Chat med oss!
Slik skriver du en jobbsøknad i 2024 (med eksempler og maler)

Slik skriver du en SUPER jobbsøknad – eksempler og maler

Du har gått gjennom stillingsannonsene på nettet og skrevet en jobbsøknad du håper vil lande drømmejobben.

Du vet, den jobben som like gjerne kunne hatt navnet ditt klistret over seg med store bokstaver.

Det høres kanskje urettferdig ut, men selv om du er den desidert beste kandidaten for stillingen så vil en svak søknadstekst sende deg rett i nei-bunken på null komma niks.

Som profesjonell CV– og søknadsskribent vet jeg hvor tøft det kan være å komme opp med en knakende god søknad.

Det er mye å tenke på, men husk at arbeidsgivers eneste mål er å finne den beste kandidaten for sin stilling.

Så la oss se på hva du kan gjøre for å vise arbeidsgiver at du er rett person for rollen – basert på en metode vi i CVGuru har utviklet ved å skreddersy jobbsøknad for mer enn 7,500 fornøyde kunder siden 2016; en metode som gir jobbsøkere intervju hele 7 av 10 ganger.

En jobbsøknad skal kort fortalt svare på 2 ting

La oss ikke overkomplisere det. Din jobb når du skriver jobbsøknad er å fortelle arbeidsgiver to ting:

Jobbsøknad del 1: Hvorfor søker du på jobben?

Dette er innledningen – altså starten på jobbsøknaden.

Her, som i resten av søknaden, vil vi gå rett på sak: hvorfor søker du på denne jobben? Hva er motivasjonen din?

Her skal du vise at du faktisk genuint vil ha jobben hos akkurat denne bedriften, slik at de ikke får oppfatningen av at du sender denne søknaden til 20 andre bedrifter også.

Det må gå en rød tråd gjennom hele dokumentet som gjør at dine valg og erfaringer fra karriere og utdanning knyttes sammen på en forståelig og intuitiv måte.

Med andre ord: Det må være tydelig for arbeidsgiver hvorfor du har tatt de valgene du har gjort, og hvilke muligheter de får ved å ansette nettopp deg i bedriften.

La oss se på et eksempel for hvordan en slik start på en jobbsøknad kan se ut:

«Hei. Jeg er Ola Nordmann.

Da jeg så stillingen som prosjektleder hos ABC Eksempel AS tenkte jeg at denne utlysningen var som skrevet til meg!

Etter mange års erfaring i bransjen søker jeg nå nye utfordringer i en spennende arbeidsplass, hvor jeg virkelig kan dra nytte av min kompetanse innen fagfeltet. På bakgrunn av dette vil jeg vise min interesse for stillingen som prosjektleder hos dere i dag.» 

Her har du fått med en gripende første setning, i tillegg til din motivasjon for hvorfor du søker og hvorfor det er relevant for arbeidsgiver.

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

CVGuru CV Hjelp

Jobbsøknad del 2: Hvorfor er du rette person for jobben?

Hensikten med denne delen av søknadsteksten (hoveddelen) er å gå over hvorfor din faglige nøkkelkompetanse (erfaring/utdannelse) og personlige egenskaper gjør deg til den rette kandidaten for stillingen.

Dette kan være både fra utdanning og tidligere arbeidsforhold, men det aller viktigste er at det matcher de nøkkelkvalifikasjonene som arbeidsgiver har listet opp i sin stillingsannonse.

Vi vil understreke nettopp dette punktet da det er uhyre viktig: Din jobbsøknad må hele tiden reflektere stillingsannonsen du søker på. Les nøye gjennom hva det er arbeidsgiver er ute etter, og vinkle din erfaring og kompetanse opp mot dette så langt det lar seg gjøre.

Det er også viktig å ikke bruke for mye ordrett fra stillingsannonsen. Her er det en fin balansegang, da du vil relatere søknad og annonse, men ikke så mye at du siterer den direkte. Finn praktiske eksempler fra arbeid og utdanning som setter to streker under hvert «skryteord» fra annonsen du bruker i søknaden

Jeg anbefaler at du begynner med det faglige (erfaring/utdannelse) slik at du raskt viser arbeidsgiver at du besitter den kompetansen som er nødvendig. Her er det forøvrig greit å huske på at du ikke bare skal gjenta det som står i CVen.

