Chat med oss!
Finnes det smarte karrierevalg

Finnes det smarte karrierevalg?

Vi hører til stadighet om at samfunnet er i endring. Det grønne skiftet, globalisering, automatisering, kunstig intelligens og at vi skal være på digitale plattformer døgnet rundt. Det tegnes et bilde av et arbeidsliv i rask endring, fleksibiliteten øker, folk jobber på hjemmekontor, jobb-skifte skjer stadig hyppigere og mange ønsker heller å være selvstendig næringsdrivende enn i fast arbeid. Internasjonalt er «gig-markets» blitt et moteord, en voksende trend der man finner småjobber online. Eksempler er Uber og Deliveroo, der man jobber «on-demand».

Hva betyr dette for ditt valg av yrkeskarriere? 

Mange av disse trendene er allerede godt i gang. Det grønne skifte startet for lang tid tilbake, og digitale plattformer som styrer våre liv, særlig på grunn av lockdown under covid, er blitt en helt naturlig del av våre arbeidsliv. Men dette bildet kan være noe misvisende.

Selv om jobbinnholdet og måten vi jobber på endrer seg, vil mange av de kjente yrkene leve videre. Folk vil fortsatt jobbe i de samme bransjene som før; transport, helse, salgsvirksomhet, bank og finans, bygg og anlegg osv. Og det vil fortsatt være stort behov, eksempelvis, for yrkesfag kompetanse. Men digitalisering og automatisering vil påvirke alle bransjer og yrker.

Det er flere ting å merke seg innen både valg av arbeidsform og yrke:

  • Til tross for at arbeidslivet er i konstant endring, vil de som fordyper seg innen ett fag lettere tilegne seg nye arbeidsformer og forstå hvordan ny teknologi kan utnyttes. 
  • Glem alt snakket om at du bør velge en karriere utfra hvor jobbene vil være i fremtiden. Det er det ingen som vet, og bedriftene du kommer til å jobbe i om 10-20 år er mest sannsynlig ikke etablert ennå.  
  • Det du skal gjøre er å velge yrkesretning basert på hva som interesser og motiverer deg. Uavhengig av yrke går du uansett inn i en kontinuerlig læringsprosess ut livet. Din motivasjon er drivkraften som gjør at du forblir attraktiv i arbeidssammenheng.

Hva med fleksibilitet?  Ta oppdrag når du ønsker det?  Bestemme arbeidstiden selv og ha full kontroll? Realisere en drøm? Utmerket! Og tilgangen på arbeidsoppdrag online øker for hver dag. Men husk:

  • Du har ikke de samme rettighetene som en ansatt hvis du jobber som  frilanser. Men du kan tegne en egen forsikringsordning og inngå en pensjonsspareordning. 
  • Er du ansatt har du krav på sykepenger, du nyter godt av gode pensjonsordninger og du har en lovbestemt beskyttelse mot oppsigelse. 
  • Uansett hvilke valg du gjør, meld deg inn i en fagforening. Der får du gode medlemsfordeler; karriere veiledning, juridisk assistanse, gunstige forsikringsordninger og lån, og mye mer. 

Er du grundertypen – som vil satse, bære risiko og bygge opp noe nytt? Flott! Samfunnet trenger nysatsing og innovasjon som løfter økonomien. Og hvis du lykkes kan du både tjene godt og realisere din drøm. Men, også her:

  • Ingen oppside uten en nedside. Prosjektet kan feile, du kan bli syk.
  • Husk å lage en beredskapsplan. Vi tegner brannforsikring, ikke fordi vi tror huset vil brenne, men for å sikre oss mot konsekvensene hvis det skjer.

Så hva er viktigst i et karrierevalg?  

Kun én ting: din motivasjon og interesse for faget. Når dette styrer valget ditt, vil du lykkes i arbeidslivet. Ikke lytt til andres råd. De kan være velmente, men det er bare du som vet hva som motiverer deg.

Og aller sist; bruk litt tid på CV’en og søknadsbrevet slik at du selger deg inn best mulig når du søker drømmejobben.

Facebook anmeldelser
5.0

Klar for å starte i ny jobb?

Vi hjelper deg med CVen og søknaden

Skill deg ut i bunken med en unik og skreddersydd CV og søknad fra CVGuru. Vis din beste side og sikre deg jobben du ønsker i dag. 100% fornøydgaranti.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen