Chat med oss!

Slik øker du sjansene dine for å lande jobben du vil ha

Internett er fullspekket med jobbsøkertips. Mange av dem handler om hvordan du skal skrive CV og søknad. CV-en må være oversiktlig, forståelig og relevant. Søknaden må være velformulert med god argumentasjon. CV- og søknadsskriving står ofte i fokus, også hos oss i CVGuru, og det med rette: Gode papirer er viktig, og som jobbsøker kommer du sjelden utenom.

Hvorfor? Fordi gode papirer synliggjør – og fremhever – styrkene dine. De kommuniserer relevant erfaring og kompetanse på en effektiv måte. Gode papirer er strippet for overflødig informasjon, noe som sikrer at du når ut med budskapet ditt: At du er en aktuell kandidat.

Når det er sagt: Gode papirer er ditt viktigste verktøy som jobbsøker, men det er ikke papirene dine som skaffer deg jobb. Det er det du som gjør. Derfor handler jobbjakten om mer enn å levere fra seg en profesjonell CV og søknad, og det er det denne artikkelen skal handle om.

Før du søker: Hva må du tenke på?

I vår artikkel Ha fokus på dette om du vil bygge en sterkere CV står det viktigste stikkordet av de alle: Relevans. En virkelig god CV er relevant for mottakeren. I en CV er det viktig å prioritere informasjon for den som skal lese.

Å nedprioritere mindre viktig informasjon kan du gjøre på flere måter. Hvis ikke det lager huller i arbeids- og studiehistorikken din, kan du velge å sløyfe den helt. Du kan også slå sammen i ett eller flere samlepunkter og/eller flytte lenger ned på CV-en.

Uavhengig av hva slags grep du velger: En relevant CV krever relevant kompetanse.

Det viktigste du gjør før du setter deg ned for å søke jobb, er å sette deg realistiske mål. Vi ønsker ikke å knuse drømmer, tvert imot, men det er viktig at du setter deg inn i kvalifikasjonskravene til stillingene du ønsker deg og vurderer mulighetene dine.

Det skader aldri å sende en søknad, men vær bevisst på hva slags kandidater det søkes etter. Det kan være brutalt å høre, men søkes det etter en kandidat med mastergrad, så reduseres sjansene betraktelig om du ikke har høyskole- eller universitetsutdannelse. Ikke fordi erfaringene dine ikke er verdifulle, men fordi det er noe annet arbeidsgiver søker etter.

Når du skal søke: Hvor bør fokuset ditt ligge?

Uansett om du velger å fikse CV-en og søknad din selv eller om du ber om profesjonell hjelp: Husk mottakerorientering! Relevans = mottakerorientering. Det handler om at CV og søknad ikke må fremstå masseprodusert. Legg innsats i å tilpasse søknad og CV til hver stilling du søker.

Gir du mottakeren følelsen av å være en av mange, har du mistet et mulig konkurransefortrinn: Ektefølt motivasjon. En søknadstekst som bare handler om deg viser ingen genuin interesse for å bidra hos akkurat det selskapet du søker hos.

Mottakerorientering innebærer at du er nødt til å gi det ny innsats hver gang du søker. Det er ikke alltid de store grepene som skal til, men ikke glem mottakeren.

Setninger som «min utdanning som helsesekretær har gitt kunnskap som gjør meg godt rustet for å bidra hos dere» vitner om at du har mottaker i tankene. La fokus ligge på hva som er relevant for nettopp den arbeidsgiveren du søker hos, hver eneste gang.

Husk også at det ikke finnes noen endelig fasit på hvordan papirene skal se ut. Jobben vi gjør er basert på erfaring, og alle vurderingene vi gjør har rot i kunnskap om hva vi har sett fungere før. Fasiten finnes rett og slett ikke av en enkel årsak: Folk er forskjellige. De liker forskjellige ting. Det samme gjelder for dem som skal lese søknaden og CV-en. Vi kan derfor ikke si at grønn fungerer bedre enn blå, og at arial er en bedre skrifttype enn calibri.

Det vi kan si er at ryddige, oversiktlige papirer med godt språk, gode argumenter og hensyn til mottaker fungerer. Det er det vi kan. Og det er det som øker sjansene dine for å vekke interesse og komme inn til intervju.

Etter at du har søkt: Hva mer kan du gjøre?

CV og søknad er sendt, og du venter spent på at søknadsfristen skal gå ut og innkallelse til intervju skal komme. Finnes det noe mer du kan gjøre i mellomtiden? Svaret er ja: Følg opp søknaden din!