Her er et eksempel på hvordan du kan starte dette avsnittet:

«Med flere års erfaring som prosjektleder hos [tidligere bedrift] har jeg fått verdifull kompetanse i det å lede og koordinere bedriftens prosjekter på en effektiv og resultatorientert måte.

I denne stillingen har jeg opprettholdt gode kunderelasjoner med bedriftens byråkunder – dette for å sikre solide leveranser som resonnerer med deres verdier og profil.

I tillegg til dette vil jeg også kunne vise til konkrete og dokumenterbare resultater i mitt arbeid, som for eksempel at jeg tok del i et større prosjekt hvor vi implementerte en vellykket markedskampanje.

Denne økte kundens omsetning med 40 % under kampanjeperioden. Under prosjektet holdt jeg også satte budsjetter og tidsrammer.

Dette er erfaring jeg anser som relevant for den utlyste stillingen.»

Med avsnittet over har vi presentert dine profesjonelle kvalifikasjoner på en måte som ikke bare gjør det lett for arbeidsgiver å få et overblikk, men også å engasjere seg i innholdet.

Etter dette avsnittet kan du bygge videre ved å legge inn nøkkelpunkter som konkretiserer nøyaktig hvorfor du er rette kandidat for stillingen.

Eksempel:
«I tillegg til dette håper jeg at følgende nøkkelpunkter får frem hvorfor jeg mener jeg er den rette for rollen som prosjektleder i ABC Eksempel AS:

Nøkkelpunktformatet lar deg oppsummere dine kvalifikasjoner for arbeidsgiver på en enkel måte.

Når arbeidsgiver plukker opp jobbsøknaden vil også deres øyne automatisk løpe til slike lister, noe som gjør at de danner seg et raskt overblikk over deg og dine nøkkelkvalifikasjoner.

Et pluss ved denne metoden er også at nøkkelpunktformatet gjør at du slipper å tenke på selve flyten i teksten, da dette praktisk talt gjør seg selv.

La oss nå gå videre til dine personlige egenskaper og nedre del av søknaden…

Dette avsnittet handler om deg som person. Hva motiverer deg? Hva liker du å jobbe med? Hvordan håndterer du tverrfaglig teamarbeid?

Her har du muligheten til å skryte av deg selv.

De personlige egenskapene du velger å fremheve er med på å tegne et bilde av deg som person. Ofte pleier stillingsannonsen å oppgi ønskede kvaliteter. Ikke kopier direkte fra annonsen, men uttrykk deg med dine egne ord.

Et velkjent råd innen skriving er show, don’t tell – bruk eksempler fra ditt arbeid for å underbygge påstandene du kommer med i din jobbsøknad.

Eksempelvis:

«Som person er jeg sosial og omgjengelig, og gjør det jeg kan for at mine medarbeidere skal få en inklusiv og motiverende arbeidsdag. Når det kommer til hektiske forhold og nye utfordringer ser jeg mulighetene rundt meg.

Videre vil jeg trekke frem at jeg fra min stilling i [bedrift] jobbet mye med kommunikasjon og relasjonsbygging mot bedriftens kunder, noe som har gjort meg til en driftig kommunikator som raskt bygger tillit og lojalitet hos kundene.

Utover dette er jeg opptatt av å bringe prosjektene fra A til Å på en effektiv måte, noe jeg oppnår med målrettet gjennomføringsevne og gode analytiske egenskaper.»

Avslutning av jobbsøknaden

Du trenger ikke å bruke for mye tid på søknadstekstens avslutning. Her holder det med en konkluderende linje, men sørg for at den tjener en hensikt.

For eksempel:

«Oppsummert mener jeg at mine 7 års erfaring innen digital markedsføring og prosjektledelse, samt gode resultater i denne perioden (kombinert med min genuine interesse for faget), gjør meg til en aktuell kandidat for rollen som prosjektleder hos ABC Eksempel AS.

Jeg ser frem til å høre fra dere videre i rekrutteringsprosessen, og vil kunne stille til intervju på kort varsel.»

