Chat med oss!
Sommerjobb - 8 tips for å lykkes i sommerjobben (2024)

Sommerjobb – 8 tips for å lykkes i sommerjobben (2024)

Er du en av mange som venter spent på å starte opp i ny sommerjobb? Kanskje har du allerede begynt i sommerjobben din, og er litt usikker på hva som skal til for å gi et best mulig inntrykk? Her gir vi deg rådene som hjelper deg med å imponere sjefen din og bidra til et positivt og trygt arbeidsmiljø i sommer.

De første dagene i ny jobb er alltid litt nervepirrende. Det er vanlig å være nervøs, og det å ha magen full av sommerfugler første arbeidsdag er ingen ulempe. Det er sunt å utfordre seg selv, og det å kjenne litt på nervene når du gjør noe nytt holder deg skjerpet. Du lærer mer.

Kanskje jobber du for aller første gang i sommer? Da har du ikke bare nye arbeidsoppgaver å sette deg inn i. Du skal også lære hva det vil si å ha en jobb, og en jobb forplikter deg på en annen måte enn skole.

Frykt ikke! Det skal være litt skummelt, og så fort du kommer inn i nye rutiner blir sommerjobb mer spennende og lærerikt enn det blir nifst.

Sommerjobb gir deg det viktige første møtet med arbeidslivet

Å få seg sommerjobb kan være en utfordring. Derfor er det viktig å sette pris på den muligheten du har fått. Gjør du en god jobb kan det bli en verdifull erfaring å sette på CV-en.

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

CVGuru CV Hjelp

Når du er ung er den første arbeidserfaringen din ekstra viktig. Er du heldig får du fortsette som deltidsansatt når sommeren er over. Ofte er muligheten der for å få komme tilbake igjen neste sommer. Men da er det viktig at du gir et positivt inntrykk.

En god attest og en fornøyd referanse er gull verdt også når du har lyst til å gjøre noe nytt og skal søke din neste jobb.

Les også: Fått ny jobb? Slik imponerer du på arbeidsplassen.


Sommerjobb-tips for å lykkes

Det er ikke alltid så mye som skal til for å gjøre en god jobb, men du må vite hva som kreves og passe på å ikke sluntre unna. Her har vi derfor samlet noen av våre beste tips for deg som skal ut i sommerjobb.

Tips 1: Vær nøye med å møte opp på tida

Alle kan forsove seg på morgenkvisten eller møte på noe uforutsett slik at man ikke rekker jobb, men la det høre til unntakene! Og når det først skjer? Ring og si ifra så fort som mulig.

Å komme for sent går ikke bare utover deg. Det går utover kollegene dine, og det går utover sjefen din. Gjør det som trengs for å være sikker på at du møter opp når du skal. Ta en tidligere buss, eller kjør hjemmefra litt før du må.

Tillit er viktig for et godt arbeidsforhold, og skal kollegene dine og sjefen din kunne stole på deg må du være klar til å jobbe når arbeidsdagen din begynner. Å komme på tida er nemlig ikke det samme som å komme inn døra idet arbeidstiden starter. Du skal være klar til å jobbe.

Tips 2: Still spørsmål når du lurer på noe

Sommerjobb-tips nummer 3 er å STILLE SPØRSMÅL.

Det er lov å være ny, og du må få den tiden du trenger til å lære deg jobben din.

God opplæring legger grunnlaget for å gjøre en god jobb. Her har arbeidsgiver hovedansvaret, men for å lære må du også vise interesse.

Er du i tvil om noe? Spør sjefen, eller spør kolleger som har mer erfaring enn deg.

Tips 3: Ikke meld deg syk eller bytt bort vakter uten god grunn

Jobber du gjennom sommeren for første gang kan det føles urettferdig å se venner og familie kose seg i sola uten deg. Det kan være fristende å bytte bort vakter til kolleger eller bruke den lille vondten i ryggen som en unnskyldning til å få fri.

Gir sjefen deg lov til å bytte bort vakter, så er det ingenting i veien med det – men ikke la det bli for ofte. Det å være i arbeidslivet innebærer at man må gi avkall på andre ting. Noen ganger må man jobbe mens andre drar i bursdagsfest eller på hyttetur.

