Er du jobbsøker? Da har du kommet til riktig sted. Nærmere bestemt riktig artikkel. I denne artikkelen har vi laget en oversikt over hva du bør ha klart før du søker, og ikke minst før du møter opp til intervju.
EN JOBBSØKER TRENGER EN FREMRAGENDE CV
Fremragende var kanskje å ta litt hardt i, beklager det, men ikke undervurder verdien av en god CV! Din CV er sammen med din søknad din mulighet til å gjøre et godt førsteinntrykk, og din mulighet til å bli innkalt til intervju. Gjør en god jobb med din CV, og vit at det å investere noen timer i dette arbeidet kan være vinn eller forsvinn. En CV bør i det fleste tilfeller ikke være lengre enn to A4 sider, og den bør være konkret og profesjonell. Din CV skal videre være en god oppsummering av dine viktigste erfaringer og kvalifikasjoner, og ikke hele din livshistorie.
LAG EN GOD SØKNAD
En god søknad er tilpasset jobben du søker. Den er ikke for lang, i hvert fall ikke over en A4 side, og den viser på en velformulert måte at du er rett person for jobben. Det betyr at du viser at du har lest stillingsutlysingen, og at du har de rette kvalifikasjonene til denne jobben. Da er det viktig at du faktisk har lest stillingsutlysningen, gjerne to-tre ganger.
Noen ganger kan det være vanskelig å få helt grep på hvilken person arbeidsgiver er ute etter. Leser du gjennom stillingsutlysningen et par ganger ekstra får du et bedre bilde. Du blir forhåpentligvis trygg på at det er deg de søker, ingen andre, og nå må du forklare arbeidsgiver hvorfor det er slik. Man kan spørre seg, hvorfor har ikke denne arbeidsgiveren ansatt deg allerede? Helt klart en tabbe, men nå har de muligheten, og det må du fortelle dem med din søknad!
Husk på den røde tråden, la det være sammenheng i din søknad. Du behøver ikke ramse opp tidligere stillinger, disse kan arbeidsgiver se i din CV, men nevn gjerne noen stillinger som er spesielt relevante for stillingen du søker. Gjør du dette, forklar hvorfor disse stillingene er relevant. Hva gjorde du, eller hva lærte du som gjør at du takket være disse erfaringene kombinert med ditt vinnende vesen er den perfekte kandidat?
IKKE UNDERVURDER LINKEDIN
Vi lever i en digitalisert verden hvor de aller fleste er på Internett. Arbeidsgivere benytter Internett til å innhente informasjon om jobbsøkere, det er ingen hemmelighet. Derfor er det lurt å legge litt innsats i å bygge egen merkevare på nett, og LinkedIn er et godt verktøy i denne sammenhengen. Dette gjelder enten du ønsker å være aktiv på LinkedIn eller ikke. Det er uansett lurt å ha en utfylt profil som ligger der. Dette er din digitale CV, ditt andreinntrykk. Er du heldig kan det til og med dukke opp et overraskende tilbud om intervju til en jobb du aldri har søkt på.
Din CV og din søknad var ditt førsteinntrykk, og hvordan du fremstår på nett er ditt andreinntrykk. Når arbeidsgiver taster inn ditt navn i en dertil egnet søkemotor bør de finne en profesjonell LinkedIn profil. Alternativet, at de ikke finner noe som helst, eller at de kun finner din blogg fra ungdomsskolen, er mindre positivt. Nå skal jeg ikke dra alle under en kam, noen blogger fra ungdomsskolen kan for alt jeg vet være litterære underverker, men sånn generelt er jeg redd de ikke er det.
Som sagt lever vi i en digitalisert verden, og det at du har en god LinkedIn profil vitner om at du har visse dataferdigheter, og ikke minst internettferdigheter. Det er mange måter en jobbsøker kan forbedre sin digitale profil på, men LinkedIn er en meget god start. Stadig flere bedrifter benytter Internett og sosiale medier i stadig større grad, og da er det lurt, nesten uansett hvilken jobb du søker, å vise at du har litt peiling. Det at arbeidsgiver leser over dine erfaringer to ganger, altså først din CV og så din LinkedIn profil, kan gjøre at de husker deg bedre. Det er også positivt. Det er en grunn til at markedsførere gjentar sitt budskap igjen og igjen. Det er fordi kundene skal huske merkevaren de markedsfører. I en jobbsøkerprosess er det du som er merkevaren.
