Chat med oss!
8 ting du må ha med i CVen din Eksempel på CV og søknad

Eksempel på CV og søknad (og gratis CV-mal!)

Spørsmål som “Kan dere vise eksempler på en god CV og søknad?”, “Hvordan skal CV og søknad egentlig se ut?, “Har dere en CV-mal jeg kan få?”, “Har dere noen eksempler på CV og søknad tilgjengelig?” og – personlige favoritt – “Er CV og søknad nødvendig i 2017?” er uten tvil blant de spørsmålene vi får oftest. Svaret på om det fortsatt er nødvendig med CV og søknad i 2017 er ja.

En god og gjennomført CV og søknad er et resultat av at utallige faktorer spiller på lag med hverandre. Vi forstår likevel at mange ønsker noen få, konkrete tips å ha som et utgangspunkt og bygge opp egen CV og søknad rundt.

Vi har derfor laget denne artikkelen for deg som:

  1. … skal lage din første CV og søknad noensinne.
  2. … allerede har en CV og søknad, men som skal oppdatere den.
  3. … har en CV og søknad, men som ikke har fått noen napp i jobbmarkedet enda.
  4. … insisterer på at din CV og søknad er god nok, og at det er garantert ikke er CV-en og søknaden din som gjør at du ikke har landet en jobb enda (det er jo litt rart, er det ikke? Du vet jo du har en god CV og søknad, men likevel får du ikke jobbintervju?)

Se også: Forbedre CV-en: 5 tips til hvordan du kan løfte din CV

Det er på tide at du får det du trenger av informasjon for å faktisk kunne lage noe som vil gi deg de resultatene du fortjener. Nemlig en solid relevant og profesjonell CV og søknad.

Våre 3 beste tips med eksempel på CV og søknad

For å hjelpe deg har vi samlet våre topp 3-tips som vi, med utgangspunkt i vår erfaring, anbefaler alle som er i prosessen med å søke jobb å ta en titt på. Det vil si, de 3 tingene du kan gjøre for å raskt kunne få bedre resultater med din CV og søknad.

arbeidsgivere hater CVen din CV OG SØKNAD: pass på at papirene dine ikke havner i søpla. Da er det game over. En av måtene du kan kan gjøre for å sørge for at dette ikke skjer er...
Unngå at dette skjer med din CV og søknad

Tips 1: Den virkelige gode CV-en og søknaden må starte med malen

Det er viktig med en god grunnmur når man skal bygge et hus. Det samme prinsippet gjelder når du skal skrive CV og søknad.

Her er det malen som fungerer som grunnmur, og en god mal er avgjørende. Du er nødt til å finne en CV-mal som passer din bakgrunnen og den erfaringen du har på en god måte, samtidig som den reflekterer personligheten din. Den bør også gjerne skille seg ut i bunken med søkere, men ikke for mye. (mer info om akkurat dette med hvor mye CV-en og søknaden bør skille seg ut)

En CV skal som utgangspunkt alltid inneholde følgende ting:
1. Personalia
2. Nøkkelkvalifikasjoner
3. Arbeidserfaring/utdannelse
4. Sertifiseringer/kurs/verv/språk/annet
5. Referanser

En søknad bør alltid inneholde:
1. Personalia, datoen og korrekt navn på bedriften du søker hos
2. En tydelig overskrift og innhold oppdelt i passende avsnitt
3. En kort avslutning og signaturen din/navnet ditt

“Men dette er jo grunnleggende”, tenker du kanskje. Dette er allmennkunnskap for jobbsøkere, så dette kan jo alle?

Det stemmer ikke.

Sannheten er at mange har veldig liten erfaring med jobbjakt i et så tøft marked som det Norge har nå. Dette, kombinert med enorme mengder med tips og råd fra alle kanter, er noe som gjør at vi ser oss nødt til å starte med det mest grunnleggende.

Vi ser ofte at folk prøver å være kreative. Å gå litt utenfor komfortsona vitner om innsats, men dessverre er det lett å trå feil og bomme helt.

Et eksempel er å plassere nøkkelkvalifikasjonene nederst. Et annet er å droppe personalia. Det er verdt litt prøving og feiling å finne frem til hva som fungerer best for deg. Det lønner seg likevel å sikre seg kunnskapen som er nødvendig for å kunne ta gode beslutninger før man blir kreativ.