Jobber du de vaktene du er satt opp på viser du arbeidsvilje, og gir et veldig godt inntrykk på arbeidsgiveren!

Tips 4: Pass på at du gjør det lille ekstra på sommerjobb


Tips 4: Pass på at du gjør det lille ekstra på sommerjobb

Når man er ny på en arbeidsplass er det vanskelig å se hva som må gjøres. Å få overblikk tar litt tid, og det krever litt erfaring å få øye på hva som bør tas tak i på eget initiativ.

Det er likevel sånn du kan skille deg ut på en positiv måte.

Har du gått tom for ting å gjøre? Se deg rundt eller spør noen. Følg med på hva de andre gjør.

Har du sommerjobb på kjøkken? Da finnes det alltid noe som kan vaskes. I restaurant? Det er helt sikkert et bord som kan ryddes. Øv deg på å være selvstendig. Det å gjøre mer enn akkurat det man blir bedt om er ikke bare viktig i en sommerjobb – det er viktig i arbeidslivet generelt.

Tips 5: Vær fleksibel og still opp når du kan

Ingen kan forvente at du skal stille opp hver eneste gang det er sykdom eller annet fravær, men det er smart å stille opp litt ekstra.

Blir du bedt om å bytte en vakt eller ta en ekstra vakt? Si ja! Det er lov å ha andre avtaler, men vurder fra gang til gang om avtalen du allerede har kan flyttes. Kanskje familiemiddagen kan starte litt tidligere, eller kanskje du kan gå litt før?

Tips 6: Si ifra til sjefen om du opplever noe ubehagelig på sommerjobb

Mistrives du i din sommerjobb, eller har du opplevd noe du synes er litt ekkelt på arbeidsplassen? En kunde som var vanskelig eller en kollega som sa noe stygt om en annen kollega? Ikke vær redd for å si ifra.

En sommerjobb skal kreve noe av deg. Det skal være en forpliktelse, og du skal komme på tida og gjøre en innsats. Men den krever også noe av sjefen din. Sjefen har ansvar for deg – både for å legge til rette for at du skal lykkes, og for at du skal trives.

Opplever du noe som påvirker trivselen eller gjør det vanskelig for deg å utføre jobben din på en god måte? Da gjør du rett i å ta det opp med din leder og se hva slags løsninger som finnes.

Tips 7: Møt på sommerjobb med et smil

Det at du er positiv, både til sommerjobben og til de du jobber med, har mye å si. Det skaper et godt arbeidsmiljø, og jobber du med kundeservice vil det ha mye å si for hvordan kundene opplever arbeidsplassen din.

Positive kolleger påvirker hverandre positivt, og gjør det hyggeligere og enklere både å komme på jobb og å gjøre en god jobb.

Tips 8: Sett deg inn i rettighetene dine

Det at du er ung og uerfaren gir ingen arbeidsgiver retten til å utnytte deg.

Som ny i arbeidslivet har man ikke alltid full kontroll på hva som er riktig og hva som er feil. Kan arbeidsgiver endre vaktplanen din uten å spørre deg? Hva skjer når du blir syk? Hvor lenge kan du jobbe om gangen, og når har du rett på pause?

Sommerjobb skal være en både fin og utfordrende opplevelse.

Du må ofre noen solskinnsdager sammen med vennene dine, du må komme på tida og du må følge de beskjedene du får.

Det kan være en overgang om du er vant til to måneder sommerferie. Men innsats og en positiv innstilling kan til gjengjeld gi deg en skikkelig kickstart på karrieren, nye venner og egen inntekt som gir følelsen av frihet og selvstendighet.

Interessert å lære mer om å lykkes? Les våre 10 tips for å få fart på karrieren.

Lykke til i sommerjobb!

Facebook anmeldelser
5.0

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

CVGuru CV Hjelp

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen

- FØR DU DRAR -

Få gratis analyse av din CV/søknad 📈

Legg igjen epost og CV/søknad under, så analyserer en av våre CV-eksperter dokumentene dine og gir deg personlige tilbakemeldinger på hvordan DU kan selge deg inn på best mulig måte til ansetterne. Du får svar innen 1 virkedag.