Lønn kan være et vrient tema å forholde seg til når man er jobbsøker. I Studenttorget.nos artikkel Lønnsspørsmål i jobbintervjuet slås det fast at det er smart å trå varsomt. La arbeidsgiver være den som tar initiativ til å prate om lønn. Når spørsmålet blir stilt – hva forventer du i lønn? – bør du likevel ha forberedt deg og tenkt nøye gjennom hvilket svar du vil gi.
Å ta opp spørsmålet om lønn for tidlig i prosessen kan føre til at din motivasjon for stillingen vil bli trukket i tvil. Derfor er det vanlig å la en eventuell lønnsdiskusjon ligge til du har fått et tilbud. Dersom arbeidsgiver selv tar opp lønn på jobbintervjuet, er det smart å ha undersøkt hvordan det er klokest å svare. I denne artikkelen gir vi deg noen retningslinjer som kan hjelpe deg med å gjøre «hva forventer du i lønn?» til et litt mindre skremmende spørsmål.
Bør lønnskravet ditt være konkret?
I Slik bør du ta opp lønn på jobbintervjuet refererer E24 til forskning som viser at du kommer lengst i en forhandling ved å være konkret. Forutsetningen for at det skal lønne seg er likevel at du er forsiktig. Kravet ditt må være velfundert. Du må ikke forvente mer enn det som er rimelig.
Slik E24s artikkel er inne på, så vitner det konkrete lønnskravet om at du evner å sette en verdi på egen kompetanse. Det signaliserer at du er bevisst og trygg på hva du har å stille opp med. Er du nyutdannet og uten erfaring, bør du være noe mer forsiktig. Da er det lurt å gi et mindre konkret svar og passe på å ikke sikte for høyt. Det er likevel lov å anslå noen rammer.
Å svare at du håper på en lønn som er rimelig i forhold til kompetansen du besitter, er ikke farlig. Det at du er ny i bransjen er ikke det samme som at du forventes å akseptere alt.
Når du gir arbeidsgiver et svar på hva du forventer i lønn, bør det i alle tilfeller være basert på undersøkelser. «Hva forventer du i lønn?» er et spørsmål som raskt kan avsløre deg, om du ikke har satt deg inn i bransjen. Sjekk lønnsnivået, så unngår du å legge deg altfor høyt eller altfor lavt. Begge deler kan gi arbeidsgiver et negativt inntrykk.
Hva om du ønsker høyere lønn enn det som tilbys?
Det er ikke alltid den lønnen som følger jobbtilbudet står i stil med forventningene du hadde. Er forventningene dine basert på grundig research, er det ingenting i veien med å være ærlig om det. Ærlighet straffer seg sjeldent, så lenge du utviser respekt og opptrer høflig.
Når du har kommet dit at du har fått et tilbud om jobb, er det deg og din erfaring de ønsker i den aktuelle stillingen. Da er det ikke urimelig å gå inn i en liten lønnsforhandling.
Hos noen arbeidsgivere er det ikke rom for å forhandle, fordi lønn avgjøres av stillingens innhold og din erfaring og ansiennitet. Det bør du være oppmerksom på. Hos andre arbeidsgivere stiller det seg annerledes, og du har mer spillerom. Her gjelder de samme prinsippene som allerede er nevnt: vit hvor du bør legge deg, og ikke sikt mot noe urealistisk.
«Hva forventer du i lønn?» trenger ikke være skummelt
Spørsmålet om hva du forventer å få i lønn er utfordrende. Mange spør etter fasiten på hvordan man skal svare, fordi de er redde for å svare feil. Man vil jo ikke virke grisk, men samtidig vil man bli kompensert på fornuftig vis for den jobben man skal gjøre.
Spørsmålet kan i noen tilfeller oppleves som en felle. Det gjelder spesielt hvis det blir stilt tidlig i intervjuprosessen, før man har fått presentert seg selv ordentlig. Ett mindre heldig svar, så er man ute av løpet før det har fått begynt ordentlig.
Ved å forberede deg på hva du vil svare, slipper du å bli tatt på senga av et vanskelig spørsmål – og du slipper å ødelegge for deg selv ved å bomme på svaret. Har du gjort undersøkelser, men er fortsatt i tvil om hvilket lønnsnivå du bør legge deg på? Vær mindre bastant, så trår du ikke feil.
Det er lov å svare at du ser for deg en rettferdig lønn som står i stil med hva som tilbys for andre tilsvarende stillinger. Det er også lov å stille spørsmålet tilbake, for å kartlegge hva lønnsrammen er for stillingen du er på intervju for. Ordlegger du deg på denne måten, unngår du å bli vurdert basert på lønnskravet ditt. Målet er å bli vurdert på bakgrunn av kvalifikasjoner.
Det finnes ulike meninger om hvordan det er lurest å svare, men vårt beste tips er: vær gjerne konkret, men gjør undersøkelser og vær sikker på at du vet hva du snakker om. Er du helt ny i bransjen eller i tvil om hva som er fornuftig lønn, spør gjerne om hva de ser for seg. La fokuset ligge på at du ønsker deg en lønn som kan rettferdiggjøres mtp. på jobben du skal utføre.
PS.
Vi tilbyr intervjutrening over telefon. Bestiller du denne tjenesten så ringer vi deg og går gjennom spørsmål vi tror du kommer til å bli spurt og hva du kan svare, oppklarer ting du lurer på, deler gode tips og triks, m.m. Med andre ord sørger vi for at du er 100% klar til intervjuet.
Kontakt oss på live chat for å bestille dette.