Chat med oss!

Hvorfor CV og søknad bør sendes i PDF (og slik gjør du det)

Vi skal ikke så mange år tilbake i tid før det var vanlig å sende CV og søknad i posten. I dag er det ikke lenger like vanlig å skrive ut og sende håndfaste papirer. I dag skjer nemlig det meste ved hjelp av internett. Det kan by på utfordringer, og et spørsmål vi ofte får gjelder valg av filformat. Derfor vil vi gi en liten innføring i hvorfor CV og søknad bør sendes i PDF.

Mange benytter seg av Microsoft Word for å skrive CV og søknad. Fordelen med Word er at det er et enkelt og håndterbart skriveprogram de aller flest raskt kan lære seg å få kontroll på. Ulempen er at .docx-filer ikke alltid ser like ut hos avsender og mottaker. Velger du å lagre og sende din CV og søknad som .docx-filer, risikerer du derfor at noe går tapt i leveringen.

Hvorfor er det å konvertere filene til PDF et smart valg?

Hos Adobe beskrives Portable Document Format – PDF – på denne måten:

Portable Document Format (PDF) er et filformat som brukes til å presentere og utveksle dokumenter på en pålitelig måte, uavhengig av programvare, maskinvare og operativsystem.

Når man har lagt mye tid og energi i noe, er det kjedelig å oppleve at resultatet man får ikke blir som forventet. Du kan aldri være helt sikker på om dine papirer faller i smak hos den som leser, men det du kan gjøre er å forsikre deg om at dokumentene du sender kommer frem slik de skal.

Er du i tvil om hvorfor CV og søknad bør sendes i PDF, er svaret egentlig ganske enkelt: fordi det lar deg beholde kontrollen over hva som dukker opp i mottakers innboks. Når du konverterer fra .docx til .pdf, slipper du å bekymre deg for om noe går galt på veien.

 

Slik konverterer du ditt Word-dokument til en PDF-fil

Så snart du skal sende et Word-dokument til noen, er det smart å begynne med å konvertere filen slik at du får en PDF-fil. Det kan du enkelt gjøre i Word.

Trinn 1: Når du er ferdig med å redigere dokumentet ditt, velger du alternativet fil på venstre side i hovedmenyen som ligger øverst. Deretter klikker du på lagre som.

Trinn 2: Når du får opp dette bildet på skjermen, får du tilgang på en rullemeny for filformat. Her ligger Word-dokument (.docx) automatisk inne som prioritert valg under vanlige formater. Klikker du på PDF, vil du kunne lagre dokumentet ditt som en PDF-fil. PDF finner du som et alternativ under eksportformater. Etter at du har lagret, vil du sitte igjen med to versjoner av dokumentet ditt: én .docx-fil og én .pdf-fil.

Rediger CV og søknad i Word-format – send i PDF

Det finnes egne redigeringsprogrammer for redigering av PDF. Det enkleste og billigste er likevel å gjøre endringene i Word-dokumentet, for så å konvertere til PDF på nytt når du er ferdig.

Når CVGurus skribenter arbeider med å utforme profesjonelle CV-er og søknader for våre kunder, skjer dette hovedsakelig i Word. Word er et fleksibelt skriveprogram som er enkelt å forstå, og de aller fleste har grunnleggende kjennskap til hvordan man bruker det. Det er ingen grunn til å gjøre jobben med CV og søknad vanskeligere enn nødvendig. Gjør endringene i det skriveprogrammet du kjenner best, og konverter til PDF når du er ferdig.

Når vi får spørsmål om hvorfor CV og søknad bør sendes i PDF, og ikke i et annet format, skyldes det ofte skepsis. Word er velkjent og trygt, særlig for den generasjonen som ikke har vokst opp med data. Mange sverger derfor til Word, men er ikke klar over hvor enkelt en .docx-fil kan gjøres om til en mer pålitelig pdf-fil.

Som jobbsøker kommer man ingen vei om man ikke legger til rette for at papirene man sender skal bli lest. En rask og enkel konvertering er alt som trengs for at du skal kunne være sikker på at ikke dokumentene havner i trøbbel på veien.

PS.

Ønsker du en vinnende CV og søknad som har sikret over 5.000 nordmenn jobben de ønsker? Da kan vi kanskje hjelpe deg:

 

Facebook anmeldelser
5.0

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

Skroll til toppen