Les gjerne: CV-mal – 5 ting du må vite

CV og søknad eksempel - CV-mal - søknadsmal
I et presset arbeidsmarked handler det om å skille seg ut – frivillig arbeid er en god måte å gjøre dette på.

Pass på at malen du velger gir deg god struktur

Det første du bør gjøre når du skal lage CV og søknad er å finne ut hvilke punkter du skal ha med i CV-en og bestemme deg for rekkefølgen det bør komme i. Deretter kan du se deg om etter en CV-mal – med tilhørende søknadsmal – som passer din bakgrunn.

Etter at du har valgt CV-mal og søknadsmal, og du har fått på plass hva du skal skrive og i hvilken rekkefølge, så blir ting mye enklere. Både for deg og for leseren (win-win!)

Det er viktig å få en forståelse for at mange arbeidsgivere har vanvittig mange søkere å velge mellom for hver eneste stilling. Du har tapt før du idet hele tatt blir med i kampen om du ikke gjør det enkelt for arbeidsgiver å lese og forstå CV-en og søkanden din. Nettopp fordi de rett og slett ikke har tid til å anstrenge seg for å lese gjennom. Det er din jobb å sørge for at de leser det du har skrevet. Det gjør du ved å lage en god CV og søknad.

Se gjerne: CV-eksempel: slik kan din CV settes opp

Med det sagt, her er to eksempeler på en CV (søknaden ville da blitt laget i lik stil), som har som formål å vise deg hvor mye førsteinntrykk har å si:

Eksempel på CV mal og søknad mal: den tradisjonelle

(last ned HER)

Eksempel CV og søknad: ny mal fra CVGURU - ny CV mal klar til bruk - gratisDenne har du nok sett før. Det er fordi den fungerer. Den har tydelige avsnitt med tydelige overskrifter som markerer nivåforskjeller og luft rundt innholdet som gjør den behagelig å lese. Den har alt du som jobbsøker trenger å se etter i en CV.

Ulempen her er at den er hyppig brukt, og du risikerer å ende opp med papirer som ikke vil skille seg merkbart ut. Du har likevel fått en ryddig, profesjonell og oversiktlig CV. Det er noe som allerede plasserer deg i en bedre posisjon enn ganske mange andre jobbsøkere.

Det jeg håper du ser når du ser malen over er den gode strukturen. Her er det ikke avbildet nøkkelkvalifikasjoner, og ideelt sett er dette noe vi ville ha plassert over utdanning og rett under personalia. Dette fordi nøkkelkvalifikasjoner raskt lar leseren se hvem du som arbeidstaker faktisk er. Feltet for nøkkelkvalifikasjoner lar deg synligjøre det som er viktigst tidlig. Gjør du en god jobb her vil du øke sjansen for at resten av CV-en blir lest i detalj.

Tilbake til malen. CV-en ovenfor er ryddig, oversiktlig og lett å lese. Det vil i korte trekk si – bruker du denne, så følger du vårt første og viktigste tips.

Eksempel på CV mal og søknad mal: den mer moderne

(last ned HER)

Eksempel CV og søknad - CV-mal - moderne CV

Dette er den malen våre kunder opplever mest suksess med. Den er oversiktlig og ryddig, i likhet med den mer tradisjonelle mal nummer 1, men denne skiller seg noe mer ut. Den skiller seg ut uten at det er en hel regnbue med farger eller en haug av forstyrrende elementer.

Forestill deg at det i en bunke med 200 grå og svarte CV-er og søknader som i eksempel 1 dukker opp en av denne typen. Da er det lett å forstå at denne kanskje tiltrekker noe mer oppmerksomhet. Den blå fargen fungerer som blikkfang.

Det vi ønsker å få frem med begge disse eksemplene er at det er viktig å holde det ryddig og oversiktlig. Det er derfor en mal er så nyttig. Begynn hele jobben med å finne en passende mal. Gjør du dette og gjør det riktig fra starten av, så sparer du deg selv for mye tid. Et enkelt grep som dette kan spare deg for mye tid og frustrasjoner i jakten på drømmejobben.

Tips 2: Eksempel på CV og søknad: less is more

En gyllen regel er at en CV aldri skal overstige 2 A4-sider, og at en søknad aldri skal overstige 1 side. Det mange gjør er å tenke “challenge accepted”, for så å se på det som en konkurranse hvor det er om å gjøre å få presset inn mest mulig tekst og innhold på disse sidene.

