Chat med oss!
cvguru forberedelser til jobbintervjuet

Jobbsøknad – slik skriver du en kort og profesjonell søknad

Du har gått gjennom stillingsannonsene på nettet og funnet drømmejobben.

Du vet, den stillingen som like gjerne kunne hatt ditt navn klistret over seg med store bokstaver.

Det høres kanskje urettferdig ut, men selv om du er den desidert beste kandidaten for stillingen så vil en svak søknadstekst sende deg rett i nei-bunken på null komma niks.

Som profesjonell CV- og søknadsskribent vet jeg hvor tøft det kan være å komme opp med en knakende god søknad.

Det er mye å tenke på – men husk at arbeidsgivers eneste mål er å finne den beste kandidaten for sin stilling.

Så la oss se på hva du kan gjøre for å vise arbeidsgiver at du er rette person for jobben.

Søknaden skal kort fortalt svare på 2 ting

La oss ikke overkomplisere det. Din jobb med søknadsteksten er å fortelle arbeidsgiver to ting:

Del 1: hvorfor søker du på jobben?

Dette er innledningen – altså starten på søknaden.

Her, som i resten av søknaden, vil vi gå rett på sak: hvorfor søker du på denne jobben? Hva er motivasjonen din?

Her skal du vise at du faktisk genuint vil ha jobben hos akkurat denne bedriften, slik at de ikke får oppfatningen om at du sender denne søknaden til 20 andre bedrifter også.

La oss se på et eksempel for hvordan en slik start på en søknad kan se ut:

«Hei. Jeg er Ola Nordmann.

Da jeg så stillingen som prosjektleder hos ABC Eksempel AS tenkte jeg at denne utlysningen var som skrevet til meg!

Etter mange års erfaring i bransjen søker jeg nå nye utfordringer i en spennende arbeidsplass, hvor jeg virkelig kan dra nytte av min kompetanse innen fagfeltet. På bakgrunn av dette vil jeg vise min interesse for stillingen som prosjektleder hos dere i dag.» 

Her har du fått med en gripende første setning, i tillegg til din motivasjon for hvorfor du søker og hvorfor det er relevant for arbeidsgiver.

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag.

Del 2: hvorfor er du rette person for jobben?

Hensikten med denne delen av søknadsteksten (hoveddelen) er å gå over hvorfor din faglige nøkkelkompetanse (erfaring/utdannelse) og personlige egenskaper gjør deg til den rette kandidaten for stillingen.

Dette kan være både fra utdanning og tidligere arbeidsforhold, men det aller viktigste er at det matcher de nøkkelkvalifikasjonene som arbeidsgiver har listet opp i sin stillingsannonse.

Jeg anbefaler at du begynner med det faglige (erfaring/utdannelse) slik at du raskt viser arbeidsgiver at du besitter den kompetansen som er nødvendig. Her er det forøvrig greit å huske på at du ikke bare skal gjenta det som står i CVen.

Her er et eksempel på hvordan du kan starte dette avsnittet:

«Med flere års erfaring som prosjektleder hos [tidligere bedrift] har jeg fått verdifull kompetanse i det å lede og koordinere bedriftens prosjekter på en effektiv og resultatorientert måte.

I denne stillingen har jeg opprettholdt gode kunderelasjoner med bedriftens byråkunder – dette for å sikre solide leveranser som resonnerer med deres verdier og profil.

I tillegg til dette vil jeg også kunne vise til konkrete og dokumenterbare resultater i mitt arbeid, som for eksempel at jeg tok del i et større prosjekt hvor vi implementerte en vellykket markedskampanje.

Denne økte kundens omsetning med 40 % under kampanjeperioden. Under prosjektet holdt jeg også satte budsjetter og tidsrammer.

Dette er erfaring jeg anser som relevant for den utlyste stillingen.»

Med avsnittet over har vi presentert dine profesjonelle kvalifikasjoner på en måte som ikke bare gjør det lett for arbeidsgiver å få et overblikk, men også å engasjere seg i innholdet.

Etter dette avsnittet kan du bygge videre ved å legge inn nøkkelpunkter som konkretiserer nøyaktig hvorfor du er rette kandidat for stillingen.

Eksempel:
«I tillegg til dette håper jeg at følgende nøkkelpunkter får frem hvorfor jeg mener er den rette for rollen som prosjektleder i ABC eksempel AS:

Nøkkelpunktformatet lar deg oppsummere dine kvalifikasjoner for arbeidsgiver på en enkel måte.

Når de plukker opp søknaden vil også deres øyne automatisk løpe til slike lister, og de får raskt et overblikk over deg og dine nøkkelkvalifikasjoner. Nøkkelpunktformatet gjør også at du slipper å tenke på selve flyten i teksten, da dette praktisk talt gjør seg selv.

La oss nå gå videre til dine personlige egenskaper og nedre del av søknaden..

Dette avsnittet handler om deg som person. Hva motiverer deg? Hva liker du å jobbe med? Hvordan håndterer du tverrfaglig teamarbeid?

Her har du muligheten til å skryte av deg selv.

De personlige egenskapene du velger å fremheve er med på å tegne et bilde av deg som person. Ofte pleier stillingsannonsen å oppgi ønskede kvaliteter. Ikke kopier direkte fra annonsen, men uttrykk deg med dine egne ord.

Et velkjent råd innen skriving er show, don’t tell – bruk eksempler fra ditt arbeid for å underbygge påstandene du kommer med.

Eksempelvis:

«Som person er jeg sosial og omgjengelig, og gjør det jeg kan for at mine medarbeidere skal få en arbeidsdag der effektivitet og trivsel går hånd i hånd.

Jeg er ikke redd for en utfordring, og ser mulighetene rundt meg. Jeg har fra min stilling i [bedrift] jobbet mye med kommunikasjon og relasjonsbygging mot bedriftens kunder.

Utover dette er jeg opptatt av å bringe prosjektene fra A til Å på en effektiv måte. Jeg vil også trekke frem min gjennomføringsevne og gode analytiske egenskaper.»

Avslutning

Du trenger ikke å bruke for mye tid på søknadstekstens avslutning. Her holder det med en konkluderende linje, men sørg for at den tjener en hensikt.

For eksempel:

«Oppsummert mener jeg at mine 7 års erfaring innen digital markedsføring og prosjektledelse, samt gode resultater i denne perioden (kombinert med min genuine interesse for faget), gjør meg til en aktuell kandidat for rollen som prosjektleder hos ABC Eksempel AS.

Jeg ser frem til å høre fra dere videre i rekrutteringsprosessen, og vil kunne stille til intervju på kort varsel.»

Denne linjen avslutter søknaden din på en profesjonell og fattet måte, og den forteller også arbeidsgiver at du er engasjert og klar for intervju.

Gratulerer, da er du ferdig!

Gå over det du har skrevet og sørg for at du kan stå inne for de kvalifikasjonene og egenskapene du legger frem, og ikke minst at de matcher de som arbeidsgiver er ute etter. Pass også på at søknaden er på maks én A4-side.

Om du synes det å skrive søknad fortsatt høres ut som en overveldende oppgave, kan du med trygghet gi jobben til noen som virkelig kan det. I CVGuru har vi skrevet hundrevis av søknader for kunder over hele landet, og hjelper gjerne også deg med dette.

Ta kontakt for mer informasjon.

Masse lykke til!

Les også: slik skriver du en åpen søknad

5/5

basert på 73 tilbakemeldinger for jobbsøknad.

Facebook anmeldelser
5.0

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag.

Rull til toppen