Hos CVGuru har vi hjulpet mennesker med svært mange ulike bakgrunner. Vi har hjulpet unge mennesker som er helt i starten av sin karriere, og vi har hjulpet tungt kvalifiserte mennesker med mange år i arbeidslivet bak seg. Hva har de alle til felles når de begir seg ut på jobbsøking? De møter konkurranse. Hardere for noen enn for andre, men du vil sjelden være alene om å søke.

En gjennomarbeidet, velskrevet søknad og en spisset CV kan hjelpe deg langt på vei. Ikke fordi papirene gjør jobben for deg, men fordi gode papirer synliggjør hvilken jobb du har gjort.

Du kan være svært godt kvalifisert, men fortsatt bli møtt med «Nå har vi kalt inn de aktuelle til intervju. Det ble dessverre ikke deg denne gangen». I møte med avslagene er det mange som snur seg til CV og søknad og begynner å stille spørsmål ved om papirene er gode nok. Det trenger ikke å handle om papirene dine i det hele tatt.

Når konkurransen er hard, så vil det være mange godt kvalifiserte søkere. Det er ikke nødvendigvis papirene dine, eller bakgrunnen din, som spenner bein på deg. Det trenger ikke være noen annen grunn til avslaget enn at du var en av mange, og noen andre ble valgt.

Du hjelper deg selv et steg videre ved å være proaktiv. Følg opp søknadene du sender. Send en mail, ta en telefon, still spørsmål, vis interesse. La dem som tar beslutningen om å kalle inn til intervju få en knagg å henge papirene dine på.

Hvordan blir du best mulig rustet for å søke jobb?

Kanskje har du nettopp blitt jobbsøker og synes det er vanskelig å finne et sted å begynne. Kanskje har du søkt en stund, møtt stengte dører og avslag og begynt å miste motet. Det å søke jobb kan være både nervepirrende, spennende og slitsomt. Det kan tære på tålmodighet og humør.

Det er enklere sagt enn gjort, men vårt beste råd er å spole tilbake og nullstille seg. Begynn med å kartlegge situasjonen du står i akkurat nå.

Hvor står du i dag? Hva slags erfaring har du, og hva kan du bidra med? Hvilke jobber er aktuelle? Hva slags jobb er det du ønsker deg mest av alt? Er kravene oppnåelige, eller bør du fokusere på å bygge kompetanse for å øke sjansene dine? Har du muligheten til, og er du villig til, å begynne et annet sted for å jobbe deg opp?

Det er mye å tenke på. Poenget med disse spørsmålene er bevisstgjøring. Du må få på plass hvor du står, hvor du vil og hvordan veien til mål blir seende ut. Veien til drømmejobben blir enklere å gå når du vet hvor du befinner deg og hvordan terrenget foran deg ser ut.

Det er ikke opp til papirene dine – det er opp til deg

Grunnen til at vi er så opptatt av dette, er at papirene du – eller vi – lager ikke er en billett inn på et arbeidsmarked du ikke er rustet for. Det finnes heller ingen fasit på den perfekte CV eller søknad. Gode papirer ser ikke ut på en bestemt måte. De kommer i mange drakter. Felles for de alle er at de ikke kan sikre deg en jobb du ikke er kvalifisert til.

Gode papirer er papirer som lar deg kommunisere tydelig hvorfor du bør velges ut: Hva som gjør deg interessant. Gode papirer viser at du er en kandidat det er verdt å ta en prat med for å lære mer om hvem du er og hva du kan bidra med.

En interessant kandidat er en kvalifisert kandidat. Det trenger ikke å bety at du møter alle kravene i annonsen. Ikke la deg skremme fra å søke. Mener du at det er verdt et forsøk: Søk! Det vi mener er at det må være noe i bakgrunnen din som vitner om at du har noe å bidra med – at du er verdt å satse på. Du må, på et eller annet vis, være rustet for å lære og utføre jobben.

Det er nettopp derfor det ikke er opp til papirene dine. Det er opp til deg.

Kort oppsummert: Er du kvalifisert og villig til å følge opp søknadene du sender, så er profesjonelle papirer med på å få deg inn til intervju. Gode papirer er et verdifullt verktøy som kan være til stor hjelp for deg. Husk bare at det er opp til deg å bruke verktøyet du får på riktig måte.

Facebook anmeldelser
5.0

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

CVGuru CV Hjelp
Skroll til toppen

- FØR DU DRAR -

Få gratis analyse av din CV/søknad 📈

Legg igjen epost og CV/søknad under, så analyserer en av våre CV-eksperter dokumentene dine og gir deg personlige tilbakemeldinger på hvordan DU kan selge deg inn på best mulig måte til ansetterne. Du får svar innen 1 virkedag.