Det er viktig å huske at en god CV og søknad skal være relevant. Det er ikke verdt å bruke tid på å skvise inn mest mulig informasjon. Bruk heller tid på å reflektere og prioritere, slik at det du får med i CV og søknad er det aller mest relevante.

Les gjerne: Ha fokus på dette om du vil bygge en sterkere CV

Husk hvor avgjørende et godt førsteinntrykket av CV og søknad er

Hvis førsteinntryket er at “oisann – her er det mye rot og mye tekst”, så er sjansen stor for at arbeidsgiveren du søkte hos aldri kommer til å sette seg ned og lese papirene dine.

100% sant.

Hvorfor?

Fordi han eller hun har 250 andre jobbsøkere i bunken ved siden av seg. Blant dem finnes det oversiktlige og ryddige CV-erer og søknader som det krever minimalt med arbeid å lese gjennom. Du ødelegger for deg selv om du tar med så mye informasjon at din CV og søknad fremstår som uoverkommelig å lese.

Den som er ansvarlig for rekrutteringsprosessen, egentlig mennesker generelt, vil alltid velge veien med minst motstand. Er det vanskelig har vi en tendens til å la være og se oss om etter noe som er mindre vanskelig. Det gjelder i denne sammenhengen også.

Og du ser poenget, gjør du ikke? Hvorfor skal en leder anstrenge seg for å komme gjennom papirene dine? Det er din jobb å legge til rette for en god leseopplevelse. Det er din jobb å sørge for dine papirer er behagelige å lese gjennom. Det er dette som er ditt ansvar. Det er du som skal sørge for at det stråler ut av CV og søknad at du er rett person for jobben du søker på.

Eksempel på CV og søknad - stor guide! (alt du trenger å vite som jobbsøker i 2017)

Tips 3: En CV og søknad skal være konkret

Så du er altså lojal, ærlig, hardtarbeidende, har høy arebeidsmoral og samarbeider bra med andre? Så bra!

Utfordringen er at det gjelder alle de andre også. Det er ihvertfall det de sier alle sammen.

Og resultatet? Ordene sier egentlig ikke arbeidsgiver noe som helst om hvem du er.

Les gjerne: Jobbsøknad: dette får deg til å skille deg ut

Vær nøye med å skrive ting som faktisk stemmer, og som er relevant for stillingen(e) du søker.

Et par slike beskrivende ord kan du selvfølgelig ha med, men 90% av CV-en og søknaden bør være konkret. Papirene dine bør være spesifikke. Det bør handle om hva du kan, hva du har gjort og og hvordan det er relevant for stillingen du søker på. Vis til tidligere eksempeler på hva du har oppnådd, enten på skole eller i jobb. Avslutt med å knytte det opp mot hva bedriften du søker hos tjener på å ansette deg. Gjør du dette er du ett steg nærmere mål.

Ikke all erfaring og utdanning er like relevant

Er du over 30 år – ikke kast bort verdifull plass på CV-en ved å skrive hvor du gikk på barne- eller ungdomsskole. Videregående trenger du heller ikke å ta med, om du har høyere eller mer relevant utdanning å vise til.

Trekk heller frem i større grad hvilke studier, kurs og arbeidserfaringer du mener er relevant. Fokuser på det som vitner om ferdigheter som gjør deg i stand til å utføre jobben du søker på en god måte.

Det er greit å endre overskriften fra “arbeidserfaring” til “utvalgt arbeidserfaring”. Alt må ikke med. Du kan velge mellom å føre opp og utdype kun relevant erfaringer, eller føre opp alt – men samle det som ikke er like relevant i et samlepunkt.

Det vi har gitt deg i denne artikkelen er våre tre beste tips til hvordan du kan lage en god CV og søknad. Vi har fortalt deg om hvor viktig det er med en god CV- og søknadsmal, at du holder ting ryddig og oversiktlig, og at du passer på å ha konkret og relevant som retningslinjer. Du har sett to eksempel på CV og søknad som møter de kravene som stilles. Det betyr at du nå har gode forutsetninger for å klare dette selv. Vi heier på deg. Lykke til.

(husk at vi kan skrive både CVen og søknaden din):

Trenger du proff CV og søknad? Vi gjør det for deg

CVGURU AD

For flere gratis tips, sjekk enten ut bloggen vår https://cvguru.no/aktuelt eller partneren vår cvnerden.no.

Visste du at vi kan skrive din CV og søknad for deg?

Visste du at vi kan skrive din CV og søknad for deg?

  LES MER  

You have Successfully Subscribed!

Send this to a friend