FORBERED DEG TIL INTERVJUET
Innkalt til intervju? Flott! Nå må du som jobbsøker forberede deg. Å ta et intervju på sparket kan gå fint det, men hvorfor overlate ting til tilfeldighetene? Det som kanskje er det viktigste å gjøre før intervjuet er å sette seg inn i den virksomheten du søker jobb hos. Hva driver de med, hvilke verdier har de, hva slags folk jobber der? Viser du at du har kunnskap om firmaet du søker jobb hos viser du interesse for jobben. Du viser også at du er motivert til å søke jobb hos nettopp dette selskapet.
Kanskje du i din research også oppdager hvordan nettopp du kan gjøre denne bedriften bedre? Let etter en sammenheng mellom dine kvalifikasjoner og det som kreves av stillingen du søker. Har du dette klart på forhånd øker du sannsynligheten for at du sitter igjen med en god følelse etter intervjuet. Intervjueren kommer til å ha mange spørsmål til deg, men det er ikke dermed gitt at de får et riktig bilde av deg og dine kvalifikasjoner. Derfor bør du bestemme deg på forhånd for enkelte kvalifikasjoner eller ferdigheter som du mener arbeidsgiver burde vite om.
SPEIL SPEIL PÅ VEGGEN DER, HVEM ER DEN BESTE KANDIDATEN HER?
Skrev jeg nettopp den småkleine overskriften der? Ja, jeg gjorde visst det. Men så er jo situasjonen jeg nå skal beskrive for noen litt klein, så la gå.
Har du noen ganger pratet med ditt eget speilbilde? Kanskje du har bedt deg selv ta deg sammen i baderomsspeilet på fest, eller kanskje du har perfeksjonert dine sangkunnskaper slik at du kan bli popstjerne? Uansett hvilke tidligere erfaringer du har med det å prate med deg selv, så kan det være meget lurt at du som jobbsøker gjør dette før et intervju. Det kan gjøre deg tryggere på deg selv, fordi du da vet hvordan du ser ut når du prater om deg selv. På et intervju skal du gjøre mye av nettopp det, prate om deg selv. Det er ikke alle som synes dette er like komfortabelt, og det kan derfor hjelpe å øve litt på forhånd.
Så, brystet frem, smil, og prat om deg selv som om det er den største selvfølgelighet! Noen sier også at det hjelper å posere som supermann noen minutter daglig forran speilet. Jeg har dog ikke testet dette og kan ikke bekrefte, men det skader ikke å prøve.
Har du noen spørsmål?
Og så kommer vi til det berømte spørsmålet, «har du noen spørsmål?». Et veldig vanlig, og meget åpent spørsmål som blir stilt til de fleste jobbsøkere under et intervju. Dette er din mulighet til å stille de spørsmål du føler at du ikke fikk svar på under intervjuet. Intervjuet skal nemlig ikke bare besvare hvem du er, men du skal også få et bedre inntrykk av den stillingen du har søkt. Du er tross alt verdien her, du gjør dette selskapet en tjeneste om du ønsker å jobbe for dem. Derfor må også arbeidsgiver overbevise deg om at de er riktig arbeidsplass for deg. Husk det.
Men la oss komme til poenget. Her kan du som jobbsøker nemlig være litt smart. Still et par spørsmål som igjen viser at du er interessert i stillingen, eller som viser at du er en lojal ansatt. For eksempel, «hvordan er mulighetene til utvikling innenfor deres organisasjon?» Med dette spørsmålet viser du at du kan tenke deg å bli hos det samme firmaet lenge. Et annet spørsmål kan være, «hva er neste steg i prosessen?». Her viser du igjen interesse, du sier med dette at du ønsker å være med videre i prosessen. Ellers er det utallige spørsmål du kan stille, så tenk deg litt om, så kommer du sikkert på noen eksempler som er minst like gode som de to jeg serverte her. Du er tross alt en vinner. Du trenger egentlig ikke meg.
Til slutt, ikke spør om lønn, ikke spør om flexitid, ikke spør om lån og ikke spør om du kan få låne firmahytta. Det kan du eventuelt ta på intervju nummer to.
Ellers vil jeg ønske deg lykke til i prosessen som jobbsøker!
PS.
Visste du at vi kan skrive din CV, søknad og LinkedIn-profil for deg? Ta en titt her for mer info skulle det være av interesse.