Her er det mange råd å få, og det er også laget en alfabetisk oversikt over vanlige skrivefeil.

Et lite utvalg:

  • Herlig, ikke hærlig
  • Nysgjerrig, ikke nyskjerrig eller nysjerrig
  • Dessverre, ikke desverre
  • E-post, ikke epost
  • Krasj, ikke kræsj

De aller fleste av oss vil finne noen feil å luke ut av språket. Derfor er denne nettsiden et fint sted å begynne når du arbeider med å bli mer bevisst på hvordan du skriver.

Tips 2: Få kontroll på særskrivingsfeil

Skriver du kjempevanskelig eller kjempe vanskelig? Det er det første som er riktig. Mange sliter med særskrivingsfeil, og dette er en av de feilene som blir veldig synlige for dem som kan det. Deler du opp ord som ikke skal deles opp, så dreier det seg om særskrivingsfeil.

En god huskeregel: Si ordet høyt! Du sier kjempespennende, oppussingsprosjekt og kyllingvinger uten pause. Da er det i de aller fleste tilfeller riktig å skrive ordene uten mellomrom. 

Tips 3: Sett punktum og komma

Tegnsetting kan være trøblete. Punktum avslutter en setning, og komma markerer en pause. Uten disse på riktig plass kan det bli vanskelig å forstå CV og søknad riktig.

Korrekturavdelingen har fine oversikter over reglene som gjelder. Det samme har Språkrådet:

Det kan virke uoverkommelig å skulle lære seg alle reglene før du kan sette deg ned for å skrive CV og søknad, men ikke mist motet! Et komma for lite eller et komma før mye gjør ingen skade, så lenge helhetsinntrykket er positivt. Ingen har stålkontroll på alt, men dette tipset er tatt med fordi det lønner seg å være bevisst hvilken funksjon et punktum og et komma har.

Avslutt setninger før du begynner på noe nytt og skap pauser med kommaer, så er teksten din med ett blitt bedre og enklere for leseren din å forstå.

Tips 4: Vær kritisk til anglisismer

Anglisismer er direkte oversettelser fra engelsk til norsk som ikke er i samsvar med regler for norsk språk, og på Kommunikasjonsforeningens blogg PRPrat finner du en fin tekst om dette.

Les den her: Anglisisme? Nei, det er ute av spørsmål

Språket vårt blir stadig mer påvirket av engelsk, og du finner store plakater med sale istedenfor salg i butikkvinduene. Det at språket er i endring er vel og bra, men det er lett å blande sammen språkene og skrive feil. Leser du teksten til Christine Calvert på PRPrat, vil du finne eksempler på anglisismer. Direkte oversettelser av ord og uttrykk som dette kan virke malplassert og ødelegge flyten i teksten, og derfor anbefaler vi at du holder deg til norske ord og uttrykk når du skriver på norsk.

Tips 5: Bruk ressurser på nett når du skriver CV og søknad

Bruk det du har til rådighet! Søk opp regler, bruk ordlister og skaff deg oversikt over vanlige skrivefeil. Korrekturavdelingen og Språkrådet sine nettsider er verdifulle ressurser du står fritt til å bruke så mye du vil. Språkrådet er statens fagorgan i språkspørsmål, så her er det kvalitetssikret hjelp å få til det meste. Ta deg tid til å forbedre språket i CV og søknad.

Mange forbinder nok rettskrivning med kjedelige norsktimer på skolen, men som jobbsøker vil du tjene på å ta en aldri så liten overhaling av språket. Skriver du godt, vil du fremstå som mer profesjonell. Det du skriver når frem, du oppnår tillit og du får pluss i boka for god formuleringsevne.

PS.

Ønsker du en vinnende CV og søknad som sikrer deg intervju, kan vi hjelpe: 

 

Facebook anmeldelser
5.0

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

CVGuru CV Hjelp
Skroll til toppen
CVGuru Norge

- TILBUD TIL DEG -

Ønsker du et jobbtilbud?

Vi samarbeider med rekrutteringsbyråer som aktivt ser etter kandidater på vegne av tusenvis av norske bedrifter.

Øk sjansen for å lande jobben raskere ved å fylle ut skjemaet nedenfor og laste opp din CV. Deretter forsøker vi å finne en god match til deg.