Denne linjen avslutter søknaden din på en profesjonell og fattet måte, og den forteller også arbeidsgiver at du er engasjert og klar for intervju.

Gratulerer, da er du ferdig!

Gå over det du har skrevet og sørg for at du kan stå inne for de kvalifikasjonene og egenskapene du legger frem, og ikke minst at de matcher de som arbeidsgiver er ute etter.

PS: Pass også på at søknaden ikke overskrider én A4-side. Dette er spesielt viktig, da en altfor lang søknad vil oppleves som overveldende for arbeidsgiver, og du vil havne i nei-bunken før de i det hele tatt har lest første linje.

Det er viktig å huske på at søknaden ikke skal lande deg jobben direkte, men heller engasjere arbeidsgiver i å innkalle deg til intervju. Gjør derfor som Stephen King, og «kill your darlings» – du vil raskt se at søknaden har godt av litt trim.

Om du synes det å skrive jobbsøknad fortsatt høres ut som en overveldende oppgave, kan du med trygghet gi jobben til noen som virkelig kan det. I CVGuru har vi skreddersydd søknader for mer enn 7,500 kunder over hele landet, og hjelper gjerne også deg med å lande intervju for jobben du fortjener.

Ta kontakt for mer informasjon. Du når oss enkelt på chaten nede til høyre, epost på post@cvguru.no, eller telefon på 976 54 815!

Masse lykke til!

Les også: Slik skriver du en åpen søknad

Bonus: Last ned en av våre 3 gratis jobbsøknad maler

Kom enkelt i gang med søknadsskrivingen ved hjelp av våre gratis maler. Last ned malen du ønsker og lag din helt nye jobbsøknad i Word.

Jobbsøknad mal 1 – Tradisjonell

For å laste ned søknadsmal 1 – trykk her.

Jobbsøknad mal 2 – Moderne

For å laste ned søknadsmal 2 – trykk her.

Jobbsøknad mal 3 – Fancy

For å laste ned søknadsmal 3 – trykk her.

5/5

basert på 73 tilbakemeldinger for jobbsøknad.

Facebook anmeldelser
5.0

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

CVGuru CV Hjelp

13 hendelser på “Slik skriver du en SUPER jobbsøknad – eksempler og maler”

 1. Hei! Har dere noe tips for om man bør søke med en gang en stilling blir utlyst på finn, eller bør man vente til siste dag? Er noe mer lurt enn det andre?

  1. Hei.

   Dersom de opplyser at de vurderer kandidater fortløpende er det lurt å være tidlig ute. Om de ikke opplyser om dette, så har det ingen innvirkning når du søker på stillingen. Håper dette svarte på spørsmålet ditt.

  1. Hei.

   PDF står for «Portable Document Format», og er et format som brukes for filer som ikke skal redigeres. Dokumenter lagret i PDF vil også se lik ut på forskjellige enheter og programmer slik at formateringen og utseende på CV/søknad alltid er riktig.

   I de fleste tekstredigeringsprogrammer slik som Word og OpenOffice kan du velge «Lagre som» og deretter velge «PDF» som format.

   – CVGuru

  1. Hei,
   En vanlig søknaden skrives mot en spesifikk stilling som du ønsker å søke på. Her er det ingen fasit – men generelt sett skal søknaden svare på 2 ting. 1) Hvorfor du søker og 2) hvorfor du mener du er rett person for jobben. Mange skriver også mye «jeg jeg jeg», men man kommer ofte godt ut om man fokuserer litt mer på bedriften. Typ «med erfaring fra xxx, føler jeg at jeg har mye å bidra med i en hverdag hos dere» osv osv. En åpen søknad er i seg selv ikke noe annerledes enn en vanlig søknad. I en åpen søknad er det viktig å fokusere på hva du kan tilføre selskapet og hva du er god på. Mvh Andrè

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen

- FØR DU DRAR -

Få gratis analyse av din CV/søknad 📈

Legg igjen epost og CV/søknad under, så analyserer en av våre CV-eksperter dokumentene dine og gir deg personlige tilbakemeldinger på hvordan DU kan selge deg inn på best mulig måte til ansetterne. Du får svar innen 1 virkedag.